Tizenegybors keverék őrölt

Ground eleven pepper blend

Ár:
1.590 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 53 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hét valódi borsból (fekete-, fehér-, vörös-, zöld bors és rokonaik, a hosszú bors és a kubébabors) és három álborsból (rózsabors, jamaikai bors, vörös szecsuáni bors) összeállított finomra őrölt keverék.

A fekete-, fehér-, vörös- és zöld bors mind valódi bors (Piper nigrum), és mind ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, színük és feldolgozásuk módszere. A Tellicherry bors (Piper nigrum) minden fekete bors királyának számít, a világ legjobb fekete borsaként tartják számon ezt a késői szüretelésű, igen aromás, koncentrált, komplex ízvilágú, nagyszemű indiai fűszert. A kambodzsai kampot vörös- (Piper nigrum) és -fekete borsok (Piper nigrum) ritkaságnak számítanak, nem véletlenük rendelkeznek mind PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés), mind pedig PDO (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítéssel. A hosszú bors (Piper longum) szokatlan, nyúlánk toboz-szerű kinézete nem is sejteti, hogy közeli rokona a fekete borsnak, akárcsak a kubébabors (Piper cubeba), amely külsőleg annyiban különbözik a Piper nigrumtól, hogy kicsit nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá.

A rózsabors (Schinus terebinthifolius) a brazíliai vagy piros borsfa érett, szárított termése, nem valódi bors, de formája, színe és borsos, egzotikus ízvilága miatt nagyon jó kiegészítője a borskeverékeknek. A jamaikai bors (Pimenta dioica), ismertebb nevén szegfűbors is egy álbors, a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld fa termése. A vörös szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum) a rutafélék családjába tartozó cserje termése, egy nagyon pici maghéjból és magból álló álbors, amelynek csupán a vörösesbarna külső maghéját használják fűszerként.

Az illóolajokban és gyantaanyagokban gazdag fekete borsot komplex fás, fenyős, földes aromavilág jellemzi, virágos, citrusos, gyümölcsös tónusokkal. Az illóolajokban szegényebb fehér bors földes, kicsit dohos, füves ízvilága, mentol tónusokkal, trágyára emlékeztető ízzel, élességgel párosul. A zöld bors friss, könnyű, lágy, gyümölcsös karakterű. A kampot fekete bors intenzív, mégis kifinomult, lágy, friss, eukaliptusz, menta, kakukkfű és vadvirág jegyekkel, hosszan kitartó ízzel. A kampot vörös bors sokkal gyümölcsösebb, mint a fekete, édeskés, valamivel kevésbé csípős, vanília és karamell tónusokat visel. A Tellicherry fekete bors egy koncentrált aroma-ünnep: friss citrom és grapefruit, cseresznye, borókabogyó, lenyűgöző gyantás-fás és virágos tónusok jellemzik. Illata a szantálfára emlékeztet. Intenzív és tüzes, de nem éget. A hosszú bors eléggé más karakterű: csípősebb, kevésbé éles, aromaprofilja sokkal komplexebb, virágos-földes-meleg, gyömbéres-szerecsendiós-fahéjas-kardamomos tónusokkal. A kubébaborsot kellemesen aromás, meleg, balzsamos, fűszeres íz jellemzi, mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusokkal tarkítva. Csípős, izzó, édeskeserű.

A rózsabors aromás, édeskés, virágos, gyümölcsös, citrusos ízei borsos és borókabogyóra emlékeztető tónusokkal keverednek. Az alig csípős jamaikai bors egy új dimenzióba emeli ezt a keveréket sokoldalúságával, erős, testes aromavilágával, amelyben egyszerre érezhető a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors. A vörös szecsuáni bors legmarkánsabb jegye, amely összetéveszthetetlenné teszi: az erős citrusossággal társuló, szokatlan zsibbasztó, bizsergető csípősség.

A 11 különböző színű, formájú és ízvilágú bors látványra is különleges, színes, a sok különböző aroma összeadódva egy teljesen új ízélményt ad, amelyet tovább fokoz az egyes borsok nagyon eltérő típusú csípőssége.

 

Felhasználás

Izgalmas asztali fűszer, próbáljuk ki, milyen csirkéhez, lazachoz, libamájhoz, kecskesajthoz, szórjuk krumplira, zöldségekre, friss gyümölcsre. Adjuk hozzá szószokhoz (pl. tejszínes, vajas, citromos szósz), levesekhez, dresszingekhez, marinádokhoz, steak dörzsfűszer-keverékekhez, lekvárokhoz, szirupokhoz, alkoholos italokhoz, vagy bármelyik olyan ételünkhöz, amelyhez általában a keverékből egyik vagy másik borsot használnánk.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum), fehérbors (Piper nigrum), zöld bors (Piper nigrum), rózsabors (Schinus terebinthifolius), hosszú bors (Piper longum), kubébabors (Piper cubeba), Tellicherry bors (Piper nigrum), jamaikai bors (Pimenta dioica), vörös szecsuáni bors (Zanthoxylum bungeanum), kampot vörös bors (Piper nigrum), kampot fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

A rózsabors kesufélékkel való rokonsága miatt allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik a kesudióra vagy pisztáciára allergiásak!

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási hely: Németország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!