Verbéna bors

Verbena pepper

Ár:
2.101 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 105 050 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Verbéna bors Vietnámból. Kicsi, kerek, matt mélybarna-fekete álbors, amely a leginkább magas hegyvidéket kedvelő örökzöld cserje, a Litsea cubeba termése. Nem összetévesztendő sem a kubébaborssal (ugyan hasonlítanak külsőleg, de a kubéba nem álbors, és ízvilága is teljesen más), sem a vietnámi cumeo borssal (bár elég nagy köztük a hasonlóság, úgy a külső jegyeket, mint a citrusos ízvilágot illetően).

Bors ritkaságnak számít, vadon terem, évente egyszer, hozama nem túl magas. Betakarítása nehéz és időigényes. A bogyókat akkor szedik le, amikor a szemek pirulni kezdenek, napon szárítják egy hétig. A vietnámiak elsősorban a hagyományos orvoslásban használják.

Magas az illóolaj tartalma, illata citromfűre emlékeztet. Íze alig érezhetően kesernyés, rendkívül aromás és friss. Erőteljesen citrusos, virágos tónusokkal, meleg és lágyan pikáns.

 

Felhasználás

Kis mennyiségben használjuk, különben az ételünk keserű lesz!

Citrusos ízvilága leginkább halakhoz, tenger gyümölcseihez, csirkéhez illik, de kitűnő vadhúsokhoz, bárányhoz, kacsához is. Nagyon jó citrusos-tejszínes mártásokhoz, szószokhoz (majonézhez különösen), dresszingekhez (pl. joghurt-, olívaolaj-citromalapú), több alkotóelemes, komplex szárazpácokhoz, nedves pácokhoz.

Kitűnő salátákhoz, zöldséges ételekhez, citromos rizottóhoz, olasz tésztás ételekhez, savanykás ízvilágú levesekhez, krémlevesekhez, friss gyümölcsökhöz (különösen a vörös gyümölcsökhöz, mint pl. az eper), gyümölcssalátákhoz, grillezett gyümölcsökhöz.

Harmonizál bizonyos ázsiai konyhák bizonyos ízeivel, különösen a kókusztejjel készült ételekkel (indiai/thai curry-k) és gyümölcsös szószokkal, -mártásokkal.

Istenien aromatizál, kitűnő ecetek, olajok ízesítésére, savanyúságok, salsák, chutney-k, pickle és lekvárok fűszerezésére.

Mint desszertbors, nagyon jól illik gyümölcsfagylaltokhoz, -coulis-hoz, -zselékhez, -joghurtokhoz, gyümölcsös süteményekhez, de tea vagy puncs ízesítésére is kiváló.

Nagyon rövid ideig pirítsuk a bogyókat, és frissen daráljuk. Nem ajánlott klasszikus borsőrlőt, fűszermalmot használni, célszerűbb az elektromos fűszerdaráló vagy mozsár. Érdemes a főzés végén hozzáadni az ételhez, így jobban megőrzi íz- és illatanyagait

 

Más fűszerekkel való társítás

Használjuk kurkumával, gyömbérrel, citromfűvel vagy citromnáddal együtt.
 

Az összetevőkről

 

Összetétel

verbéna bors (Litsea cubeba)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Vietnám

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!