Zöld bors törve

Coarse crushed green pepper

Ár:
1.290 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 43 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiából származó durvára tört zöld bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A zöld, fekete, vörös és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók végső színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző a feldolgozási módszerük, amely befolyásolja a fűszer végső külalakját és ízét.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot vákuumban, magas hőmérsékleten szárították, ezért szárazabb, és kevésbé élénk zöld színű.

Friss és életteli, lágyabb és gyümölcsösebb. „Zöld”, növényi aromák és halvány fenyőíz jellemzi. Összességében kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest, egy pikáns, könnyed forróság a sajátja.

 

Felhasználás

A francia-, kreol-, thai- és általában az ázsiai konyha használja leginkább.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, könnyű, tejszínes szószokhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, más lágy ízvilágú gyümölcsök fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Durvára tört/őrölt borsot akkor érdemes használni, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó. Aromavilága jól harmonizál a szegfűborssal, bazsalikommal, fűszerköménnyel, kardamommal, oregánóval, petrezselyemmel is.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

zöld bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!