Babpasztás chiliszósz -lee kum kee

Chilli bean sauce -lee kum kee

Ár:
1.650Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 368 g
Bruttó egységár: 4 484 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Nagyon csípős, sós, vörös színű, kantoni stílusú, erjesztett babpasztás chiliszósz, más néven toban djan vagy doubanjiang.

A doubanjiang/toban djan eredetileg Kínából származik, a szecsuáni konyha egyik legfontosabb ízesítője, azt mondják, olyan mint a kantoni konyhának a szójaszószSokféle változatban készítik nemcsak a szecsuáni konyhán belül, hanem egész Kínában és Délkelet Ázsiában. Az autentikus szecsuáni verzióban lóbabot (esetleg lóbabot és szójababot) használnak, chilit, sót, esetleg búzalisztet. Ebből indul ki az összes többi változat a maga eltéréseivel: van olyan, amelyik lóbab-szójabab keverék, kevesebb chilivel; vagy csak szójabab, kevesebb chilivel vagy több chilivel; van, amelyikhez szezámolajat adnak, másokhoz szójaolajat; van szecsuáni borssal, ill. anélkül készített is; van nem-csípős változat. Mint kereskedelmi forgalomba hozott termék, sokféle név alatt futhat (fűszeres babszósz/csípős babpaszta/babpasztás chiliszósz, stb.), de valójában mindegyik egyfajta doubanjiangot takar.

Ennek a doubanjiang-nak az alapja a sózott chili, erjesztett szójabab- és lóbab pasztával. Ez a szósz áll legközelebb azokhoz a tradicionális toban djanokhoz, amelyek csak csak erjesztett lóbabbal készülnek, szójababot nem tartalmaznak, tehát ha szecsuáni ételt szeretnénk készíteni, ez egy elfogadható alternatív termék. A Lee Kum Kee Ma po babszószához viszonyítva sokkal csípősebb, fűszerezés szempontjából kevésbé komplex, hiszen hiányzik belőle a szecsuáni bors, ami egy nagyon egyedi zsibbasztó-bizsergető csípősséget ad az ételeknek, és különösen érdekes a chilivel való kombinációja.

A nevével ellentétben töménysége miatt a Lee Kum Kee babpasztás chiliszósz inkább fűszerpaszta, és bár hasonlít a Lee Kum Kee Ma po babszószához, csípőssége és magas chilitartalma miatt inkább chilipasztának minősül.

Sokrétűen használható ízesítő, a kínai konyha ételein kívül is. Érdemes kísérletezni vele! Tömény és nagyon csípős, éppen ezért elég egyetlen evőkanál pasztát elkeverni egy 4 személyre főzött ételben.

 

Felhasználás

Elsősorban a szecsuáni konyha ételeihez érdemes használni, mint pl. Ma po tofu (lásd lent a receptet), kétszer sült sertésszeletek (Hui Guo Rou), szecsuáni padlizsán (Yu Xiang Qie Zi), szecsuáni főtt marha (shui zhu marha), vagy akár kung pao csirkéhez (kínai csirkés stir-fry étel), dan dan tésztához (sós, fűszeres szószos tészta, darált sertéshússal és mogyoródarabokkal), dim sum mártogatójaként, de érdemes ezt a kört tágítani, és kísérletezni: adjuk burgerekhez, mexikói csípős ételekhez, helyettesítsük vele a különböző, fényezéshez használt BBQ szószokat.

Az a fantasztikus ebben a szószban/pasztában, hogy nagyon gyorsan rendkívül ízletes, csípős ételeket lehet vele készíteni. Egy kis olajon egy-két evőkanál szószt megpirítva főtt rizzsel, sültrizzsel vagy valamilyen ázsiai sülttésztával azonnal fogyasztható. Kiváló fő ízesítője bármilyen tofuval készült ételnek vagy hideg tofu salátának, és nagyon jó mártogató szószként (pl. zöldfűszerekkel, citrom vagy limelével és újhagymával összekeverve) is. Összekeverhető pirított zöldséggel vagy -hússal, a legegyszerűbb, legunalmasabb ételből is pillanatok alatt egy komplex, jóízű fogást lehet csinálni. Hozzáadható vörös húsok marinádjához, stir-fry-okhoz, hot-pot-okhoz.

Ma po tofu hozzávalók (24 személyre)

Elkészítés

  1. Pácold be a darált sertéshúst az osztrigaszószba, és tedd félre 10 percre
  2. Hevítsd fel az olajat és pirítsd a szecsuáni borsot 1-2 percig. Add hozzá a darált sertéshúst és a ma po babszószt. Amint a hús elkészült, add hozzá a tofut.
  3. Vedd lejjebb a lángot, és főzd további 5 percig alacsony hőmérsékleten, amíg a szósz besűrűsödik.

TIPP: Vegetáriánus változathoz használj kukoricát a darált hús helyett, és gombaszószt az osztrigaszósz helyett.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

sózott chili 48%, víz, fermentált szójababpaszta (víz, só, szójabab, búzaliszt), fermentált lóbabpaszta 9% (lóbab, víz, só, búzaliszt), cukor, módosított kukoricakeményítő, fokhagymapor 1%, chilipor, szójaolaj, tejsav E270, ízfokozó E631, E627

 

Allergének

Szóját, búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 368 kJ/88 kcal
Zsír: 1,8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 12 g
- amelyből cukrok: 9,6 g
Fehérje: 3,4 g
Só: 10,8 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Kína

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!