Koreai chilipaszta gochujang -monggo

Gochujang hot pepper paste -monggo

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 3 898 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Taeyangcho Sunchang gochujang: erjesztett koreai piros chilipaszta, napon szárított (taeyangcho) chilivel, Korea Sunchang tartományából, ahol közismerten a legjobb minőségű chilipasztákat készítik.

Közepesen csípős (12.2% chilipor), sós, a megszokottnál édesebb fűszerkrém (magas kukoricaszirup tartalom!), utánozhatatlan umami ízzel. Mivel nem annyira dominánsan csípős, és egy lassan kibontakozó komplexebb ízvilágot hoz a maga húsos, földes, édeskés ízeivel, ezért széleskörűbben használható, mint a chiliszószok általában.

Több tekintetben eltér a hagyományos recepttől összetevők tekintetében, a szokásos rizsliszt és árpamaláta helyett az alapja búzaliszt és búza (plusz a szokásos szójababpaszta, szójababpor és chilipor), hagymával és fokhagymával van fűszerezve. Sűrű, krémes állagú, sötétvörös színű. Mivel tömegtermelésű termék, lerövidített fermentációval készült, és az emiatt nem megfelelően kialakult, nem elég komplex ízvilágát ízfokozóval és élesztőkivonattal, édesítőkkel kompenzálták.

 


Mi a gochujang?

A gochujang az egyik legfontosabb koreai fermentált ételízesítő, több mint 1000 éves múlttal.

A tradicionális gochujang viszonylag egyszerű összetételű. Általában valamilyen koreai chilivel készül, bármelyik fajtájáról is legyen szó, mindegyik egy enyhébb fajtája a Capsicum annuumnak.

Meghatározó összetevője a porított meju/meju (téglaszerűre préselt szárított, erjesztett szójababpaszta búzával/rizzsel/árpával; más összetételű, mint a doenjang-hoz használt meju), ehhez adják hozzá a piros chiliport, a t, malátát és ragacsos rizslisztet, és több mint 6 hónapig erjesztik, amely során kialakul a sajátos íze, aromája és illata. Umamissága és édessége a megfelelően hosszú fermentáció során alakul ki természetes úton, és nem a túladagolt édesítőktől.

Az élelmiszeripari tömegtermelés jóvoltából a gochujangok mára már mindenki számára elérhetőek, mind mennyiség, mind ár szempontjából, ami önmagában jó dolog, de bizonyos kompromisszumokkal jár, amely a termék minőségét, ízvilágát és jótékony egészségügyi hatását érintik, ugyanis a gyártók lerövidítik a fermentációt, emiatt nem alakul ki a megfelelő ízvilág és eltarthatóság, és ezt adalékokkal (édesítőszerek, ízfokozók, tartósítók) ellensúlyozzák. Az eredeti összetevőket olcsóbbakkal váltják ki, és ez mind a végtermék minőségének a rovására megy, pl. a chiliport chiliporos fűszerkeverékre cserélik, ahol a chili mennyiségét jelentősen csökkentik (30%-ról 10% körülre), és hagyma- és fokhagymaporral pótolják.

 

Felhasználás

A koreai konyha egyik legpopulárisabb és legfontosabb, több, mint 1000 éves múlttal rendelkező fűszerpasztája, ételízesítője: raguk (jjigae) (pl. kimchi jjigae, budae jjigae), levesek ízesítésére, marinádként (gochujang marha bulgogihoz vagy garnéla nyárshoz/gochujang saewu gui), naengmyeon-hoz (koreai tésztás étel), tteokbokki-hoz (topokki) (koreai stir-fry rizs"nudli"), rabokkihoz (ramen tészta és tteokbokki „házassága”), dak galbihoz (csípős stir fry csirke zöldségekkel és garaetteokkal), yangnyeom-tongdak-hoz (édes-savanyú-csípős koreai sültcsirke), bibimbap-hoz (rizses egytálétel) vagy a gochujang palacsinta (jangtteok) tésztájához használják. Kis mennyiségben bármilyen koreai ételt (és nemcsak!) feldob, legyen az egy stir fry, vagy egy tál sima párolt rizs.

A gochujangot vagy önmagában, vagy más szószok, ízesítők, mártogatók összetevőjeként használják, ilyen pl. a koreai BBQ szószként emlegetett ssamjang (erjesztett szójababpaszta vagy doenjang, gochujang, és más ízesítők keverékéből készült szósz/mártogató); a hweh bop bop-hoz (koreai sushi tál) használt cho guchujang (gochujang, ecet, cukor, szezámmag egyvelege);a yak-gochujang (pirított gochujang szósz: gochujang, marhahús, méz, pirított szezámolaj, fenyőmag keverékéből).

Általánosságban nagyon jó társítás zöldségekhez és zöldséges ételekhez, grillhúsokhoz, tenger gyümölcseihez, tofuhoz, akár mint marinád, akár mint mártogató szósz, füstölt alapanyagokhoz, mint pl. bacon, vagy füstölt hús, -sonka, -kolbász, -sajt. Isteni majonézbe keverve, szendvicsekbe kenve.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kukoricaszirup, víz, búzaliszt, piros chilipor 12,2%, só, búza, szójababpaszta (víz, szójabab, búzaliszt, só, koji (Aspergillus oryzae)), zsírszegény szójababpor, alkohol, fokhagyma, hagyma, ízfokozó E621, sűrítőanyag E415, tartósítószer E202, koji (Aspergillus oryzae)

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 943 kJ/225 kcal
Zsír: 1,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,1 g
Szénhidrát: 44 g
- amelyből cukrok: 33 g
Rost: 4,8
Fehérje: 5,6 g
Só: 6,5 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Korea

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!