Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Erjesztett-sózott feketebab -golden lily
Fermented and salted black beans -golden lily
A termék adatai
Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 4 900 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Kantoni stílusú, erjesztett-sózott feketebab (kínai feketebab/erjesztett feketebab/sózott feketebab/tartósított feketebab), mandarinul douchi vagy tochi, amely valójában fekete szójabab (Glycine max L.), és nem összetévesztendő a nagyon hasonló kinézetű, szintén kisméretű, de oválisabb és fényes felületű, egészen más tulajdonságokkal, állaggal és ízvilággal rendelkező, főleg Közép- és Dél-Amerikában, ill. a Karib térségben termesztett és használt fekete teknős babbal (Phaseolus vulgaris L.), amit szintén egyszerűen csak fekete babnak hívnak olykor.
A douchi a kínai konyha egyik legnépszerűbb ízesítőanyaga, és egyben az egyik legrégebbi, szójából készített ételféleség.
A feketebab erjesztése általában egy előfermentációs szakaszból áll, amikor gombafélével oltják be, amit egy utófermentáció - sózás és érlelés – követ. Bár a közös alap mindig a fekete szójabab és a só, többféle változatban készítik: eltérő lehet az oltógomba fajtája; az utófermentációhoz használt anyagok, fűszerek. A kantoni változat egyszerűen csak sóval készül, míg pl. a szecsuánihoz fűszereket is használnak.
Az erjesztés eredményeképpen a szójabab megváltozik állagában, ízében, illatában és kémiai összetételében. Megpuhul, összezsugorodik, és félig megszárad. Illata erjedő szemétre emlékeztet, íze rendkívül komplex, pikáns, nagyon sós, enyhén kesernyés és édeskés, szójaszószhoz hasonlítható. Umami-gazdaggá válik, mint általában az erjesztett szójababból készült termékek, amelyek köztudottan természetes ízfokozó tulajdonságokkal rendelkeznek.
Az erjesztett feketebab tulajdonképpen nem egy klasszikusan használható hüvelyes, hanem egy fehérjében igen gazdag ételízesítő, amely nem fogyasztható egymagában, hanem csak fűszerként.
Akárcsak a miso, ez is egy élő élelmiszer, természetes probiotikum forrásnak számít. Emésztése könnyű, mivel az erjedés során a tápanyagok lebomlanak könnyen emészthető egyszerű cukrokra, aminosavakra és zsírsavakra.
!!! Nem összetévesztendő az erjesztett fehér szójababbal (mianchi), amelynek nemcsak színe, hanem íze is teljesen más.
Felhasználás
Kínában vagy étvágygerjesztőként használják az egysíkú ízvilágú ételekhez, vagy ízesítőként zöldségekkel, húsokkal és tenger gyümölcseivel összefőzve. Kiemeli az ételek különböző alkotóelemeinek az ízét; az egyszerű, szinte íztelen ételeket feldobja; a szószokat édeskés tónusokkal gazdagítja; a sok, eltérő összetevős ételeknél összefésüli, harmonizálja a sokféle íz kavalkádját.
Az egész, darabolt, darált vagy pürésített feketebabot stir-fry-okhoz és szószokhoz adják, vagy mapo tofuhoz, kínai stílusú párolt- (mint pl. párolt oldalas) és pörköltszerű ételekhez (pl. fekete babos hal), hot pot-okhoz.
Isteni tofuval, tojással, zöldbabbal, karfiollal, lótuszgyökérrel, padlizsánnal, bok choy-jal, brokkolival, keserű dinnyével, bármilyen hagymafélével vagy káposztafélével, hallal, tenger gyümölcseivel, csirkével, sertéssel, marhával kombinálva. Leginkább erőteljes fűszerekkel szokták társítani, mint pl. gyömbér, fokhagyma, chili.
Erjesztett-sózott feketebabból készítik a jól ismert feketebab szószt (tochidjan), amelyet vagy ízesítőként használnak stir-fry-okhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, különböző húsokhoz (csirke, marha, sertés), vagy marinádként, mártogató szószként.
Általánosan is használható, nemcsak kínai ételekhez, pl. kitűnő fasírtok, húsgolyók, húsos töltelékek ízesítésére, hússal készült levesekhez.
Mivel erősen sós, érdemes leöblíteni, mielőtt felhasználjuk. A legjobb, ha felhasználás előtt pár percig vízben áztatjuk, vagy bármilyen más folyadékban, amelyet az adott recept előír, mint pl. rizsbor, ecet vagy szójaszósz.
Használhatjuk egészben, felaprítva, darálva vagy pürésítve. Ha a főzés elején adjuk az ételhez, ételünknek enyhébb umami ízt kölcsönöz, ha a főzés későbbi szakaszában adjuk hozzá, jobban megőrzi a sajátos állagát és ízét.
Az összetevőkről
Összetétel
feketebab (szójabab), só, víz
Allergének
Szóját tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1050 kJ/250 kcal
Zsír: 10 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 10 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 30 g
Só: 12,5 g
Tárolás: Felbontás előtt és után is tároljuk hideg, száraz helyen, napfénytől védve.
Származási ország: Kína