Koji miso paszta tartósítószermentes -hikari miso

Koji miso paste without preservatives -hikari miso

Ár:
2.850 Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 375 g
Bruttó egységár: 7 600 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Tartósítószer- és adalékanyagmentes, vegán koji miso: egy különleges, fermentált japán ízesítő paszta, rizs koji, GMO-mentes szójabab és kombinációjából.

A koji miso egy újkeletű elnevezés, a gyártó azért hívja így, mert a szójabab mennyiségéhez képest a rizs koji mennyisége kétszeres. A rizs koji egy sajátosan japán fermentációs indító vagy starter: főtt rizs Aspergillus oryzae penészgombával beoltva. Ha egy miso rizs kojival készül, akkor rizs miso-nak (kome miso) minősül (megjegyzendő, hogy ez a legelterjedtebb miso típus!). Színét tekintve a fehér vagy shiro miso kategóriába sorolható.

Meleg karamell színű, állaga félkemény, krémes és szemcsés egyszerre. A húslevesre emlékeztető, hírhedt 5. íz, az umami és édes íz jó egyensúlyát hozza. A többi miso-hoz képest enyhén édeskésebb és lágyabb, mivel domináns összetevője a rizs.

Bár minden miso típus másképp készül valamelyest, a fő mozzanatok mindegyiknél nagyvonalakban megegyeznek: a szójababot mosás és áztatás után főzik vagy gőzölik, a rizst/árpát/szóját gőzölés után beoltják Aspergillus oryzae penészgombával, hogy rizs, árpa vagy szója koji-t kapjanak, amit a későbbiekben a fermentációhoz használnak. A szójababot, a rizs/árpa/szója kojit és a sót összekeverik, olykor élesztőgombával és tejsavbaktériummal is beoltják, majd elkezdődik az erjesztés vagy enzimatikus lebontási folyamat, attól függően, hogy milyen típusú miso-t készítenek.

Az erjesztés és érlelés során a penészgomba lebontja az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket aminosavakra és peptidekre, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra, csökkenti a szója fitinsav tartalmát. A végeredmény egy könnyen emészthető, B, E és K vitaminban, folsavban, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag „szuper élelmiszer”. Egyedülálló probiotikum forrás, amennyiben nem pasztörizálják.

 

Felhasználás

Mivel ízvilága lágy, édeskés, nem domináns, ezért nagyon változatosan és általánosan használható, nemcsak sós ételekhez, hanem desszertekhez is.

Legismertebb felhasználási területe talán a miso leves (misoshiru), a dashi alaplébe kevert miso paszta. Használják ramen-, udon-, somen leveshez is, nabemonohoz (japán hot pot/egytálétel), húsok pácolásához, különböző zöldségek (uborka, padlizsán, fehér retek (daikon)) miso pasztában való erjesztéséhez (misozuke), világos szószokhoz. Paradicsom-alapú szósszal kombinálva egy igazi ízbombát kapunk (a paradicsom és a miso is umami gazdag alapanyag). A japánok majonézt is készítenek belőle.

Csináljunk szendvicskrémet belőle (pl. vajjal összekeverve), hozzáadhatjuk salátaöntetekhez, tészták alapmasszájához. Ha zsíros, krémes joghurttal keverjük el, a majonézhez nagyon hasonló, de sokkal egészségesebb szószt kapunk.

Kitűnő párosítás gyömbérrel, fokhagymával, rizsecettel, tahinivel, citromlével és citromhéjjal.

Bátrak számára karamellszószba, fagyiba, sajttortába, csokis desszertekbe is keverhető.

Jól beilleszthető a vegetáriánus és makrobiotikus étrendbe.

Elkészítés

Adjuk hozzá az ételhez/egyéb alapanyagokhoz, és vegyítsük el benne. FONTOS, hogy utána NE FORRALJUK azt, mert a miso-ban található természetes probiotikum kultúra („jó baktériumok”) hő hatására elpusztul. A legjobb, ha hőkezelés nélkül fogyasztjuk, vagy ha már benne van a miso, a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük az ételt.

Vegyük figyelembe termék sótartalmát, az ételt, amelyhez a miso-t hozzáadjuk, ne sózzuk túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, rizs, szója, só

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 854 kJ/204 kcal
Zsír: 5,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 23 g
- amelyből cukrok: 14 g
Fehérje: 10 g
Só: 11,5 g

 

Tárolás: Hűtőben tartandó.

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!