Barna rizs -agrodrug

Brown rice -agrodrug

Ár:
790 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 580 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hosszúszemű, hántolatlan magyar barna rizs.
A fehér hosszúszeműtől eltérően, csupán a pelyvát távolítják el róla, a héja, csírája és az endospermium (a rizsszem beltartalma) érintetlen marad. Emiatt táplálkozástani szempontból nagyon magas tápértékkel bír.

A maghéj és a csíra adja a rizs jellegzetes világosbarna színét. Dióízét, merevebb szerkezetét, magas rosttartalmát a maghéjnak köszönheti. A csíra nagy mennyiségű tápanyagot, köztük B-vitaminokat (B1, B2, B3, B6, B9), ásványi anyagokat (magas vastartalmú; gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, magnéziumban), fehérjét és egészséges olajokat tartalmaz, míg az endospermium része komplex szénhidrátokat tartalmaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok mellett.

Főzés során a szemek hosszúsága nem sokat változik, mert a maghéj miatt merevebb a szerkezete; könnyű, száraz, rágósabb állagú; a szemek nem tapadnak össze, főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizseké.

Mint hosszúszemű rizsnek, magasabb az amilóz tartalma, ezenfelül mint barna rizsnek, magas a rosttartalma, e kettő együtt alacsony glikémiás indexet eredményez.

 

Felhasználás

Gyakorlatilag bármelyik ételt, amelyhez fehér hosszúszemű rizst használnak, barnával is el lehet készíteni, mindig figyelembe véve, hogy a barnának a főzési ideje, állaga és íze kissé eltérő. Aki nem szereti az ízét, állagát, „lazíthatja” fehér rizzsel is.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen, és a szemek ne tapadjanak össze: párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

Illik szaftos, szószos ételekhez, töltelékekbe, rizses rakott fogásokhoz, salátába. Piláfhoz is használható.

Vegán és vegetáriánus ételeknél megfelelően fűszerezve jól imitálja a darált húst.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg. Ha a főzés előtt a rizst hideg vízben áztatjuk, min. 1-2 órát, de ideális esetben egy éjszakán át, kevesebb ideig kell főzni, a szemek egyenletesen főnek meg, és csökken a fitinsav tartalma is.

1 csésze nyers barna rizsből kb. 2 csésze főtt rizs lesz.

Ha úgy főzzük meg, mint a tésztát, a rizs nem lesz vizenyős, a szemek nem nyílnak szét, nem tapadnak össze, rágós lesz, de belül puha. Az előáztatott rizst adjuk forrásban levő vízhez (bő víz, mint a tésztánál), kavarjuk meg, és forraljuk fel újra, fedő nélkül. Főzzük tovább közepes hőfokon 35-40 percig. Öntsük le a vizet, fedjük le, hagyjuk állni 5-10 percet, és villával lazítsuk fel a végén.

Egy másik elkészítési mód: 1 csésze előkészített rizshez adjunk hozzá 2 csésze vizet, sózzuk, majd forraljuk fel. Fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük tovább 40-50 percig, vagy amíg a víz teljesen elpárolog. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni lefedve 10 percig, majd lazítsuk fel villával.

Minden esetben vegyük figyelembe, hogy az áztatás és áztatási idő befolyásolja a rizs főzési idejét, ezért kísérletezni kell egy kicsit ezek függvényében.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

barna hosszúszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1531 kJ/370 kcal
Zsír: 2,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 77,24 g
- amelyből cukrok: 0,85 g
Rost: 10,2 g
Fehérje: 7,5 g
Só: 0,03 g

 

Származási ország: Magyarország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!