Calasparra rizs paellához -flor de calasparra

Calasparra rice for paella -flor de calasparra

Ár:
5.970 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 5 970 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Rövidszemű Japonica hibrid rizsfajta (Balilla x Sollana). A spanyolországi Murcia tartományból származik, nevét Calasparra városáról kapta. Nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, mint a csúcskategóriás Bomba rizs, amit szintén Calasparra környékén termesztenek és szintén elsősorban paella készítéséhez használnak. A rizstermesztést Murciában már a 14. századból is említik írásos források, és úgy tartják, a muszlim hódítók honosították meg a vidéken.

1986 óta rendelkezik PDO (Protected Designation of Origin) (OEM - oltalom alatt álló eredetmegjelölés) minősítéssel. Mit jelent ez? Azt, hogy egy termék teljes egészében egy adott földrajzi területhez kötődik: onnan származik, ott készül, és különleges tulajdonságait is a helyi adottságoknak köszönheti. Magyarán: minden mozzanata – az alapanyagtól a feldolgozásig – azon a vidéken zajlik, amelyhez a neve is kötődik.”

Különleges szerkezetű: a rövidszemű rizsekhez képest viszonylag magas az amilóz- (~20%) és viszonylag alacsony amilopektin-tartalma. Egy kis zárójeles háttérmagyarázat, ami elengedhetetlen a Calasparra szerkezetének főzésre gyakorolt hatása megértéséhez: minden rizsfajta kétféle keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz hosszú, egyenes láncú molekula, amely főzés közben nem zselésedik; ezért a magas amilóztartalmú rizs főzés után kemény és száraz marad, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin ezzel szemben magas elágazási számmal rendelkező molekula, amely főzés során zselésedik, így a magas amilopektintartalmú rizs ragacsos állagú lesz.

A rövid (hossz: 5.3 – 5.6 mm; szélesség: 3.10 mm; vastagság: 2.12 mm), gyöngyházfehér kerek szemek a lassú, hosszas érlelésnek köszönhetően kemények. Ennek eredményeként, ill. a fent kifejtett különleges szerkezetének köszönhetően, a Calasparra kiemelkedő nedvszívó képességgel bír, remekül magába zárja az aromákat, és főzéssel mintegy 70%-kal növekszik. A szemek inkább széltében duzzadnak, miközben formájukat változatlanul megőrzik, nem hasadnak ki, nem válnak krémessé vagy ragacsossá, hiszen külső rétegük viszonylag kemény. A túlfőzés kockázata ennél a rizsnél kifejezetten alacsony.

Más rövidszemű rizsekhez képest, de még a hosszúszemű fajtákkal összevetve is, jóval több víz szükséges a megfőzéséhez.

Glikémiás indexe közepes–magas, de a többi rövidszemű rizsfajtához viszonyítva viszonylag alacsony.

 

Felhasználás

Elsősorban és leginkább paella készítéséhez ajánlott, és hidd el, nem éri meg lejjebb adni, ha paelláról van szó, mert a különbség zongorázható.

A paellán túl, ezt a rizsfajtát (vagy a Bombát és a hozzá hasonló társait, mint az Albufera vagy a Sénia) használják a valenciai konyha rizses ételeihez, mint pl. arròs negre (tintahalas és tintahal tintás rizs), arròs amb conill i caragols (nyulas-csigás rizses étel), arròs al forn (sütőben sült rizses étel), arròs a bandához (halalaplében főtt rizses étel) is.

Nagyon jó általánosságban levesekhez, leveses-szaftos rizses ételekhez, krémes rizses fogásokhoz, kroketthez, rizses desszertekhez. Ha nincs rizottó rizsünk (Arborio/Carnaroli/Vialone Nano stb.), elfogadható helyettesítő lehet.

Helyettesíthetjük Bomba rizzsel, Albuferával, Séniával, vagy – erősen kompromisszumosan - Arborio középhosszú-szemű rizzsel.

 

Előkészítés és főzés

Rizs – víz arány ~1 :3 / 3.5.

Ha paellához vagy más spanyol rizses ételhez használod, ne mosd meg, és ne áztasd a rizst használat előtt, mert a külső keményítőréteget eltávolítod ezáltal.

Egy kis felhevített olajon/vajon közepes hőfokon 2 percig kavargasd a rizst. Ad hozzá a forró folyadékot, forrald fel, kavard meg egyszer, majd alacsony hőfokon főzd 25 - 30 percig, fedő alatt. Vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Calasparra rövidszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1503 kJ / 354 kcal
Zsír: 0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.1 g
Szénhidrát: 79.5 g
- amelyből cukrok: 0.1 g
Rost: 2.8 g
Fehérje: 6.5 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási hely: Spanyolország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!