Fülöp-szigeteki szójaszósz -ufc

Philippine soy sauce -ufc

Ár:
2.490 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 750 g
Bruttó egységár: 3 320 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Fülöp-szigeteki szójaszósz vagy toyo: sötét vörösesbarna, elég híg, dominánsan sós, alig érezhetően édeskés, aromás, mérsékelten umami ízű.

A halszósz (patis) mellett az egyik leggyakrabban használt mártás. Általános szójaszósz, elsősorban főzéshez ajánlott, mártogatónak, esetleg asztali ízesítő szósznak.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket; tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Mi a fülöp-szigeteki szójaszósz?

A szójaszószt (toyo) a kínai kereskedők honosították meg a Fülöp-szigeteken, így eleinte kínai gyártási módszerekkel és -összetétellel készítették, ma már inkább a japán a preferált.

Alapanyaga általában szójabab, búza, és karamell, néha melasz; gyakorta hígabb, mint a többi délkelet-ázsiai szójaszószfajta. Sötétebb és sósabb, mint a kínai világos szójaszósz és a japán shoyu (koikuchi), ezzel együtt mégis ez utóbbihoz hasonlít leginkább.

3 típusú szójaszószt különböztetnek meg: fermentált (természetes), hidrolizált (vegyi) és kevert (természetes-vegyi). Szín szerint nem osztályozzák.

Ízesített változata szójaszósz (toyo) és egyfajta citruslé (kalamansi) keverékéből készül, amit toyomansinak vagy toyo calamansinak hívnak. A japán ponzu szószhoz hasonlít leginkább, ami szintén szójaszósz és valamilyen citruslé keveréke, de nem teljesen csereszabatosak.

 

Felhasználás

Az ökölszabály a szójaszószok kiválasztásának és használatának tekintetében, hogy mindig az adott konyhának a saját - megfelelő - szójaszószát kell választani. Ha erre éppen nincs lehetőség, szóba jöhet valamilyen helyettesítő termék, amely tulajdonságait illetően a legközelebb áll a helyettesítendőhöz. A toyo esetében ez a japán koikuchi shoyu.

A legismertebb étel, amelynek a toyo abszolút kötelező eleme, az az adobo, szinte bármilyen változatban (lassan-hosszan párolt , szójaszószban pácolt hús/tenger gyümölcsei).

Gyakran használják házi készítésű, hosszan-lassan párolt ételek (pl. patatim – kínai stílusú fülöp-szigeteki étel, szójaszószban és osztrigaszószban párolt csontos sertéshús/hasaalja szalonna; tapa – édesített szójaszószban főzött, fűszeres sertés vagy marha, párolt rizzsel és sült tojással), sinangag (fülöp-szigeteki sültrizs), sisig (sertésfejből készített, főzött-roston sütött-grillezett étel), fülöp-szigeteki-kínai fúziós ételek (pl. pansit – tészta stir fry; lumpia – tavaszi tekercs; siopao – gőzölt, töltött zsemle, a kínai baozi filipínó változata; sio mai – sertéshúsos-garnélás, töltött, nyitott tésztabatyu, a kantoni shumai filipínó változata) ízesítéséhez.

A fülöp-szigeteki konyha legtöbb étel mellé valamilyen mártogató szószt (sawsawan) kínál. Ezek alapja gyakran a szójaszósz (vagy halszósz), amit kalamansival (citrusféle) vagy ecettel, ill. tamarinddal ízesítenek, vagy hagymát, fokhagymát adnak hozzá. Ezt a mártogatót öntetként is használják stir fry-okhoz, húsos ételekhez, párolt rizshez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, erjesztett szójabab 56.25%, búzaliszt, só, színezék: E150; tartósítószer: E211 (<0.1%)

 

Allergének

Szóját, búzát tartalmaz.

 

Tárolás: Tárolás: Felbontás után tároljuk hűvös, sötét helyen.

Származási hely: Fülöp-szigetek

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!