Elköltöztünk! Új címünk: 1093 Budapest, Csarnok tér 5. Megtekintés térképen

Galanga/kurkuma

Ár:
130Ft
Csak a boltban vásárolható!

A termék adatai

Kiszerelés: 10 g
Bruttó egységár: 13 000 Ft/kg

A termékről

galanga

(más néven: laosz, kha, lengkuas, galanga, galangale, sziámi vagy thai gyömbér)
Leginkább a thai konyha által használt növény.
Jáva szigetéről származik, de ma már egész Délkelet-Ázsiában termesztik.
A galanga a gyömbér-félék családjába tartozik, Íze a gyömbér és a bors keverékéhez hasonlít.

Az európaiak már a középkorban is használták: fűszerként és gyógyszerként. A galanga segíti az emésztést, hányinger és puffadás ellen is sikerrel alkalmazzák.

Jól kombinálható koriander, kömény, citromfű vagy thai piros chili paprika ízével.

Három fajtája közül a legismertebb a nagy galanga (Alpinia galanga), más néven laos, ezt használják a legtöbbször főzésre. A gyökerének édeskés íze és illata van, aromája hasonlít a gyömbérre, borsra, citrusfélékre és fenyőre, húsa enyhén sárgás, de lehet hófehér is. A növény piros gyümölcsét a kínai gyógyászatban használják, íze a kardamoméhoz hasonlít.
A kis galanga (Alpinia officinarum) húsa narancssárgás, aromásabb, csípősebb ízű, és nem meglepő módon méretében különbözik a nagy galangától, hiszen kisebb annál.
A harmadik fajtája a kencur (Kaempferia galanga), amely a gyökér húsa és bőre alapján könnyen összetéveszthető a nagy galangával. Ezzel a fajtával szárított és őrölt formában főznek.
Gyógyhatásai:
A galanga csupa jó tulajdonsággal rendelkezik, magas C-vitamin-, vas-, és nátriumtartalma van, és gyulladáscsökkentő hatású. Egy kis darab elrágcsálása enyhíti a hányingert, hasmenést, megfázáskor, torokgyulladás és köhögés esetén is hasznos. Enyhíti a viszkető bőrkiütéseket, ilyen esetekben porított galangás borogatást kell a bőrre tenni. Őshazájában csodaszernek tartották, emellett hangulatfokozó és serkentő hatásúnak is. Nemrég fedezték fel rákellenes hatását, a tesztekben ugyanis a növény elpusztította a rákos sejteket, emellett az egészséges sejtek védekezőképességét is serkenti. Persze ezek a tulajdonságok sok más növényben megvannak, az viszont ritka, hogy együttesen előforduljanak.
forrás: origo.hu, wikipedia

fotók: www.flickr.com, chefrotisseur.blogspot.com, spanish.alibaba.com

Az összetevőkről

galanga

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!