Achiote fűszerpaszta -la anita

Achiote spice paste -la anita

Ár:
1.389 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 110 g
Bruttó egységár: 12 627 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Élénkpiros, puha, yucatani stílusú achiote fűszerpaszta annattomagból, fűszerekből és ecetsavból. Tömény, önmagában eléggé kesernyés, fanyar és erős, felhasználás előtt hígítani kell, hogy íze lágyuljon. Mindent, amivel érintkezik, narancsos beütésű sárgára/vöröses-narancsra színez.

Az achiote (annatto) paszta (vagy ahogyan Mexikóban hívják, a recado rojo) egy nagyon népszerű természetes színezőanyag és ízesítő Közép- és Dél-Amerikában, kiemelten Mexikóban (főleg a Yucatan félszigeten és Oaxaca-ban) és a Karib térség konyhájában, amit nemcsak marinádként és szószként használnak, hanem önmagában dörzsfűszerként is.

Az achiote paszták fő összetevője a zúzott annattomag, amely önmagában földes, enyhén virágos, borsos és füstös ízvilágú. A yucatani stílusú pasztákat leggyakrabban koriandermaggal, oregánóval, római köménnyel, fekete borssal, szegfűszeggel, fahéjjal, szegfűborssal, fokhagymával és sóval fűszerezik. Az oaxaca-i változatok puritán összetételűek, a zúzott annatto-t csupán némi sóval, cukorral és valamilyen savanyítóval ízesítik.

 

Felhasználás

Ahhoz, hogy marinádként használjuk, hígítani kell. Adjunk hozzá keserű narancs-levet, keverjük el, és sózzuk ízlés szerint. A hígított páclé lágyan fanyar lesz, mindent narancsos-pirosra színező és kellően savas, ahhoz, hogy egy nagyon jó húspuhító legyen. A keserű narancs-lé helyettesítésére jó az édes narancslé, amit, ha citromlével, lime-mal és ecettel kombinálunk, megközelítőleg ugyanazt az ízhatást írjük el, mintha keserű narancs-lével dolgoztunk volna. A hígításra víz is megfelelő, ill. húsleves alaplé, olaj, de akár még Worcestershire szósz is.

Kitűnő grill-, BBQ-, sütőben vagy roston sütött marha-, sertés-, szárnyashúshoz meg halakhoz. Hígítás után dörzsöljük be a kiválasztott húst. Ha jobban hígítjuk, használhatjuk pácléként. Rizs színezésére is kiváló.

Az achiote paszta nagyon népszerű ízesítő/fűszer Mexikóban, ezen belül kiemelten a Yucatan félsziget konyhájában, ami egy rendkívül érdekes maja-spanyol-libanoni fúziós konyhát takar. Híres yucatani - achiote pasztával készített - étel pl. a cochinita pibil (sült malac/sertés, amelyet sütés előtt narancslével elegyített achiotepasztával marinálnak); ennek a csirkéből készített változata, a pollo pibil; a mondongo kabic (nagyon sűrű, marhagyomorból -és körömből készített alaplé); a yucatecai grillezett hal taco; a tacos al pastor (shawarma-szerűen grillezett sertéshúsos taco); az achiotés grillezett pulykamell; a chilimole (yucatani mole szósz); az escabeche rojo (vörös savanyúság).

Mexikóban a pollo asado-hoz (mexikói grillezett csirke), a robalito al pastor-hoz (grillezett tengeri sügér narancslével hígított achiote pasztában marinálva), a tamales colados de pollo-hoz (gőzölt, csirkehússal töltött kukoricaliszttészta) adják, olykor kukoricatésztába keverik, amelyből empanada-t (félhold alakú, sós, töltött péksütemény) készítenek.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, kukoricaliszt, annattomag, jódozott só, fűszerek, étkezési sav: E260; színezék: E129*, E102*, kék 1; tartósítószer: E211, E202 (0.1%)

Figyelmeztetés: *A gyermekek figyelmére és magatartására káros hatást gyakorolhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 301.25 kJ/72 kcal
Zsír: 5.8 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.9 g
Szénhidrát: 1.4 g
- amelyből cukrok: 1.3 g
Fehérje: 3.5 g
Só: 3.7 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó. A teljes felhasználásig tartsuk a műanyag zacskójába tekerve, különben kiszárad.

Származási ország: Mexikó

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!