Doenjang koreai szójababpaszta -sempio

Doenjang soybean paste -sempio

Ár:
1.980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 460 g
Bruttó egységár: 4 304 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Koreai fermentált szójababpaszta, a hagyományos módszerekkel előállított babpasztának a modern élelmiszeripari változata, amit a koreaiak gyerangsik doenjang-nak hívnak. Egyike azon ízesítőknek, amit Koreában napi szinten használnak, akárcsak ennek „testvérét”, a jól ismert gochujang-ot.

Többféle doenjang létezik, az előállítás módjától függően: a hagyományos, lassú módszerrel készített jaerae/jaeraesik/jeontong/jip/hansik doenjang (6 hónap+); a hagyományos, gyorsított módszerrel készített tojang (1-2 hónap+) és a modern élelmiszeripari előállítású gyerangsik doenjang. Ez utóbbinál a fermentációs folyamat gyorsításához erjedést beindító gombát és valamilyen gabonát használnak, amit a főtt szójababbal és sóval vegyítenek, és hagyják erjedni. Mivel az ilyen fermentáció során több cukor keletkezik, ez a típusú doenjang édesebb, lágyabb ízű lesz, mint a hagyományos módszerrel készítettek.

Hagyományosan a doenjang erjesztett szójababból és sós vízből készül, semmi mást nem tartalmaz. A szójababot áztatás után megfőzik, és durvára darálják vagy mozsárban megtörik, majd tégla formájúra (meju) préselik. Szárítás és fermentálás után agyagedényekbe helyezik, sós lében érlelik, chilivel és szénnel. A végén a meju téglákat és a levet, amelyben érlelték, szétválasztják: a péppé zúzott meju lesz maga a doenjang, a ből pedig koreai leves szójaszószt vagy guk-ganjang-ot készítenek.

Ez a gyerangsik doenjang sós, földes, testes, erőteljes ízű, a fermentációnak köszönhetően umami-gazdag természetes ízfokozó. Világosbarna, kicsit darabos fűszerkrém, amely akkor is megőrzi ízét, ha más alapanyagokkal van vegyítve, amely semlegesíti a tipikus halszagot, olajos ízeket, lágyítja a csípősséget és ízesebbé, harmonikusabbá tesz minden ételt, amelyhez hozzáadják.

A doenjang általánosságban hasonlít a japán miso-hoz bizonyos tekintetben, másfelől meg különbözik: a miso fermentációjához Aspergillus oryzae penészgombát használnak, a hagyományosan készített doenjanghoz baktérium kultúrát (Bacillus subtilis) is; a legtöbb miso fajta alapja a szójabab mellett valamilyen gabonaféle, amitől édesebb, lágyabb lesz, míg a hagyományos doenjang esetében csak szójababot használnak, éppen ezért a koreai szójababpaszta erőteljesebb, élesebb és mélyebb ízvilágú. A doenjang ízben, állagban, fő alapanyagában az északkelet-kínai erjesztett szójababpasztára, a dajiang-ra is hasonlít, de nem összetévesztendő ezzel.

 

Felhasználás

A koreai konyha levesek, pörköltszerű ételek, szószok, mártogatók ízének gazdagítására, elmélyítésre, húsok, zöldségek, rizs ízesítésére használja.

Doenjanggal ízesítik az ikonikus doenjang jjigae nevű koreai levest, amit gyakran hasonlítanak a japán miso leveshez, a szójababpasztás káposztalevest (baechu doenjang guk), a szójababpasztás reteklevest (mu doenjang guk), stb.

A közismert ssamjang koreai szósz egyik fő összetevője, amelyet egyrészt koreai BBQ ételekhez (pl. a bulgogi BBQ hússal töltött - ssam - salátatekercshez) kínálnak, vagy nyers/párolt zöldségek mellé adják, mint mártogatót. Gyakran ízesítik doenjanggal a bibimbap-ot (rizses egytálétel), vagy a mindennapi tál párolt rizst.

A koreai konyhán túlmutatóan, használható marináláshoz is, akár önmagában, akár más, komplexebb összetételű marinád részeként. Kitűnő salátadresszing készíthető szójababpaszta, szezámolaj, fokhagyma és szójaszósz keverékéből.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 33%, só, búzaliszt, etilalkohol

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 727 kJ/174kcal
Zsír: 6.4 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.7 g
Szénhidrát: 6.8 g
- amelyből cukrok: 3.5 g
Fehérje: 14 g
Só: 11.8 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben, így hosszú ideig megőrzi minőségét.

Származási ország: Korea

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!