Piros currypaszta -thai pride

Red curry paste -thai pride

Ár:
580 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 11 600 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, vörös színű fűszerpaszta thai piros curry-hez (Kaeng phet). Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes. Mivel salottahagyma alapú, kevésbé tömény, mint általában a kereskedelmi forgalomban levő currypaszták: 1 tasak currypaszta 1 adag curry-hez elég (lásd lent a receptet).

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry sokkal csípősebb, mint a sárga, a zöldnél viszont valamivel enyhébb. Színét a szárított piros chili adja, amit felhasználás előtt áztatnak: ez egyrészt enyhíti a csípősségét, másrészt pedig koncentrálja az aromáját. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Hozzávalók thai piros curry-hez (1 személyre)

  ♦ 50 g Thai Pride Piros currypaszta

  ♦ 1 ek étolaj

  ♦ 150 g csirkehús (feldarabolva)

  ♦ 50 ml víz

  ♦ 200 ml kókusztej

  ♦ 100 g piros kaliforniai paprika vagy valamilyen piros paprika (feldarabolva)

  ♦ 20 g thai bazsalikom

  ♦ halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

  ♦ friss piros chili (díszítéshez)

Elkészítés

 1/ Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a húst, pirítsuk egy percig.

 2/ Adjuk hozzá a currypasztát, majd a vizet, forraljuk fel.

 3/ Adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és a kókusztejet. Főzzük készre.

 4/ Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral; szórjuk rá a felaprított thai bazsalikomot és chilit.

 5/ Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

citromnád, salottahagyma, chili, cukor, fokhagyma, só, galanga, kaffir lime levél, thai bazsalikom

 

Allergének

Nyomokban búzát, halat, földimogyorót, szóját, mustárt, szezámot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 321 kJ / 77 kcal
Zsír: 1.3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.3 g
Szénhidrát: 10 g
- amelyből cukrok: 9.8 g
Fehérje: 1.8 g
Só: 6.6 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, felbontás után pedig hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!