Bambusz gőzölő o6,5"/16,5 cm

Ár:
991Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

A bambuszgőzölő hasított bambusznádból készült henger, a feneke rácsos, a teteje szorosan fonott.  Akár két-három szintet is használhatunk, egyszerre több fogás is készíthető így egyszerre.
A bambuszgőzőlő lévén Kínából származik, -ahol a gőzölés több mint 5000 éves főzési technológia- így wokra van kitalálva.
A wokba néhány pohár vizet öntünk, felforraljuk, és úgy tesszük bele a wokba a gőzőlőt, hogy ne érjen a vízbe.  ( Amennyiben a gőzőlő „beleesne” a wokba használjon bármilyen hőálló alátétet, akár egy wokgyűrüt is tehet alá)
Tartsa állandó forrásban a gőzölgő vizet, és ne emelgesse a fedőt! –Gőzölés közben a bambusz megdagad- a fedő és a tető összezár, kvázi kukta effektus alakul ki, miközben a felesleges gözt kiengedi a fedő résein, meggátolva ezzel, hogy a visszacsöpögő víz eláztassa a készülő ételt, márha ha kibirja emelgetés nélkül...
A legtöbb étel mintegy  tíz-tizenöt perc alatt elkészül benne, de ügyeljen rá, hogy  hosszabb gőzölés esetén szükség szerint pótólni kell az elpárolgott vizet, és mindig forrásban lévő vizet használjon a pótlásra!
A gőzölt  alapanyagok frissessége jobban érvényesül, a nedves, mindent átható gőzben főtt ételek magasabb tápértékkel bírnak, gazdagabbak természetes ízekben és jóval könnyebben emészthetők, a fogások íze ezzel az eljárással összetettebb lesz. Gőzölhet benne  húst, zöldségféléket, gombócokat-táskákat, a tenger gyümölcseit és különösen halakat.
Ha gombocót gőzöl, gőzölés előtt kenje be vékonyan olajjal a rácsot, hogy ne ragadjon hozzá a tészta, vagy tegyen a gyűrű aljára egy megnedvesített konyharuhát.
Húsételek gőzölésekor a hús alá tegyen saláta, káposzta vagy spenótlevelet, melyek felfogják a kiolvadó zsírt, és maguk is ízletes köretként tálalhatóak lesznek.
A kínai gőzben főtt hal a konyhaművészet egyik csodája..., ha halat gőzöl, irdalja-fűszerezze be, és tegye a halat egy kiolajozott hőálló tálra, és azzal együtt tegye a gőzölőbe, levével együtt tálalja. Ezzel a módszerrel el tudja kerülni, hogy a bambusz magába szívja a hal ízét.
Ha egyszerre több emeleten gőzöl mindig a legnehezebben puhulót tegye alulra, és a legkönnyenebbent meg a telső szintre. A húsra a felette párolódó zöldségek leve rácsöpögve nem csak a puhulást könnyítik, de az ízvilágot is gazdagítják.
A bambusz kiválóan tartja a meleget a tálalásig, sőt akár tálalni is lehet benne az ételt. A bambuszgőzölőt  nem csak párolásra, de újramelegítésére is használhatja, a nedves gőzben melegedő étel jobban megőrzi konzisztenciáját, ízletesebb lesz, mintha mikrohullámú sütőben melgedett  volna.
Fontos tudni, hogy a bambuszgőzölőt soha nem szabad mosószerrel mosogatni, mert a bambusz visszavonhatatlanul magába szívja a mosogatószer ízét, emiatt mindig csak folyóvizzel kell leöblögetni.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!