Thai halszósz ízesítve sülthalhoz -oyster brand

Thai fish sauce for deep fried fish -oyster brand

Ár:
1.789 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 7 156 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Édes mártogató thai halszósz sülthalhoz.

Egyszerre sós és édes, sajátos penetráns és erőteljes – hal-tenger illatú, rendkívül umami-gazdag. Jellegzetes illata ne riasszon el senkit, más alapanyagokkal elvegyülve teljesen átalakul.

 

Mi a halszósz?

A halszósz születése nagyon messzire nyúlik vissza mind időben, mind térben. Bár általában ázsiai eredetű szósznak gondolják, valójában elsőként a görögök és rómaiak készítették és fogyasztották (a rómaiak garumnak vagy liquamennnek hívták a sózott halbelsőségekből/tengeri halakból erjesztett levet). Kínában valamivel később, úgy 2300 évvel ezelőtt jelent csak meg, mint a szójaszósz elődje. Egész Ázsiában elterjedt ugyan, de egy idő után Kelet-Ázsiában felváltották az erjesztett szójabab alapú szószok, és a „székhelye” Délkelet-Ázsiába tolódott. Így főként Thaiföldön (nam pla), Vietnámban (nuoc mam) és a Fülöp-szigeteken (patis) számít alapízesítőnek, de Kambodzsában (tik trei), Burmában (ngan bya yay), Láoszban (nam pa) is népszerű.

Országtól függetlenül, a halszószok készítésének elve ugyanaz, de ízük mégis enyhén eltérő az éghajlatnak és a gyártás technikai részleteinek különbözősége miatt. Valamilyen olajos halból (apró vagy nagy; tengeri vagy édesvízi) – leggyakrabban szardellából, olykor krillből, makrélából – vagy nagyon ritkán garnélából készül, amit sóval elegyítenek, és hordókban (fa/agyag/kerámia) erjesztenek hosszan, akár két évig is. A só kivonja a nedvességet a halból, és párhuzamosan lezajlik egy halofil (sótűrő) bakteriális fermentáció, maga a hal meg fokozatosan (de nem teljesen) lebomlik. A keletkező hallevet kipréselik. Az első préselésből nyert lé a legjobb minőségű halszósz, olyan, mint egy extra szűz olívaolaj; ezt asztali ízesítőként, mártogatónak érdemes használni. A második és harmadik préselés kevésbé jó minőség, gyengébb, de tökéletes főzéshez. Itt az történik, hogy az első préselés után a halhoz ismét vizet és sót adnak, majd ezt újra kipréselik, és minél többször ismétlik, egyre jellegtelenebb halszószt eredményez. A kereskedelmi forgalomban kapható halszószok nagytöbbsége nem első préselésű, általában első préselésűt vegyítenek valamilyen arányban második/harmadik préselésűvel. Elég gyakori, hogy némi cukor hozzáadásával balanszírozzák a só éles jelenlétét. A silányabb minőségű halszószokhoz karamellt vagy melaszt, esetleg pirított rizst, MSG-t adnak, ezzel próbálják a nívótlan halszósz színét és ízét „beállítani”.

A halszósz egy vízszerűen folyékony, áttetsző, változó árnyalatú borostyánszínű (világostól sötétig bármilyen), erőteljes és jellegzetes illatú és aromájú ízesítő. Eléggé sós; rendkívül gazdag umamiban (húslevesre emlékeztető íz), mivel magas a természetes glutamát tartalma. Ez utóbbi miatt egy igen potens természetes ízfokozó, akárcsak az erjesztett szójakészítmények, garnélapaszták stb. Erős, mondhatni penetráns halszaga és íze van, ami elsőre kellemetlennek tűnhet, de az ételekben teljesen más érzete van. Tömény minden szempontból, úgyhogy óvatosan kell vele bánni, mert ezesetben különösen igaz az, hogy a kevesebb néha több. Gazdag fehérjében (az összes esszenciális aminosavat tartalmazza), jó B12 vitamin és ásványi anyag (kalcium, magnézium, vas, mangán, foszfor stb.) forrás.

A széles halszósz kínálatból sokszor nehéz választani. A jó halszószt arról lehet felismerni, hogy az összetevők listája igen rövid: valamilyen hal, só, esetleg víz, cukor. Ha más adalékok is szerepelnek a felsorolásban, az gyenge minőségre utal. A másik fontos indikátor, amely jelzi, hogy mennyire ízgazdag és lágy a szósz, az a fehérjetartalma (minél magasabb, annál jobb), és az ezzel szoros összefüggésben levő nitrogéntartalma (°N) (magas nitrogén = magas fehérje és minél magasabb nitrogén, annál jobb, de legalább 30 fölött). A harmadik az illata, amely akkor jó, ha tengerre emlékeztet, halas, de nem orrfacsaróan halszagú; a negyedik pedig a színe, a világosabb színű a jobb.

A halszósz minősége idővel romlik, akárcsak egy bor, ez is oxidálódik. Célszerű tehát felbontás után hűtőben tartani, és egy éven belül elhasználni.

 

Mi a thai halszósz?

Thaiföldön a halszószt nam pla-nak hívják, ami szó szerint halvizet jelent. Általában friss szardellából készítik, olykor makrélából, heringből, ritkán édesvízi halból (ponty). A gyártása hasonlít a vietnámi halszószéhoz, de valamivel egyszerűbb. A hagyományosan készítettek között az a különbség, hogy a thait kerámia- vagy agyagedényekben erjesztik, míg a vietnámit fahordókban vagy kerámiaedényekben.

A hal:só arány rendszerint három a kettőhöz. Az erjesztési idő kb. 6-9 hónap; jobb minőségű terméknél ez akár 2-3 évig is eltarthat. Az első préselésű halszószt alapnak hívják, és ez a legjobb minőségű. A második és harmadik préselésű halszósz kevésbé jó minőségű, inkább főzéshez használják. A legalacsonyabb minőségi kategóriába az a halszósz tartozik, ami a harmadik préselés utáni halmaradványok sós vízben való felforralásával készül. Nem ritka az a gyakorlat sem, hogy az első préselésű halszószt második/harmadik préselésűvel keverik össze, hogy összességében egy elfogadható minőségű, középkategóriás terméket kapjanak.

A thai halszósz általában erőteljesebb és sósabb érzetű, mint a vietnámi, és sokkal gyakrabban használják főzéshez, mint mártogatáshoz, mert ehhez a legjobb, erős íze jól kiemeli, de ellensúlyozza is a thai ételek fűszernövényeinek intenzív aromáját. A vietnámi halszósz - ízének lágysága miatt - mártogatókhoz a jobb, de természetesen főzéshez is kiváló, mivel a vietnámi ételek kevésbé harsányak.

 

Felhasználás

Elsősorban sülthalhoz illik, mint mártogató (önmagában vagy más alapanyagokkal vegyítve), de jó párolt vagy főtt zöldségekhez is, ill. halakhoz szánt dresszingeknek ízesítéséhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szardella 60%, só, cukor

 

Allergének

Halat tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 840 kJ/200 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 40.0 g
- amelyből cukrok: 40.0 g
Fehérje: 11.0 g
Só: 16.20 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!