Atlanti-óceáni sel gris/szürke só/kelta só durva szemcsés -gemma di mare

Coarse atlantic ocean sel gris/grey salt/celtic salt -gemma di mare

Ár:
1.995 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 995 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Franciaország atlanti-óceáni partvidékéről, a Ré szigetről (Île de Ré) származó, durvaszemcsés szürke tengeri só (sel gris), más néven kelta só, ugyanis elsőként a kelták gyűjtötték be ilyen módon a sót. Mondhatni, hogy a sóvirág „testvére”, valamikor ezt a sót értékesebbnek tartották, mint a sóvirágot, komplex íze és sokkal szélesebb körű felhasználási lehetőségei miatt.

Ugyanazokból a sólepárló medencékből származik, mint a sóvirág (fleur de sel), de a kinyerése másképp történik. Sóvirágként indul, amit hagynak, hogy lesüllyedjen a medence aljára, ahol érintkezik az agyaggal, amellyel a medencéket kibélelik, innen a szürkés színe. Pár naponta vagy akár naponta egyfajta fagereblyével rendkívül óvatosan kihúzzák a kikristályosodott és leülepedett sót a medencék szélére, halmokba rendezik, és kicsit megszárítják.

Akárcsak a sóvirágnak, a szürke sónak is magasabb a nedvességtartalma (kb. 13-15%), mint általában a sóknak, emiatt kevésbé „szívja ki” a nedvességet az ételből, és kevésbé olvad el rajta. Durvább szemcsés, mint a sóvirág, finomítatlan, természetes. A szabálytalan sókristályok állaga ropogós, sokkal sűrűbb, „testesebb”, sósabb, mint egy egyszerű asztali só. Többféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, stb.) tartalmaz, ezért íze összetettebb.

 

Felhasználás

Használható főzéshez, sütéshez, utóízesítésre; egy olyan sókülönlegesség, amely sok szempontból ideális mindennapi használatra.

Mivel magas a nedvességtartalma, és így lassabban olvad, illetve kevésbé szívja ki az ételből a nedvességet, nagyon kedvelik, mint utóízesítő só, pl. isteni sajtokra, grillezett tenger gyümölcseire, salátákra, friss gyümölcsre vagy gyümölcssalátára szórva. A nedvességtartalma miatt desszertsónak is kitűnő csokoládés-, karamelles-, gyümölcs alapú desszertekhez.

A komplexebb ízvilága miatt nagyon jó társítás nehezebb, fajsúlyosabb ételekhez, mint pl. steak, sültek (bárány, borjú, marha), gyökérzöldségek, héjában sült burgonya, nehezebb zöldséges ételek, hüvelyesek, tartalmas levesek (akár sűrített-, sűrítés nélküli- vagy krémlevesek). Kitűnő kenyérhez, pékárukhoz, sós süteményekhez.

Amennyiben finomabb szemcsésre kívánják őrölni, használjanak mozsarat inkább, mert a magas nedvességtartalma miatt a sómalom bármilyen fém alkatrésze berozsdásodik.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tengeri só

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Franciaország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!