Őstengeri finom só párolt jódozott -7001

Iodized fine grain ancient sea-salt -7001

Ár:
150Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 300 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A Föld legrégebbi sóbányájából, a híres ausztriai Hallstattból származó, párolt, finomított, jódozott, finomszemcsés étkezési só, tulajdonképpen egy kősó.

Kb. 200 – 250 millió évvel ezelőtt a Föld különböző pontjain a klímaváltozásnak és a tektonikus földmozgásoknak köszönhetően egy általánosnak mondható jelenségként, több tenger száradt ki, sórétegeket hagyva hátra, amelyek aztán a további földmozgások miatt, mélyen a föld alá kerültek. Ezek tulajdonképpen napjaink legnagyobb sóforrásai. Ilyenek a Hallstatt környéki sórétegek is, amelyek kitermelését – változó módszerekkel ugyan – de kb. 7000 éve folytatják.

A párolt só általában nem bányászott, hanem vízzel kioldott sót jelent: vizet pumpálnak le a sórétegekhez, majd ezt a vizet felszínre hozzák, és forralással (esetleg vákuumban) kikristályosítják, de előtte a sóoldatot finomítják, tisztítják, amelynek során eltávolítják a benne található ásványi anyagokat.

A végeredmény egy rendkívül tiszta, hófehér, szinte csak NaCl-ból álló, nagyon száraz só. Pont emiatt, az íze eltérő a finomítatlan sóétól, nincs benne olyan jellegű komplexitás, utó- és mellékíz, amelyet az ásványi anyagok természetes jelenléte ad, egyszerűen csak sós. Mint bármelyik finomsó, gyorsan olvad és egyenletesen sózHozzáadott jódot tartalmaz, így annak, akinek jódutánpótlásra van szüksége, kitűnő választás.

Mint bármelyik só, legyen az különleges vagy egyszerű, ez a só is hordozza a sók általános tulajdonságait, amitől a legközönségesebb fajta is páratlan és egyedi: elnyomja a keserű ízt, ízfokozóként működik, elmélyíti és felerősíti a többi ízt, pl. az édest vagy pikánst (kiemeli a zöldségek ízét, ízt ad az egysíkú keményítős ételeknek, elmélyíti a desszertek ízét, ízesebbé teszi a gyümölcsöket, húsokat).

 

Felhasználás

Teljesen megfelelő mindennapos használatra, főzéshez, sütéshez, asztali sóként.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

étkezési párolt só, kálium jodid, csomósodást gátló anyag: E535

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 0 kJ/0 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 98,3 g
Jód: max. 1500 µg (1000%*)

*NRV = a felnőttek számára ajánlott napi bevitel százaléka

 

Tárolás: A csomagolást jól zárja vissza, és tárolja száraz helyen!

Származási ország: Ausztria

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!