*vajas csirke szósz enyhe -patak's

Butter chicken sauce mild -patak’s

Ár:
1.750 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 450 g
Bruttó egységár: 3 889 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Paradicsom alapú, tejszínes-vajas, fűszeres, ugyanakkor lágy és krémes indiai stílusú főzőszósz vajas csirkéhez (murgh makhani). Használatra kész kényelmi termék, amely 4 adaghoz elég (lásd a lenti receptet). Gluténmentes, nem tartalmaz mesterséges ízesítőt, -színezőanyagot és hozzáadott tartósítószert.

Alapvetően egy nagyon leegyszerűsített vajas csirkéhez van kitalálva, ahol a csirkét nem marináljuk és sütjük meg külön, emiatt gyors és egyszerű (lásd a lenti receptet), de elkészíthetjük az időigényesebb változatát is, pácolással-külön sütéssel, ami egy másik szintre emeli az ételt.

 

Mi a vajas csirke?

Egy viszonylag újkeletű indiai étel, az 1950-es években készítették el először, Delhiben, a Moti Mahal nevű étterem alapítói. A világ összes konyhájában sok példát lehet találni arra, hogy a keletkező maradékokat valami módon „újrahasznosítják”, a vajas csirke is egy ilyen praktikus meggondolás terméke. A Moti Mahal étteremben nagyon sok - fűszeres joghurtos marinádban pácolt, tandoori kemencében megsütött - tandoori csirkét szolgáltak fel, és hogy a nap végén a megmaradt húst ne kelljen kidobni, egy paradicsom alapú, fűszeres, krémes, selymes, vajban és tejszínben gazdag mártásban szolgálták fel egy teljesen új ételként.

A vajas csirkét, akárcsak a tikka masalát, hívhatjuk nyugodtan „két fázisos” ételnek: első körben a csirkét egy gyömbér-és fokhagymapürés joghurt alapú, chilivel, garam masalával stb. fűszerezett marinádban pácolják pár óráig/egy éjszakán át, ezt nyársra húzva megsütik valamilyen módon, ideálisan tandoori kemencében, jobb híján grill- vagy BBQ sütőben, esetleg villany- vagy gázsütőben, és csak legvégső esetben serpenyőben. Bár általában a vajas csirke alapanyagaként a tandoori csirkét (tandoori kemencében sült egész vagy nagyobb csirkedarabokat) nevezik meg, tulajdonképpen leginkább csirke tikkát használnak hozzá, ami egy tandoori csirke változat, és minden tekintetben ugyanúgy készül, mint a tandoori csirke, az egyetlen különbség az, hogy a húst feldarabolják, és nem egyben sütik.

A paradicsomos, gyömbér- és fokhagymapürés, gazdagon fűszerezett, tejszínnel, vajjal, olykor kesudiópasztával dúsított, enyhén csípős mártást, amelyben az elkészült csirkét kínálják, külön készítik el, és hogy állaga igazán bársonyosan krémes és lágy legyen, szitán is áttörik.

Mivel a csirke tikka masalához ugyanúgy csirke tikkát használnak, mint legtöbbször a vajas csirkéhez, gyakran felmerül a kérdés, hogy van-e különbség a kettő között, mert ez a két étel elég kísértetiesen tud hasonlítani egymásra, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal és tejszínnel készül, és valamelyest krémesebb és édeskésebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

Mivel ez valójában egy „két fázisos” étel, ahol az első szakasznak, a marinálásnak és grillezésnek fontos szerepe van, ha van időnk, ne hagyjuk ki. Ha nem akarunk bajlódni az egésszel, készítsük a lentiek szerint, ez garantáltan gyors lesz, de kevésbé finom.

A marinádhoz létezik kész tandoori fűszerpaszta, használjuk ezt a terméken levő instrukciók szerint.

Pácoljuk a csirkét a tandoori fűszerpasztás-joghurtos marinádban pár óráig/egy éjszakán át, húzzuk nyársra és süssük meg tandoori kemencében, vagy BBQ- vagy grillsütőben, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütőben.

Ha ez megvan, utána jöhet a mártás, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös hús (vagy egyéb) darabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni.

Sok kevésbé szokványos felhasználása is született a vajas csirkének, pl. töltött paratha (rétegezéssel készített, kelesztetlen, töltött indiai lepénykenyér) vagy tortilla tekercs tölteléke, szendvicsek feltétje, pite tölteléke.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 üveg Patak’s Vajas csirke szósz
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 450 g csirkehús, feldarabolva
  • 1 evőkanál tejszín és friss korianderzöld díszítéshez

Elkészítés

  • Közepes hőfokon hevítsük fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben.
  • Adjuk hozzá a húst, pirítsuk 5 - 7 percig, amíg enyhén barna lesz.
  • Öntsük rá a szószt, alaposan keverjük el, és főzzük kb. 15 percig.
  • Tálaljuk forrón, díszítsük.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér)/kulchával (kelesztés nélküli, finomlisztből készült indiai lepénykenyér)/tandoori rotival (kelesztés nélküli, teljes kiőrlésű lisztből, attából készült, tandoori kemencében sütött indiai lepénykenyér), és/vagy párolt basmati rizzsel/római köményes basmati rizzsel.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, paradicsom 10%, tejszín (tej) 10%, vaj (tej) 4%, repceolaj, cukor, módosított kukoricakeményítő, paradicsom koncentrátum 2,5%, szárított hagyma, őrölt fűszerek (fűszerek, koriander 1,7%, római kömény 1,4%), fokhagymapüré, gyömbérpüré, só, füstölt, őrölt paprika 0,4%, savak (E270, E330), zöld kardamom 0,7%, paprikakivonat, szárított görögszénalevél 0,3%

 

Allergének

Tejet tartalmaz. Földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 508 kJ/122 kcal
Zsír: 9 g
- amelyből telített zsírsavak: 3 g
Szénhidrát: 9,1 g
- amelyből cukrok: 5,2 g
Fehérje: 1,2 g
Só: 0,73 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül használjuk fel.

Származási ország: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!