Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Indiai biryani rizsfűszerpaszta enyhe -ahg
Spice paste for indian biryani rice mild -ahg
A termék adatai
Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Enyhén csípős indiai stílusú fűszerpaszta egy nagyon leegyszerűsített módon elkészített biryanihoz (hússal/zöldséggel készített fűszeres rizs egytálétel). Összetétele viszonylag minimalista, ha nem érezzük elég karakteresnek, egészítsük ki további fűszerekkel, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió stb.
Halal minősítésű használatra kész kényelmi termék; nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, tartósítószert és mesterséges színezéket. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 1 tasak 4 adaghoz elég (lásd a lenti receptet).
Mi a biryani?
A biryani egy rizsalapú vegyes egytálétel, ami az Indiai szubkontinens muszlimjainak egy igencsak tipikus és népszerű főétele. Bár eredete bizonytalan, egyértelmű perzsa jegyeket hordoz. Nagyon-nagyon sok változata van, nemcsak Indián belül (Hyderabadi, Kalkutta, Bombay, Malabar stb.), hanem a környező országokban is (Sindhi, Karachi-stílusú, Srí Lanka, dan pauk, afganisztáni stb.); ezek kisebb vagy nagyobb mértékben különböznek fűszerezésben, hozzáadott kiegészítő- és fő alapanyagokban, főzési technikában stb.
Nem összetévesztendő a pulao rizzsel vagy piláffal, mert amíg a pulao szárazabb, egyszerűbb fűszerezésű, és gyakran köretként kínálják, a biryani szaftosabb, nagyon változatosan fűszerezett, és mindig főétel.
A biryani egyik fontos sajátossága, hogy rétegezéssel készül: vagy két rizsréteg közé kerül a hús (vagy a zöldség), vagy az alsó réteg húsra egy nagyobb réteg rizst terítenek. A hús lehet csirke (pl. Lucknowi biryani), birka (pl. Degh Ki biryan, Memoni biryani), kecske (pl. Chettinad biryani), marha (pl. Kalyani biryani), hal (pl. Kerala stílusú hal biryani), garnéla (pl. Bhatkali biryani).
Bármilyen biryaniról legyen szó, a húst általában egy fűszeres-joghurtos marinádban pácolják, mivel a joghurt húspuhító tulajdonságokkal rendelkezik. Különböző illatos-aromás indiai fűszereket (egész és őrölt: szerecsendió, szerecsendió-virág, bors, szegfűszeg, kardamom, fahéj, babérlevél, koriander, gyömbér, zöld chili stb.) és zöldfűszereket (menta, korianderzöld stb.), ill. változatos ízesítőket (hagyma, fokhagyma, paradicsom, ghi, olykor sáfrány és rózsavirágvíz/kewra víz stb.) adnak hozzá külön, a rétegezéskor. Bizonyos változatokba aszalt gyümölcsöket és kesudiót is tesznek, a tetejére meg pirított, karamellizált hagymát, friss zöldfűszereket (korianderzöld, menta) szórnak.
Kétféle elkészítési módja van: a pakki (főtt) és a kacchi (nyers), a pakki biryani esetében minden nyers alapanyagot először részlegesen hőkezelnek külön, majd rétegezik, és így főzik készre. A kacchi biryani esetében minden alapanyag nyersen kerül az edénybe, és hosszan, lassan párolják a dum pukht technikát használva. A dum pukht (dampokhtak) vagy egyszerűen csak dum egy főzési módszer, ami nagyon népszerű főleg Észak Indiában, de máshol is: egy vastag aljú/dupla aljú, kerek, merőleges falú edényben lassú tűzön főzik az ételt lefedve. A fedőt tésztával tömítik körbe, teljesen lezárva azt, így a fűszeres és aromás léből meg a marinádból és a húsból keletkező gőz, amely felfelé száll az edényen belül, és nem tud „megszökni”, átjárja a húst és a rizst (így ezek gyorsabban puhulnak), majd kondenzálódik, és ez megakadályozza, hogy az étel kiszáradjon.
Felhasználás
A gyártó egy meglehetősen leegyszerűsített receptet (lásd lent) ajánl a termékéhez, ami arra jó, hogy valami fogalmat alkossunk, ízelítőt kapjunk a biryani világáról, akkor is, ha rohanó tempóban éljük az életet, és nincs időnk túl sokat bajlódni a konyhában.
Ha viszont egy autentikusabb biryanit akarunk, rá kell áldoznunk az időt és az alapanyagot, de a végeredmény minden erőfeszítést megér. Ha kezdők vagyunk, eleinte jobb valamilyen pakki (főtt) biryanival (pl. Hyderabadi pakki, Lucknowi, Kalkutta bárány) próbálkozni, és ha már megvan a kellő rutinunk, és tényleg a legjobb „célszerszámokkal” (jó edény, megfelelő rizs) rendelkezünk, akkor tegyünk csak kísérletet kacchi (nyers) biryani (pl. Hyderabadi kacchi biryani) elkészítésére.
A rizs és hús aránya általában 1:1, de lehet 1:1,5 is. Szinte bármilyen hús jó a biryanihoz, legyen az csirke, marha, bárány, birka, kecske, de készíthetjük garnélával vagy hallal, illetve zöldségekkel is.
A legjobb rizs biryanihoz az, amelyik igazán laza, könnyű, és legkevesebb eséllyel tapad össze, fő szét. Ilyen az érlelt (aged), a sella (előgőzölt) vagy a sella (előgőzölt) 1121 basmati rizs, de bármilyen más basmati is megfelelő, csak jobban oda kell figyelni, hogy ne főzzük szét. A jeera samba (Jeeraga/Seeraga samba) rizs is egy jó opció, a dél-indiai Tamil Nadu államban például kifejezetten csak ezt a rizst használják biryanihoz.
A legmegfelelőbb edény a handi, egy tradicionális indiai agyagedény, amit sütőbe kell tenni. Kitűnő választás egy magasabb, merőleges falú öntöttvas vagy valamilyen dupla aljú fazék. Ha egyik sincs, akkor egy egyszerű fazék alá tegyünk valamilyen hőelosztót (pl. lángelosztó öntöttvas, lapos serpenyő), hogy a rizs ne égjen a fazék aljára.
A biryani mellé kínáljunk valamilyen raitát (fűszeres-joghurtos zöldségsaláta) és pickle-t (lime, mangó stb.), illetve papadot (bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből).
Hozzávalók (4 személyre)
► 1 tasak AHG Indiai biryani rizsfűszerpaszta
► 250 g csirkehús (mell vagy felsőcomb) (kicsontozva, feldarabolva)
► 3 ek joghurt
► 2 ek olvasztott vaj vagy növényi olaj
► 220 g basmati rizs
► 220 ml víz
► ¼ tk kurkuma
► 85 g mazsola és kesudió, ill. friss mentalevél, díszítéshez
Elkészítés
1/ A húst pácoljuk be joghurttal kb. 10 percre.
2/ Egy tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel a vajat vagy olajat. Dobjuk rá a húst, és pirítsuk 1 - 2 percig. Tegyük félre.
3/ A rizst, vizet, kurkumát és a fűszerpasztát tegyük egy másik edénybe, keverjük össze, és forraljuk fel.
4/ Adjuk hozzá a félretett csirkét, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük további 15 percig.
5/ Hagyjuk állni 10 percig. Díszítsük, keverjük össze az egészet, és tálaljuk forrón.
Az összetevőkről
Összetétel
szójaolaj, hagyma, menta, salottahagyma, koriander, só, fokhagyma, gyömbér, chili, fűszerek és zöldfűszerek, cayenne bors, őrölt kurkuma, római kömény, savanyúságot szabályozó: E330
Allergének
Szóját tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 959 kJ / 229kcal
Zsír: 20 g
- amelyből telített zsírsavak: 3 g
Szénhidrát: 8.4 g
- amelyből cukrok: 2 g
Rost: 4.3 g
Fehérje: 1.8 g
Só: 8.3 g
Tárolás: Száraz, hűvös tárolandó; óvjuk a közvetlen napsugárzástól.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.