Indiai vindaloo currypaszta csípős -ahg

Spice paste for indian vindaloo curry hot -ahg

Ár:
1.151 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 23 020 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős-savanyú indiai fűszerpaszta a tüzes vindaloo curry-hez. Gluténmentes, halal minősítésű, némileg leegyszerűsített, használatra kész kényelmi termék; nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, tartósítószert és mesterséges színezéket. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 1 tasak 4 adag curry-hez elég (lásd a lenti receptet).

 

Mi is a vindaloo curry?

Előszöris a curry szót érdemes szemügyre venni, ami a köztudatban elég sok zavar forrása, még mindig nem tudni biztosan, hogy indiai eredetű vagy az angolok találták ki, mindenesetre Indiában ismeretlen fogalom abban az értelemben, ahogy az angolok használják, vagyis nagyjából minden mártásos indiai ételre és a hozzájuk társított fűszerkeverékre (currypor).

A vindaloo az egyik legismertebb és legcsípősebb indiai curry-nek számít, bár ez sem állja mindig a helyét. India egyik aprócska államának, a nyugati partvidéki Goának a sajátja, amelynek konyháját erősen befolyásolták a portugál gyarmatosítók.

Az étel portugál gyökerekkel rendelkezik, a fokhagymás-vörösboros (és/vagy borecetes) marinádban pácolt sertéshúsból készített pörköltszerűségnek, a carne de vinha d’alhos-nak a goai adaptációja, ami az 1500-as években került Indiába a portugál gyarmatosítók jóvoltából. Az indiaiak úgy „idomították” saját ízlésvilágukhoz, ill. a helyi alapanyag-felhozatalhoz, hogy a bort pálmaecetre (másképp kókuszecet) cserélték, és fűszereket, jaggery-t (nyers, tisztítatlan, koncentrált melaszos nádcukor) és sok chilit adtak hozzá. A végeredmény egy igazán indiai érzetű, csípős-savanyú, fűszeres, erőteljesen fokhagymás, szárazabb, sűrű curry lett.

Az indiai vallási sokszínűség és az innen gyökerező húsevési szokások miatt vegetáriánus változatban is készítik, ill. más húsféléket is bevettek a vindaloo alapanyagok körébe, mint a marhahúst, birkát, garnélát, csirkét.

Az évszázadok során sok-sok változata született ennek a lángoló curry-nek, gyakorta elég eltérő vagy éppen szegényes fűszerezéssel készítik, ill. az ecet helyett tamarindot vagy fehérborecetet/fehér- és malátaecetet/cider ecetet használnak, vagy éppen mindenféle savanyítószert kihagynak belőle. Találkozhatunk olyan verziókkal is, amelyben burgonya van, ez nem része a hagyományos vindaloo-nak, egy nyelvi tévedés miatt kezdték burgonyával készíteni. Bár sokszor találkozni hagymás-paradicsomos alapú vindaloo-val, az igazi vindaloo alapja csak a fokhagyma-gyömbér-ecet és porrá zúzott fűszerek meg chilipor kombinációjából készített vindaloo paszta, amely egyrészt marinádként szolgál, másrészt főzőszószként.

Általában párolt rizzsel kínálják, de nagyon jó hozzá a fokhagymás naan is. Mivel egy nagyon erős curry-ről van szó, a csípősség ellensúlyozására raitát (joghurt (dahi) alapú zöldségsaláta) adnak mellé, italként meg hűsítő lassit (édes vagy sós fűszeres joghurtital).

 

Felhasználás

Elvileg a húst fűszerpasztában kéne pácolni, mielőtt megfőzzük, de annyira kevés ez a paszta, hogy nem lehetséges. Ha mégis közelíteni szeretnénk az eredeti vindaloo-hoz, amelynél a marinálás kötelező elem, elkészíthetünk egy gyors marinádot pürésített fokhagymából és gyömbérből, kókuszecettel (fehérborecet/cider ecet), chilivel és fűszerekkel (koriander, fekete bors, római kömény, fahéj, kurkuma) elkeverve.

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai vindaloo currypaszta

  ► 1 ek növényi olaj

  ► 450 g sertéshús (kockára vágva)

  ► 1 db nagy vöröshagyma (finomra aprítva)

  ► 110 ml paradicsompüré vagy darabolt paradicsomkonzerv

  ► 75 ml víz

  ► menta (díszítéshez)

Elkészítés

1/ Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, adjuk hozzá a fűszerpasztát, és pirítsuk 2 percig.

 2/ Adjuk hozzá a sertéshúst, pirítsuk meg.

 3/ Adjuk hozzá a paradicsomot és a vizet, és forraljuk fel.

 4/ Fedjük le, és lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul. Díszítsük mentával, és tálaljuk forrón.

TIPP:

  • Köretként adjunk párolt basmati rizst vagy fokhagymás naan-t, kínáljunk mellé raitát és lassit.
  • Sertéshús helyett használjunk csirkét, bárányt, garnélát, marhát vagy zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójaolaj, chili, só, koriander, ecet, paradicsomsűrítmény, fokhagyma, cukor, gyömbér, szezámolaj, fekete bors, fahéj, fűszerek és zöldfűszerek, mustár, tamarind

 

Allergének

Szóját, szezámot, mustárt tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1005 kJ / 240 kcal
Zsír: 20 g
- amelyből telített zsírsavak: 3.1 g
Szénhidrát: 9 g
- amelyből cukrok: 6.5 g
Rost: 7.7 g
Fehérje: 2.3 g
Só: 13 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös tárolandó; óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!