Tandoori marinád fűszerpaszta enyhe -pasco

Tandoori spice paste marinade mild -pasco

Ár:
1.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 270 g
Bruttó egységár: 6 481 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhe indiai fűszerpaszta tandoori kemencében (agyag/fémkemence), grill- vagy BBQ sütőben, esetleg gáz- vagy villanysütőben sütött egész/fél/nagyobb részekre szedett, csontos csirke, -bárány, egész hal marinálásához.

Elég hangsúlyos a tamarind tartalma, ami szokatlan egyrészt, mert nem standard alkotóeleme a tandoori marinádoknak, másrészt, mert savanykásabb íztartományba tolja a pasztát, de megvan a maga igencsak gyakorlati funkciója, amiért mégis a paszta alapja lett: kitűnő húspuhító.

Használatra kész, gluténmentes kényelmi termék, amit csupán egy kis joghurttal kell elkeverni. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

 

Mi is a tandoori?

A tandoori nem egy receptet, ételfajtát vagy ételcsoportot takar. A tandoori ételt kemencében (tandoor) sütik, ezt jelenti a név. A tandoor vagy tannour egy speciális, agyagból vagy fémből készített, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített kemence, amelyet nemcsak Indiában, hanem egész Dél-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, ill. Dél-Kaukázusban használnak. Leggyakrabban húst (egész vagy részekre bontott/darabolt/darált) és lepénykenyereket (naan, roti, kulcha), ill. zöldségeket és sajtokat sütnek, nyársra húzva és vertikálisan a szén fölé leeresztve, vagy a kemence oldalára tapasztva. Roppant gyors módszer, a sütési idő mindössze pár perc, egyrészt a közel 470°C-os hőmérsékletnek, másrészt a közvetlen tűz sugárzó hőjének, a konvekciós hőáramlásnak és a forró füstnek köszönhetően.

Indiában a tandoori kemence és a benne készített tandoori ételek egyértelműen az északon található pandzsábi régió sajátjai, itt van igazi hagyománya ennek. 1947 után a pandzsábi szikhek jóvoltából a tandoori kemence használata egész Indiában elterjedt, és a tandoori ételek népszerűsége azóta is töretlen mind Indiában, mind Nagy Britanniában, sőt mondhatni világszerte. Pont ez a popularitás hívta életre a tandoori ételek imitációját, nevezhetjük tandoori stílusú ételeknek, melyek mindegyike az eredetinek csupán egy silány változata, mert bár a fűszerezés és marinád tekintetében tartják magukat az autentikushoz, de sütőben vagy grillen/BBQ-n készítik, és emiatt hiányzik a fa/szén - lecsepegő és elégő fűszerekkel átitatott - közvetlen füstjének, a kemence agyagának és az alapanyagoknak a kölcsönhatásából létrejött utánozhatatlan aromavilág. De hiányzik az olyannyira fontos extra gyors sütési idő is, ami egy ilyen kemence sajátossága, és ami biztosítja, hogy a megsütött alapanyag másodpercek alatt kérget kapjon, erőteljesen karamellizálódjon, és a belső nedvességét megőrizze (hús/zöldség), ne száradjon ki (lepénykenyér).

Indiában (ill. Pakisztánban) a tandoori kemencében sütött lepénykenyerek mellett talán a húsok a legkedveltebbek, főként a tandoori csirke (murgh tandoor), amit vagy egészben/részeire bontva, soha nem darabolva, nyársra húzva sütnek meg, miután hosszan marinálják egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors stb.), csípős vagy enyhe pácban, amely az étel összetéveszthetetlen pirosas árnyalatáért felelős. A tandoori csirke alapvetően egy száraz étel, amit előételként/főételként kínálnak, citrommal és valamilyen pickle-lel. A kész tandoori csirke a híres vajas csirke (murgh makhani) alapanyaga is.

A tandoori csirke és a csirke tikka közötti viszony kicsit olyan, mintha a tikka a tandoorinak egy alcsoportja lenne, vagyis a tikka is egy tandoori étel, minden aspektusa megegyezik egy tandooriével, a marinálás, a marinád összetétele, a tandoori kemencében való sütés, a nyársra húzás, csupán az különbözteti meg őket, hogy míg a tandoori csirkét egészben vagy nagyobb, egyben hagyott darabokban sütik, a tikkánál a húst kockázzák, darabolják. Ezért is van az, hogy gyakran a tikka ételeket tikka tandoorinak hívják, ahol a tandoori a kemencés sütésre utal, míg a tikka az előkészítés módjára.

 

Felhasználás

Joghurttal elkeverve használjuk marinádként egész/fél-, nagyobb csirkerészekhez, báránybordához, egész halhoz, egész karfiolhoz (tandoori gobi), ez az elsődleges és klasszikus felhasználási módja. A kész csirkéből készítsünk vajas csirkét (murgh makhani), szórjuk tandoori csirkés pizzára feltétként, vagy tandoori csirkesalátára; tegyük tandoori csirkés szendvicsbe.

Mivel nincs lényegi különbség a tikka és a tandoori marinád között, teljesen megfelelő tikka ételekhez is, mint a nyárson sütött, felkockázott panír (friss, puha indiai sajtféle) (paneer tikka), -csirke (csirke tikka), -zöldségek, -tofu, -garnéla .

Így, ahogy van, joghurt nélkül nagyon jó sütőben sütött újburgonya (aloo tikka) és édesburgonya hasábok pácolásához.

A tandoori ételeinket ideálisan tandoori kemencében kéne sütni, de kiválthatjuk BBQ- vagy grillsütővel jobb híján, legrosszabb esetben pedig gáz- vagy villanysütővel.

Hozzávalók tandoori csirkéhez (4 személyre)

  • 2 - 4 evőkanál Pasco Tandoori marinád fűszerpaszta
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 2 evőkanál vaj
  • 500 g csirkehús (fél csirke, egész csirkemell, alsó- és felsőcomb egyben)

Elkészítés

  1. A fűszerpasztát keverjük össze a joghurttal és a vajjal, pácoljuk be a csirkét.
  2. Tegyük hűtőbe, hagyjuk a pácban legalább pár órát, de legjobb, ha egy egész éjszakán át marináljuk.
  3. Forró, előmelegített grillen süssük készre, időnként megforgatva, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
  4. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér), adjunk mellé valamilyen indiai pickle-t vagy chutney-t.
  • Ha felkockázott csirkehússal, panírral (friss, puha sajt) vagy garnélával készítjük, az már tikkának fog számítani.
  • Próbálkozzunk csirke helyett báránnyal, egész hallal.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tamarind, víz, repceolaj, paradicsom, só, gyömbér, fokhagyma, koriander, savanyúságot szabályozó anyag: E260; módosított kukoricakeményítő, chilipor, garam masala, római kömény, savanyúságot szabályozó anyag: E330; színezék (E122*, E129*) 

*A gyermekek figyelmére és magatartására káros hatást gyakorolhat.

 

Allergének

Nyomokban mustárt, szulfitokat, zellert, tejet, tojást, szóját tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 224 kcal
Zsír: 11.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.0 g
Szénhidrát: 25.1 g
- amelyből cukrok: 0.9 g
Fehérje: 2.6 g
Só: 7.0 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó, napfénytől védve. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 6 héten belül használjuk fel.

Származási hely: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!