Tikka masala currypaszta medium -patak's

Tikka masala curry paste medium -patak’s

Ár:
1.450 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 165 g
Bruttó egységár: 8 788 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Közepesen csípős, indiai fűszerpaszta 4 adag, leegyszerűsített tikka masalához (fűszeres-krémes paradicsomos indiai curry-féle).

Gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

Hőkezelés nélkül ne fogyasszuk!

 

Mi a tikka masala?

Egy pár évtizedes, viszonylag „fiatal”, és meglehetősen zavaros eredetű curry-féle. Van, aki azt állítja, hogy Glasgow-ból származik; van, aki a Nagy Britanniában élő bangladesi séfeknek tulajdonítja; a pándzsábiak sajátjuknak tekintik, és van, aki szerint egy tradicionális mogul étellel van dolgunk, de a nap végén valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy melyik az igaz, és talán nem is fontos. Hogy még jobb legyen, a neve is elég ködös, bár ugyanarról az ételről van szó, hívják tikka masalának, tandoori masalának és tandoori curry-nek is. Egy dolgot biztosan lehet tudni, hogy mindenki imádja.

Alapja a tandoori tikka vagy tikka, amit egy fűszeres-krémes paradicsomos szószban kínálnak. A tandoori tikka nem más, mint egy joghurt (dahi) alapú, fűszeres (garam masala, fokhagyma, gyömbér, római kömény, cayenne bors), csípős vagy enyhe marinádban pácolt, kicsontozott, bőrnélküli, felaprított húsféle (csirke, bárány, marha) vagy garnéla, esetleg panír (puha, friss indiai sajtféle) vagy zöldség, amit nyársra húzva, tandoori kemencében (agyagból vagy fémből készül, henger/váza alakú, süllyesztett vagy felszíni, fával vagy szénnel hevített) sütnek készre. A tandoori kemencét legtöbb esetben valami más sütőeszközzel váltják ki, amivel hasonló eredményt lehet elérni, ez lehet grill- vagy BBQ sütő, valamint a kevésbé jó, de még elfogadható villany- vagy gázsütő.

A mártás, amelyben kínálják, elég változó összetételű tud lenni, de mindegyiknél alap a paradicsom, tejszín és/vagy kókusztej és egy fűszerkeverék (masala), illetve fel szokták használni a maradék joghurtos marinádot is.

Rengeteg receptet találni, ahol az első szakaszt, a marinálást és a sütést elég változatos módon leegyszerűsítik: serpenyőben, olajban sütik; a húst megfőzik; vagy éppen teljesen kihagyják ezt a részét; stb. Igencsak fontos ennél az ételnél, hogy a marinálást és a grill- vagy BBQ sütőben való sütést (ha már nincs tandoori kemence) ne váltsuk ki silány megoldásokkal, mert a végeredmény is ilyen lesz.

A csirkével készített tikka masala (murgh tikka masala) nagyon hasonlít a vajas csirkéhez (murgh makhani), nem könnyű különbséget tenni a kettő között, mert a határvonal elég vékony, főleg amiatt, hogy mára már szinte megszámlálhatatlan változatban készítik mindkettőt. Ami biztosan elkülöníti őket, az a származásuk, míg a tikka eredete homályos, valószínűleg nem is indiai, a vajas csirke egyértelműen indiai étel. A vajas csirke sokkal több vajjal készül, és valamelyest krémesebb, a tikka masala nyersebb, robusztusabb, fűszeresebb érzetű, mivel kevesebb tejszín, vaj kerül bele, de hozzá kell tenni, hogy ez sem feltétlenül mindig igaz.

 

Felhasználás

Bár a legismertebb tikka masala a csirkés (murgh tikka masala), létezik zöldséggel, panírral, tofuval, garnélával vagy báránnyal, marhával készített változat is.

„Két fázisos” étel, első szakaszban a fő alapanyagát, a fűszeres-joghurtos pácban marinált, nyársra húzott húst stb. kell tandoori kemencében/grill- vagy BBQ sütőben megsütni. A marinádhoz létezik külön fűszerpaszta, az leegyszerűsíti az egész folyamatot. 4 személyre kb. 500 g hússal vagy zöldséggel számolhatunk. Fontos, hogy a marinálás-grillezés lépést ne hagyjuk ki, és megfelelően csináljuk, különben az étel kevésbé lesz ízletes.

Ha ez megvan, utána jöhet a második szakasz, a mártás elkészítése, amelybe csak bele kell dobálni a karamellizált, fűszeres, itt-ott kicsit megégett, füstös húsdarabokat, és röviden összefőzni az egészet, majd tálalni. Ha van marinád maradékunk, azt is adjuk a szószhoz.

A lenti recept egy leegyszerűsített változat, teljesen kihagyja az első fázist, de ha van rá időnk, mi ne hagyjuk ki, megéri a rá szánt időt és energiát.

Hozzávalók tikka masalához (4 személyre)

  • 1 üveg Patak’s Tikka masala fűszerpaszta
  • 1 db hagyma, felszeletelve
  • 200 g paradicsom, felkockázva
  • 1 teáskanál gyömbér-fokhagymapüré
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 200 ml víz
  • hús/zöldség/panír, felkockázva
  • 150 ml tejszín

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az az olajat egy tapadásmentes serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, pirítsuk meg.
  2. Adjuk hozzá a gyömbér-fokhagymapürét, 1 üveg fűszerpasztát és 50 ml vizet, és főzzük, amíg a víz elpárolog.
  3. Adjuk hozzá a húst/zöldséget/panírt, és pirítsuk le.
  4. Adjuk hozzá a paradicsomot, öntsük fel a maradék 150 ml vízzel, és lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik, kb. 15 percig.
  5. Adjuk hozzá a tejszínt.
  6. Tálaljuk forrón.

TIPP

  • Kínáljuk naan-nal (tandoori kemencében sütött, kelesztett indiai lepénykenyér) és/vagy párolt basmati rizzsel.
  • Ha vegán változatban gondolkodunk, a zöldség vagy tofu marinádjához használjunk valamilyen növényi joghurtot, az esetleges krémesítéshez pedig növényi tejszínt vagy kókusztejet.
  • Ha kevés az időnk, és a legegyszerűbb és leggyorsabb utat választjuk, akkor hagyjuk ki a hús marinálás-sütés szakaszt. Adjuk a nyers húst a lepirított hagymához, és folytassuk értelemszerűen a fent leírtak szerint.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, őrölt fűszerek (kurkuma 5%, paprika 4%, római kömény, koriander 3,5%, fűszerek, gyömbér 0,5%), repceolaj, só, kukoricaliszt, savanyítószer: E260, E330; tamarind, fokhagymapor 0,5%, szárított görögszénalevél, római kömény-mag, paprikakivonat, szárított korianderlevél 0,1%, mustárpor

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Földimogyorót, dióféléket tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1117 kJ/270 kcal
Zsír: 23 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,7 g
Szénhidrát: 7,8 g
- amelyből cukrok: 0,8 g
Fehérje: 3,0 g
Só: 4,7 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben, és 6 hónapon belül használjuk el.

Származási hely: Lengyelország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!