Japán ízesített édes szójaszósz rizshez -kikkoman

Japanese sweet and flavoured soy sauce for rice -kikkoman

Ár:
3.150 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 12 600 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Természetes erjesztésű koikuchi shoyu, avagy sötét szójaszósz alapú, borral gazdagított, édesített ízesítő szósz: édes, melaszos tónusú, enyhén sós , lágyan umamis, nagyon szubtilisen savanykás. Áttetsző sötét vörösesbarna, és szemmel láthatóan viszkózusabb, mint egy normál koikuchi szójaszósz.

Elsősorban párolt rizs ízesítéséhez ajánlott, ill. bármilyen semlegesebb ízű alapanyaghoz.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket, tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Felhasználás

Használjuk sima párolt rizs, ananászos sültrizs ízesítésére, yakitori szósz alapjaként vagy önálló yakitori (japán grillezett csirkenyárs) szószként vagy mártogatóként onigirihez (rövidszemű rizsből készült, háromszög alakúra formált, nori lapba burkolt rizsfalatok) mellé.

Pácoljunk benne sertés- vagy marhahúst, zöldséget. Ecseteljük glazúrként grillezendő húsokra, -halra és -zöldségekre, hamburger húspogácsára. Próbáljuk ki salátadresszingként, készítsünk vele karamellizált sült gyökérzöldségeket vagy -gyümölcsöket (alma, körte, barack, ananász stb.), pirított-karamellizált olajos magvakat.

Kínáljuk bő olajban sült snack-ekhez mártogatóként.

Adjuk csokoládés desszertekhez, mint pl. mousse, brownie. Beforralva, izgalmas desszertöntet lehet.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cukor, szójaszósz (víz, szójabab, búza, étkezési só), glükózszirup, bor (szulfitot tartalmaz), víz, étkezési só, élesztőkivonat

 

Allergének

Szóját, búzát, szulfitot tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 1101 kJ/260 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 57 g
- amelyből cukrok: 52 g
Fehérje: 4,3 g
Só: 7,1 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: EU

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!