Jázmin rizs friss termésű prémium -royal orient

Jasmine rice premium fresh crop -royal orient

Ár:
2.550 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 550 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Vietnámi prémium minőségű (AAAAA) jázmin rizs (Gao Jasmine/ Gao Thom). Hosszúszemű, aromás Indica rizsfajta. Olyan aroma komponenseket tartalmaz, amelyek pandan és popcorn illatot kölcsönöznek a rizsnek. Mivel ez a jellegzetes aromája idővel elhalványul, minél frissebb termésből származik a rizs, annál illatosabb, ennélfogva értékesebb és jobb minőségű.

Bár hosszúszemű, mégis különbözik a basmatitól, küllemre is: a szemek rövidebbek és vaskosabbak. Megfőzve nedves, puha állagú, enyhén édeskés ízzel. Szénhidráttartalma magas, fehérjetartalma alacsony. Tartalmaz B1 és B2 vitamint, niacint, ill. vasat, kalciumot és foszfort.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, általában több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. A jázmin rizs, bár hosszúszemű, mégis csak 18% körüli amilózt tartalmaz, az amilopektin dominál benne, ezért a főzés során a szemek összetapadnak, a rizs maga kissé ragacsos, de sokkal kevésbé, mint a ragacsos rizs.

Glikémiás indexe magas, 68 és 80 között.

 

Felhasználás

Dél-Kelet Ázsiában egyik leggyakrabban használt rizs, de mára már minden konyha használja, valamilyen mértékben.

Thaiföldhöz hasonlóan Vietnámban is alapvető tápláléknak számít. Az egyszerű párolt jázmin rizs (gao com) egy mindennapi köret, de jázminnal készítik a különféle sültrizseket (com chien), stir fry-okat, a com nam-ot (rizsgolyók), a hoi an rizses csirkét, a co gar au thom-ot (csirke és rizs mentával), a bo luc lac-ot (vietnámi remegő marha paradicsomos rizzsel) stb.

Kitűnő thai jellegű stir-fry-okhoz, -sültrizshez és thai stílusú curry-k mellé; egyfajta rizskását is készítenek belőle, állaga miatt megfelelő erre a célra.

Bizonyos thai és kambodzsai levesekhez is hozzáadják (pl. Samlor Bro Heur – kambodzsai füstölt halleves rizzsel és kurkumával vagy Kao Tom Goong – thai rizsleves garnélával), ilyenkor kevesebb vízzel főzik a rizst, hogy szárazabb maradjon.

Egzotikus, sokoldalú és alakítható, világszerte népszerű: kitűnő köret bármilyen grillezett, sült és párolt ételhez, legyen az hús vagy zöldség.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Áztatni nem szabad, mert nyákos lesz főzés után.

1 csésze 2 adagnak felel meg. 1 csésze nyers rizsből kb. 3 csésze főtt rizs lesz. Mivel friss termésről van szó, valamivel kevesebb vízre van szükség a főzéshez. A rizs – víz arány 1:1.50 / 1.75, ha szárazabb, keményebb rizs a cél. Ha puhább rizst szeretnénk, akkor egy picit több víz kell hozzá (1:2).

Fontos szem előtt tartani, hogy több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet kell használni a rizshez (mennyire friss a rizs, milyen a főzővíz keménysége, mennyire szeretnénk roppanósra, esetleg puhábbra főzni), ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő, ezáltal a megfelelő állag megtalálásához.

Tradicionálisan ezt a rizsfajtát vagy abszorpciós módszerrel (annyi vízzel, amit a rizs képes felszívni) főzik, vagy gőzölik.

Edényben való főzés

Öntsünk a rizst és a hideg vizet egy edénybe, főzzük közepes lángon fedő alatt 15 percig, vagy ameddig a víz elpárolog. Lazítsuk fel egy villával, és hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet.

Ha pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (ilyenkor ne mossuk meg előtte!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 12-15 percig.

Rizsfőzőben való főzés

1 rész rizshez 1,5 rész hideg vizet érdemes használni. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, lazítsuk fel villával a rizst, majd fedjük le, és hagyjuk pihenni 10-15 percig.

Gőzölés

A legfinomabb jázmin a gőzölt verzió, a rizs pehelykönnyű lesz, és teljes egészében megőrzi az aromáját. Használhatunk bambusz gőzölőt, fém gőzölőt vagy akár elektromost.

Annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Fedjük le, forraljuk fel. Forrástól számítva kb. 25 percig gőzöljük, alacsony hőfokon.

Hagyjuk kicsit kihűlni, ha elkészült, majd lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

jázmin rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 1470 kJ / 351 kcal
Zsír: 0.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 72.0 g
- amelyből cukrok: 0.2 g
Fehérje: 7.1 g
Só: 0.01 g

 

Származási hely: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!