Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Thai jázmin rizs "a"-riceland
Thai jasmine rice „a” -riceland
A termék adatai
Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 2 380 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
„A” minőségű thai jázmin rizs, hosszúszemű, aromás Indica rizsfajta. Olyan aromákat tartalmaz, amelyek pandanra és popcornra emlékeztető jellegzetes illatot kölcsönöznek a rizsnek.
Nemcsak Thaiföldön termesztik, hanem Kambodzsában, Láoszban és Vietnámban is.
Bár hosszúszemű fajta, mégis különbözik a basmatitól, küllemre is: a szemek rövidebbek és vaskosabbak. Megfőzve nedves, puha állagú, enyhén édeskés ízzel. Szénhidráttartalma magas, fehérjetartalma alacsony. Tartalmaz B1 és B2 vitamint, niacint, ill. vasat, kalciumot és foszfort.
Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.
A hosszúszemű rizsek, általában több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze.A jázmin rizs, bár hosszúszemű, mégis csak 18% körüli amilózt tartalmaz, az amilopektin dominál benne, ezért a főzés során a szemek összetapadnak, a rizs maga kissé ragacsos, de sokkal kevésbé, mint a ragacsos rizs.
Glikémiás indexe magas, 68 és 80 között.
Felhasználás
Dél-Kelet Ázsiában közkedvelt rizs. A thai konyha egyik leggyakrabban használt rizsfajtája; alapélelmiszer, amit napszaktól függetlenül fogyasztanak. Kitűnő stir-fry-ok és thai stílusú curry-k mellé, levesekhez hozzáadva (pl. a reggeli Thai leves, a Kao Tom Goong vagy Kao Tom Pla), ilyenkor kevesebb vízzel főzik a rizst, hogy szárazabb maradjon. Thaiföldön egyfajta rizskását is készítenek belőle, állaga miatt megfelelő erre a célra.
Egzotikus, sokoldalú és alakítható, világszerte népszerű: kitűnő köret grillezett, sült és párolt ételekhez, legyen az hús vagy zöldség.
Nem érdemes sültrizs készítéséhez használni, mert túl puha és ragacsos, bár Thaiföldön használják erre a célra, de előbb hagyják kihűlni, és egy éjszakán át áll, csak másnap használják fel, addig némileg változik az állaga.
Előkészítés és főzés
Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Áztatni nem szabad, mert vizenyős lesz főzés után.
1 csésze 2 adagnak felel meg. 1 csésze nyers rizsből kb. 3 csésze főtt rizs lesz. A rizs – víz arány 1:1,75/2, attól függően, hogy milyen célra használjuk és milyen a rizs. Ha puhább rizst szeretnénk, akkor egy picit több víz kell hozzá (1:2).
Fontos szem előtt tartani, hogy több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet kell használni a rizshez (mennyire fiatal a rizs, milyen a főzővíz keménysége, mennyire szeretnénk roppanósra, esetleg puhábbra főzni), ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő, ezáltal a megfelelő állag megtalálásához.
Tradicionálisan ezt a rizsfajtát vagy abszorpciós módszerrel (annyi vízzel, amit a rizs képes felszívni) főzik, vagy gőzölik.
Edényben való főzés
Öntsünk 1 rész rizst és 1,75/2 rész hideg vizet egy edénybe, főzzük közepes lángon fedő alatt 15 percig, vagy ameddig a víz elpárolog. Lazítsuk fel egy villával, és hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet.
Ha pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (ilyenkor ne mossuk meg előtte!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 12-15 percig.
Rizsfőzőben való főzés
1 rész rizshez 1,5 rész hideg vizet érdemes használni. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, lazítsuk fel villával a rizst, majd fedjük le, és hagyjuk pihenni 10 - 15 percig.
Gőzölés
A legfinomabb a gőzölt verzió, a rizs pehelykönnyű lesz, és teljes egészében megőrzi az aromáját. Használhatunk bambusz-, fém- vagy akár elektromos gőzölőt.
Annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Fedjük le, forraljuk fel. Forrástól számítva kb. 25 percig gőzöljük, alacsony hőfokon. Hagyjuk kicsit kihűlni, ha elkészült, majd lazítsuk fel villával.
Az összetevőkről
Összetétel
jázmin rizs
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1463 kJ/345 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 76 g
- amelyből cukrok: 0,5g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 7,4 g
Só: 0,01 g
Tárolás: Száraz helyen tárolandó!
Származási hely: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.