*kalapált mintázatú deba japán konyhakés 160 mm -seki ryu

Hammered texture deba japanese kitchen knife 160 mm -seki ryu

Ár:
24.500 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A deba, másképp Deba bōchō (jelentése: hegyes szeletelőkés) egy tradicionális japán kés, melynek eredete az Edo korszakba (1603-1867) nyúlik vissza. Mivel a japán konyha sok különféle méretű és fajtájú hallal és tenger gyümölcseivel dolgozik, több típusú és méretű deba kés létezik (pl. mioroshi deba – filéző deba; ai-deba – halfilézéshez és szeleteléshez; ko-deba – kis deba, kis halak filézéséhez és kiterítéséhez ; hon-deba – legvastagabb és legnehezebb deba fajta; kanisaki deba – tarisznyarákokhoz, homárhoz; yo-deba – nyugati stílusú markolattal).

Ez a közepes méretű, otthoni használatra szánt deba modell Japánból származik, a késgyártásáról híres Seki városból. Általában a debákat egy könnyű bárdhoz hasonlítják, lévén, hogy a japán kések közül ez a legmasszívabb fajta, ám ez a deba viszonylag könnyű és nem annyira masszív.

Sötétbarna kerek Wa-markolata (japán markolat) nyárfából, pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne. A penge egyik oldalának felülete ún. tsuchime vagy kalapált mintázatú, ami nemcsak látványossá, hanem funkcionálisan jobbá teszi a kést, mivel kevésbé tapad hozzá vágás közben az alapanyag.

Robusztus, jobbkezes kés, egyoldali leélezésű, ún. vésőél kialakítású, nem túl  vastag gerinccel (mune) (3 mm). A nagy, ferde, egyoldalú él sokkal vékonyabb, mint egy kétoldalas él, ami nagyon finom vágást tesz lehetővé, különösen az igazán lágy húsokon, mint a hal.

Műszaki adatok

  • Kés típusa: Deba egyoldali leélezésű jobbkezes
  • Kés súlya: 150 g
  • Kés teljes hossza: 285 mm
  • Penge hossza: 160 mm
  • Penge típusa: egyoldali leélezésű, kalapált mintázatú
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 48 mm
  • Penge vastagsága: 3 mm
  • Markolat hossza: 120 mm

 

Használat

Egész halak tisztításához és filézéséhez használják elsősorban, de egész szárnyasok, ill. más kisebb csontú húsok feldarabolásához, kicsontozásához is, ill. rákhoz, langusztához, homárhoz is, megfelelő technikával. A vastag késgerinc (mune) szépen le van kerekítve, a hegye (kissaki) vékony és elég érzékeny ahhoz, hogy érezni lehessen vele, ha csonthoz ér.

A penge markolathoz közeli, erős sarka  (ago) elvágja a vékonyabb csontokat, inakat is, de oda kell figyelni, hogy ne csorbítsuk ezzel a kés élét.

Fontos!

  • Ne használjuk nagyobb átmérőjű és kemény csontok darabolására! Ne használjuk nagyon kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására!
  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra.
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük meg vizes fenőkövön a kés hegyét.
  • Élezzük meg a teljes élét, a kés hegyétől kiindulva a sarkáig. Az él és a fenőkő által bezárt szögnek 45 fokosnak kell lenni.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!