Kalapált mintázatú petty japán konyhakés 120 mm -seki ryu

Hammered texture petty japanese kitchen knife 120 mm -seki ryu

Ár:
22.501 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

A nyugati stílusú univerzális konyhakés sajátságos japán megfelelője. A Meiji korszakból származik (1868-1912), amikor Japán 200 év elzárkózás után nyitott a nyugat felé, amely rengeteg téren hozott változást. A kereskedelem révén a nyugati, különösen a francia étkezési és főzési stílus is átszivárgott, ami a húsfogyasztás növekedését eredményezte, és ez újfajta kések szükségét szülte, ekkor készítették el az első petty és gyutou késeket, többek között. A „petty” elnevezés a francia petit (jelentése: kicsi) szóból ered.

A petty egy könnyen kezelhető, multifunkcionális kiskés. Nincs meghatározott rendeltetése, más kisebb-nagyobb, változatos formájú és rendeltetésű konyhakést helyettesíthetünk vele. Míg sokoldalúsága nagyon hasznos, a hátrányos oldala az, hogy nem alkalmas specifikus feladatok precíz véghezvitelére, ezekre azonban létezik megfelelő, pont az adott feladatkörhöz készített kés.

Pont úgy néz ki, mint egy miniatűr gyutou, csak könnyebb, rövidebb és kezelhetőbb , így alkalmasabb finomabb vágások kivitelezésére. Pengéje, akárcsak a gyutoué, a gerinc részen enyhén lefelé ívelő, a kés hegye (kissaki) felé pedig elvékonyodó, ami miatt a penge rugalmasabb. Hegye éles.

Kerek, sötétbarna Wa-markolata (tradicionális japán markolat) nyárfából készült, kényelmes fogású, fekete műanyag gyűrűvel (kakumaki) van ellátva. Kétoldali leélezésű pengéje magas krómtartalmú rozsdamentes acélból (420J2 - HRC 53(+/-)) készült, amit könnyű élezni, és kell is elég gyakran. Kiemelendő pozitív tulajdonsága ennek az acéltípusnak, hogy erősen korrózióálló és jól elnyeli az intenzív vagy hirtelen ütések energiáját, anélkül, hogy eltörne. A penge ún. tsuchime vagy kalapált mintázatú, ami nemcsak látványossá, hanem funkcionálisan jobbá teszi a kést, mivel kevésbé tapad hozzá vágás közben az alapanyag.

 

Műszaki adatok

  • Kés típusa: petty kétoldali leélezésű (mind jobb-, mind balkezeseknek)
  • Kés súlya: 44 g
  • Kés teljes hossza: 235 mm
  • Penge hossza: 120 mm
  • Penge típusa: kétoldali leélezésű, kalapált mintázatú
  • Penge anyaga: magas krómtartalmú rozsdamentes acél (420J2)
  • Penge keménysége: HRC 53(+/-)
  • Penge magassága: 25 mm
  • Penge vastagsága: 1.5 mm
  • Markolat hossza: 115 mm
  • Markolat anyaga: nyárfa

 

Használat

Sokoldalú használatra van tervezve. Kiváló kisebb alapanyagok (mint pl. chili, fokhagyma stb.) nagyon precíz darabolására, aprítására, finom, aprólékos vágások kivitelezésére, részlet-érzékeny előkészítő munkákhoz. Nagyon jó zöldfűszerek aprítására, zöldség- és gyümölcsszeleteléshez, gyümölcshámozáshoz, gyümölcs- és zöldségformázáshoz. A rövidebb penge kiváló kisebb hentesfeladatokhoz is, mint pl. szárnyasok és húsok kicsontozása, vagy kisebb halak filézéséhez.

Ami kivitelezhető vele: tolóvágás, hintázó-gördítő mozdulatok, apróra kockázás, hámozás, ez utóbbival viszont legyünk nagyon óvatosak, ha kézben csináljuk, és nem vágódeszkán.

FONTOS!

  • Ne tegyük mosogatógépbe! Mindig kézzel mossuk, és töröljük szárazra.
  • Ne használjuk nagyobb átmérőjű és kemény csontok, vastag halcsontok darabolására! Ne használjuk kemény vagy fagyasztott ételek szeletelésére, aprítására!
  • Csak fa- és műanyag vágódeszkán használjuk, üveg- és kőlapon soha, mert a kés éle eltompul, csorbulhat.

Élezés (nagyon leegyszerűsítve, részletek nélkül)

  • Élezzük nedves fenőkövön, max. 10-15º-os szögben.
  • Az élezés pontos részleteit érdemes külön tanulmányozni, elég bonyolult és hosszadalmas procedúra, de nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk, ahhoz, hogy a késünk minőségét hosszú ideig megőrizzük.

 

Az összetevőkről

 

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!