Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Fermentált sárga szójababszósz -lee kum kee
Yellow bean sauce -lee kum kee
A termék adatai
Kiszerelés: 240 g
Bruttó egységár: 6 042 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Egy sajátos kínai, fermentált ízesítő szósz/fűszerpaszta, erjesztett, tört sárga szójababból, búzaliszttel, cukorral, sóval és vízzel keverve.
Sok különböző megnevezés alatt „fut”, de mind ugyanazt takarják: hívják sárga babszósznak vagy sárga babpasztának is, barna babszósznak vagy barna babpasztának, babszósznak vagy babpasztának, darált szójababnak vagy zúzott szójababnak. Eredeti elnevezése is változó: doujiang (da jiang), huang jiang, mo chi jiang.
Jellemzően a pekingi konyha, ill. az északi- és északkeleti-kínai konyha használja, de a kínai bevándorlók egész Délkelet-Ázsiában meghonosították. Valamilyen formában megtalálni Indonéziában és Malajziában (tauco/taucu/tauchu), Thaiföldön (tao jiaw), Vietnámban (tuong ban), némileg eltérő összetétellel, színnel, állaggal, ízvilággal, mert az alapon, az erjesztett sárga szójababon kívül változó, hogy mit és milyen mennyiségben adnak hozzá, így változóak lesznek a végtermék tulajdonságai is. Ez a sárga szójababszósz inkább a kínai-indonéz és maláj változatokra emlékeztet, sokkal sápadtabb, sárgásabb színű, a kínaihoz képest, amely általában sötétebb szokott lenni.
Hangsúlyosan szójabab ízű, komplex, mély ízárnyalatokkal: sós és édeskés (hozzáadott cukor), pikáns és aromás, egy igazi umami bomba. Édesebb, és kevésbé sós, mint a feketebab szószok (tochidjan), és mélyebb, komplexebb és „húsosabb” ízű, mint a miso-k általában. Közel nem olyan intenzív és földes karakterű, mint egy erjesztett fekete szójabab (douchi). Lágysága és ízfokozó tulajdonságai miatt jó adalék szinte bármihez, elmélyíti az ételek ízét, anélkül, hogy elszínezné őket.
Állaga sűrű, egyszerre krémes és darabos, színe sárgás-világos karamellbarna. Nem tartalmaz hozzáadott MSG-t. Kitűnő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!
!!! Nem összetévesztendő az édes sárga babpasztával vagy -babszósszal (tian mian jiang), amely dominánsan édes, de sós is, és színe a sötétbarnától egészen a feketéig bármilyen lehet.
A japán miso megfelelőjének tartott, hagyományos doujiang készítése némileg a miso készítésre emlékeztet, az eljárás hasonló lépésekből áll: áztatás, főzés, penészgombával (Aspergillus oryzae) való beoltás, sós lében való fermentálás és érlelés, darálás/pürésítés.
Felhasználás
Ami a specifikus kínai konyhai felhasználását illeti, használható tésztákhoz [pl. édes szójababpasztával (tian mian jiang) keverve a híres pekingi Zha jiang mianhoz (darált sertéshúsos-szójababpasztás tészta)], hús/zöldség stir-fry-okhoz, önmagában vagy más alapanyagokkal vegyítve (pl. sárga szójababpaszta-Shaoxing rizsbor-szójaszószt-fokhagyma-gyömbér-chili keverékéből összeállított stir fry szósz), általában piros főzéssel (hongshoa vagy lu: speciális kínai lassú párolási technika) készült ételekhez, kínai BBQ oldalas szószok ízesítéséhez vagy -BBQ oldalas marinálásához (yan), halak/húsok gőzöléséhez (zheng) vagy párolásához (shao), kesudiós csirkéhez sárga babszósszal.
Akár önmagában is használható mártogató szószként nyers leveles zöldségekhez, kevésbé ízes nyers zöldségekhez (különösen retekhez), szárított szójasajthoz, dim sum-okhoz, de mégis leginkább más szószok/mártások/marinádok kiinduló alapanyaga vagy ízesítője szokott lenni. Gyakran kombinálják hoisin szósszal vagy guilin chiliszósszal.
Salátadresszingként vagy öntetek ízesítéséhez is kitűnő. Majdnem minden húsos-, halas-, tenger gyümölcseivel vagy tofuval készült ételhez, ragukhoz, levesekhez jó, mint fűszer, ízesítő, kis mennyiségben használva, így nem dominálja az elkészült étel ízvilágát, csupán kiemeli, elmélyíti, összehangolja, élénkíti az étel meglévő ízeit.
Ha nincs fermentált sárga szójababszószunk, bár nem lesz teljesen azonos, helyettesíthetjük feketebab szósszal, esetleg hoisin szósszal vagy chu hou pasztával.
Az összetevőkről
Összetétel
víz, szójabab 27%, cukor, só, búzaliszt, étkezési sav: E270; módosított kukoricakeményítő, színezék: karamell; stabilizátor: E415 (szójabab, búza); ízfokozók: E631, E627
Allergének
Szóját és búzát tartalmaz.
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 707 kJ/168 kcal
Zsír: 5,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 22 g
Fehérje: 6,5 g
Só: 11,0 g
Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.
Származási ország: Kína
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.