Fermentált sárga szójababszósz -lee kum kee

Yellow bean sauce -lee kum kee

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 240 g
Bruttó egységár: 4 796 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy sajátos kínai, fermentált ízesítő szósz/fűszerpaszta, erjesztett, tört sárga szójababból, búzaliszttel, cukorral, sóval és vízzel keverve.

Sok különböző megnevezés alatt „fut”, de mind ugyanazt takarják: hívják sárga babszósznak vagy sárga babpasztának is, barna babszósznak vagy barna babpasztának, babszósznak vagy babpasztának, darált szójababnak vagy zúzott szójababnak. Eredeti elnevezése is változó: doujiang (da jiang), huang jiang, mo chi jiang.

Jellemzően a pekingi konyha, ill. az északi- és északkeleti-kínai konyha használja, de a kínai bevándorlók egész Délkelet-Ázsiában meghonosították. Valamilyen formában megtalálni Indonéziában és Malajziában (tauco/taucu/tauchu), Thaiföldön (tao jiaw), Vietnámban (tuong ban), némileg eltérő összetétellel, színnel, állaggal, ízvilággal, mert az alapon, az erjesztett sárga szójababon kívül változó, hogy mit és milyen mennyiségben adnak hozzá, így változóak lesznek a végtermék tulajdonságai is. Ez a sárga szójababszósz inkább a kínai-indonéz és maláj változatokra emlékeztet, sokkal sápadtabb, sárgásabb színű, a kínaihoz képest, amely általában sötétebb szokott lenni.

Hangsúlyosan szójabab ízű, komplex, mély ízárnyalatokkal: sós és édeskés (hozzáadott cukor), pikáns és aromás, egy igazi umami bomba. Édesebb, és kevésbé sós, mint a feketebab szószok (tochidjan), és mélyebb, komplexebb és „húsosabb” ízű, mint a miso-k általában. Közel nem olyan intenzív és földes karakterű, mint egy erjesztett fekete szójabab (douchi). Lágysága és ízfokozó tulajdonságai miatt jó adalék szinte bármihez, elmélyíti az ételek ízét, anélkül, hogy elszínezné őket.

Állaga sűrű, egyszerre krémes és darabos, színe sárgás-világos karamellbarna. Nem tartalmaz hozzáadott MSG-t. Kitűnő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is!

!!! Nem összetévesztendő az édes sárga babpasztával vagy -babszósszal (tian mian jiang), amely dominánsan édes, de sós is, és színe a sötétbarnától egészen a feketéig bármilyen lehet.

A japán miso megfelelőjének tartott, hagyományos doujiang készítése némileg a miso készítésre emlékeztet, az eljárás hasonló lépésekből áll: áztatás, főzés, penészgombával (Aspergillus oryzae) való beoltás, sós lében való fermentálás és érlelés, darálás/pürésítés.

 

Felhasználás

Ami a specifikus kínai konyhai felhasználását illeti, használható tésztákhoz [pl. édes szójababpasztával (tian mian jiang) keverve a híres pekingi Zha jiang mianhoz (darált sertéshúsos-szójababpasztás tészta)], hús/zöldség stir-fry-okhoz, önmagában vagy más alapanyagokkal vegyítve (pl. sárga szójababpaszta-Shaoxing rizsbor-szójaszószt-fokhagyma-gyömbér-chili keverékéből összeállított stir fry szósz), általában piros főzéssel (hongshoa vagy lu: speciális kínai lassú párolási technika) készült ételekhez, kínai BBQ oldalas szószok ízesítéséhez vagy -BBQ oldalas marinálásához (yan), halak/húsok gőzöléséhez (zheng) vagy párolásához (shao), kesudiós csirkéhez sárga babszósszal.

Akár önmagában is használható mártogató szószként nyers leveles zöldségekhez, kevésbé ízes nyers zöldségekhez (különösen retekhez), szárított szójasajthoz, dim sum-okhoz, de mégis leginkább más szószok/mártások/marinádok kiinduló alapanyaga vagy ízesítője szokott lenni. Gyakran kombinálják hoisin szósszal vagy guilin chiliszósszal.

Salátadresszingként vagy öntetek ízesítéséhez is kitűnő. Majdnem minden húsos-, halas-, tenger gyümölcseivel vagy tofuval készült ételhez, ragukhoz, levesekhez jó, mint fűszer, ízesítő, kis mennyiségben használva, így nem dominálja az elkészült étel ízvilágát, csupán kiemeli, elmélyíti, összehangolja, élénkíti az étel meglévő ízeit.

Ha nincs fermentált sárga szójababszószunk, bár nem lesz teljesen azonos, helyettesíthetjük feketebab szósszal, esetleg hoisin szósszal vagy chu hou pasztával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 27%, cukor, só, búzaliszt, étkezési sav: E270; módosított kukoricakeményítő, színezék: karamell; stabilizátor: E415 (szójabab, búza); ízfokozók: E631, E627

 

Allergének

Szóját és búzát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 707 kJ/168 kcal
Zsír: 5,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 22 g
- amelyből cukrok: 22 g
Fehérje: 6,5 g
Só: 11,0 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Kína

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!