Madras papad mini -ngr

Madras poppadam mini -ngr

Ár:
1.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 100 g
Bruttó egységár: 12 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Nagyon vékony tésztájú, kb. 9 cm-es átmérőjű, kerek, szárított, nyers, natúr, mini indiai kenyérféle. Élesztő- és gluténmentes vegán termék. Hántolt, felezett urid lencse lisztjéből készült, minimális rizsliszt hozzáadásával.

Fogyasztás előtt bő olajban vagy nyílt láng (akár gázláng) fölött kell megsütni. A kész, ropogós, habkönnyű papad, amely inkább egy krékerre vagy ráksziromra emlékeztet, lehet indiai főételek kiegészítője, előétel – chutney, pickle, saláta mellé – vagy snack.

A papad  vagy papadam nemcsak Indiában kedvelt kenyérféle, hanem a környező országokban is, Pakisztánban, Nepálban, Srí Lankán, Bangaldeshben. Mint minden indiai ételnek, a papadnak is nagyon sokféle, régiónként és háztartásonként különböző receptje van. Talán a legismertebb változata az urid lencse liszt alapú, de készítik csicseriborsólisztből, mungóbablisztből (Bikaner, Radzsasztán állam), rizslisztből (Dél-India), rizspehelyből, tefflisztből (Maharastra állam), jackfruit-ból, burgonyából (Varanasi, Uttar Pradesh állam), tápiókalisztből (Kerala állam) is. A natúr mellett sokféle ízesített verziója is van, leggyakrabban chilit, fokhagymát, római köményt, fekete borsot, szezámmagot adnak a tésztájához.

A lisztet, vizet, sót, olajat, ízesítőt és esetleges adalékanyagot kemény, viszonylag száraz tésztává gyúrják, pár mm vékony kis korong alakúra nyújtják, majd megszárítják. A nyers, szárított papad nagyon sokáig eláll, csak fogyasztás előtt kell kisütni, és pár percen belül tálalni, hogy ropogós állagát megőrizze.

 

Felhasználás

Kínáljuk a kész papadot indiai dahlok (fűszeres lencsefőzelékszerűség), -curry-k mellé, ropogós textúrája remekül kiegészíti a mártásos, fűszeres ételeket. Adjuk előételként chutney-k (pl. mangó, menta stb.) és/vagy raita (fűszeres joghurt alapú zöldségsaláta), és /vagy pickle (pl. lime, padlizsán) mellé, vagy önálló snack-ként, masala papar (sev, hagyma- és paradicsomkockák, korianderlevél a kész papadra szórva) formájában.

A sült papadból készítsünk papad curry-t (Rajasthani Papad ki Sabji) vagy papados joghurt curry-t (Dahi Papad Ki Sabzi). Törjük össze, és szórjuk saláták tetejére vagy meleg szendvicsekbe. Használjuk desszertalapnak, valamilyen édes öntettel, mint csokoládészósz, karamellszósz, kókuszos öntet stb. Tágítsuk a sörkorcsolya fogalmát, nagyon jó társítás bármilyen, de különösen az indiai sörökhöz, mint a Cobra.

A nyers papadot panírozáshoz is használhatjuk, ha durvára daráljuk, pl. ropogós papad panírhoz (friss, puha tehénsajtkockák őrölt papaddal panírozva, bő olajban sütve), általában tikki-khez (fűszeres krokettszerűség). Készítsünk vele különféle radzsasztáni sabzikat, mint pl. methi papad nu shaakot (görögszénás papad curry), papad ghatiya ki sabzit (curryféle papadból és sev-ből (rövid, vastag, fűszeres csicseriborsólisztől készített ropogós tészta)).

 

Elkészítés

Leggyakrabban bő olajban sütik, hiszen kétségkívül így a legfinomabb, nagyon ropogós, érzetre habkönnyű, de igencsak kalóriadús. Vannak az egészségre nézve „kíméletesebb” alternatív elkészítési módozatai is, mint a nyílt láng fölött való sütés, a grillen (szalamander) való pirítás, mikrohullámú sütőben való sütés stb.

Ha bő olajban sütjük: Az olajat melegítsük füstpontig, dobjuk bele a papadot, süssük kb. 1 - 2 másodpercig, miközben egy picit lenyomjuk. Egyszer megfordíthatjuk, de nem feltétlenül szükséges. Akkor van kész, amikor szemmel láthatóan megváltozik a színe, és felülete buborékos  lesz.

Ha nyílt láng (akár gázláng) fölött sütjük: egy fémcsipesszel ragadjuk meg a papadot, és tartsuk közepes láng fölé, gyorsan és folyamatosan forgatva, hogy ne égjen meg. Amint felkunkorodik, és színe elhalványul vagy enyhén áttetszővé válik, késznek tekinthető.

Ha grillsütőben (szalamander) készítjük: melegítsük elő a sütőt, a papadot tegyük a rácsra vagy tálcára, a hőforrástól kb. 8 - 10 cm-re. Amint elkezd hólyagosodni vagy enyhén áttetszőre vált a színe, fordítsuk meg, és ismételjük meg az előbbieket.

Ha mikrohullámú sütőben sütjük: tegyünk egy papadot a sütőbe, és melegítsük legmagasabb fokozaton kb. 20 másodpercig, fordítsuk meg és melegítsük további kb. 20 másodpercig. Ha a papad vastagabb, egy kicsit több ideig kell melegíteni. Ha esetleg nem sülne meg, a felületét nedvesítsük be egy kis vízzel, ez segíteni fog.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

urid lencse liszt, rizsliszt, étkezési só, sütőpor E500, kókuszolaj

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1385 kJ/326 kcal
Zsír: 0,3 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 60 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Rost: 1,1 g
Fehérje: 20 g
Só: 2,0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tároljuk légmentesen zárt tárolóedényben.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!