Roti hagyományos teljes kiőrlésű 6 db -nishaan

Traditional roti 6 pcs -nishaan

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 350 g
Bruttó egységár: 4 829 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Búza finomlisztből és teljes kiőrlésű lisztből készített, kerek, lapos, élesztőmentes indiai lepénykenyér vagy roti. Késztermék, amelyet csak melegíteni kell, és fogyasztható.

 

Mi a roti és mi a chapati?

Kicsit megtévesztő, hogy elsődlegesen rotinak hívja a gyártó, ugyanakkor közvetlen mellette chapatinak is nevezi. Valójában elég nagy a káosz a roti és a chapati viszonylatában, sokszor még az indiaiak sem tudnak pontosan különbséget tenni a kettő között, nemhogy az indiai konyhát kevéssé ismerők. Gyakori jelenség, hogy egyik elnevezést a másik helyett használják, vagy a kettő között egyenlőségjelt tesznek.

A roti, amely szanszkrit nyelven kenyeret jelent, az egész Indiai szubkontinensen elterjedt, hiszen elkészítése a lehető legegyszerűbb és a legkevésbé időigényes az összes kenyér közül.

A roti egy általános fogalom, egyfajta gyűjtőnév. Kelesztetlen lepénykenyerek garmadája tartozik ide, amelyek bizonyos tekintetben hasonlítanak, ugyanakkor el is térnek egymástól. Készülhetnek csak teljes kiőrlésű búzalisztből (atta), vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és búza finomlisztből (maida) (rumali roti), vagy csak búza finomlisztből, vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és kukoricalisztből (makki) (makkii roti), vagy teljes kiőrlésű búzalisztből (atta) és gyöngykölesből (bajra) (bajraeki roti), vagy csicseriborsólisztből (besan) (missi roti), vagy amarantlisztből (rajgara) (rajgira roti), vagy cirokból (jowar) (jowar roti) stb. A roti készülhet vékonyabb vagy vastagabb tésztával (pl. a gudzsaráti vékony, az észak-indiai vastagabb). Van olyan roti, amelyiket egy fém- vagy öntöttvas, oldalperem nélküli, lapos vagy enyhén konkáv serpenyőszerűségen, ún. taván sütnek meg, de van, ami tandoori kemencében készül (tandoori roti), és van olyan is, amelynek az egyik oldalát taván sütik, a másikat meg nyílt láng fölött, amitől felfújódik (phulka). Sütésük szárazon történik, jellemzően nem használnak olajat vagy ghi-t.

A chapati tulajdonképpen a rotik csoportjának része, és a megtévesztő az benne, hogy India bizonyos részein teljesen azonos a sima, alap rotival. India déli részein viszont nem maradéktalanul, mert ott gyakran az első száraz sütés után bekenik egy kis olajjal, és rásütnek még egyszer, így a külső rétege enyhén pirult és olajos lesz.

Hagyományosan csak kövön őrölt teljes kiőrlésű lisztből (atta) készítik, nem keverik semmilyen más liszttel. Egy kis vízzel, opcionálisan olajjal és sóval puha, nyújtható tésztává gyúrják. A tésztából darabokat szaggatnak, labdaszerűvé formázzák, majd kézzel kis lapos koronggá lapítják; a neve is ezt jelenti, chapat, avagy csapkod, lapít. Ezt kb. 2 - 3 mm vastagságú, 15 - 20 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtanak. Mindig taván sütik, kivétel nélkül.

 

Felhasználás

Szinte bármilyen curry és dahl mellé tökéletes, párolt rizs mellett vagy önmagában. Kínálhatjuk specifikusan száraz sabjik/sabzik (mártás nélküli fűszeres zöldségételek), kofták (phaldari – fűszeres banángolyók mártásban; malai – fűszeres krumpli és panírgolyók paradicsomos, tejszínes mártásban), rista (kasmíri étel, bárányhúsgombócok csípős vörös mártásban), pindi chole (csicseriborsó-felezett sárgaborsóból készített csípős-fűszeres főzelékszerűség), különféle burgonyás ételek (jeera aloo – római köményes burgonya; dahi ke aloo – burgonya fűszeres, joghurtos mártásban; khatte aloo – fűszeres pirított savanyú burgonya) mellé.

Nagyon jó kísérő mártogató kenyér chutney-k (paradicsom, hagyma) vagy pickle (lime, padlizsán) mellé.

Elkészítés

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, a roti mindkét oldalát melegítsük 15 - 15 mp-ig. A legjobb, ha a rotit csak akkor kezdjük el melegíteni, amikor már minden étel elkészült.

Mikrohullámú sütőben 3 rotit egymásra helyezve, melegítsük 30 másodpercig a legmagasabb fokozaton.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

búzaliszt (búzaliszt, kálcium-karbonát, vas, niacin, tiamin), víz, teljes kiőrlésű búzaliszt, növényi olajok (pálmaolaj, repceolaj), nedvesítőszer glicerol, búzakorpa, búzaglutén, étkezési savak (citromsav, almasav), térfogatnövelő (nátrium-karbonátok), cukor, stabilizálószer (guargumi), tartósítószerek (kálium-szorbát, kálcium-propionát), só

 

Allergének

Búzát és glutént tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1220 kJ/290 kcal
Zsír: 7,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,2 g
Szénhidrát: 45,1 g
- amelyből cukrok: 1,8 g
Rost: 4,9 g
Fehérje: 8,3 g
Só: 0,9 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után zárjuk vissza a zacskót, és fogyasszuk el 2 napon belül.

Származási ország: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!