Szezámmag fekete

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 3 990 Ft/kg

A termékről

fekete szezámmag

 

Különös módon az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem alkalmazzák a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként. Ezzel szemben Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez.

A szinte teljesen tejtermék-mentes kínai konyhában elengedhetetlen kalciumforrásként épült be használata – szükséges is, hiszen a kínaiak nagy része laktóz-allergiás.

Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalciumon kívül jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. Rendkívül sokrétűen felhasználható: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe.


Használata

A szezámmagot rendkívül sokféleképpen tudjuk elkészíteni. Készülhet belőle pirított és sózott formájában szezámsó (gomasszió), süthetjük kenyérbe és péksüteménybe, szórhatjuk salátára, köretre. Fontos azonban, hogy a nehezen elrágható piciny magokat az emészthetőség megnövelése érdekében durvára daráljuk és így fogyasszuk el, mert ha a mag nincs feltárva, kevéssé hasznosul a szervezetünkben.


A szezámmagot megvásárolhatjuk hántolatlan vagy hántolt formában (utóbbi a gyakoribb), de vehetünk pirított vagy fekete magokat is, sőt szezámmag-lisztet is vásárolhatsz nálunk.


A legtöbb pék hántolatlan szezámmagot használ. Az előpirított szezámmagnak csodálatos illata van, de a csomag kibontása után hamar elveszti aromáját. Jobb, ha mindig csak a főzéshez szükséges mennyiséget pirítjuk meg.

A fekete szezámmag kevésbé elterjedt, kissé erősebb aromájú és különösen finom olyan ételekben, ahol a magokat egészben fogyasztják. Mindegyik fajtát (hántolatlan, hántolt fehér és fekete) piríthatjuk olaj nélkül, serpenyőben, grillezve illetve forró olajba dobva. Mindegyik módszer más illatot eredményez.
Salátákhoz talán a serpenyőben szárazon pirított fekete szezámmag illik a leginkább.
Évszázadokon át szezámból sajtolták a világ számos részén a főzőolajat, Marco Polo például először Perzsiában találkozott a szezámolajjal, ahol oliva helyett használták, mivel az olajbogyó azon a vidéken nem termett. Úgy fogalmazott egy írásában, hogy még életében nem ízlelt ilyen finom olajat.

A szezámolaj többek között azért olyan jó minőségű, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy csekély mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.


Termesztése:
A növényt viszonylag könnyű termeszteni, inkább a betakarítása okoz gondot. A termést ugyanis rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mivel a legkisebb rázkódástól is a földre hullanak a magok.

Jelenleg olyan genetikailag módosított változatokat is termesztenek, melyek kevésbé hullatják el a magokat. A szezámmag árára ez a változás egyelőre nem gyakorolt jelentős hatást.
Virágai általában sárgák, bár más, változatos színben is megjelenhetnek a kéktől a liláig. Magassága 50-től 100 cm-ig terjed.

Az összetevőkről

fekete szezámmag.

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!