Szezámmag pirított -natura

Ár:
980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 250 g
Bruttó egységár: 3 920 Ft/ kg

A termékről

 

Terméklerás

Különös módon az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem alkalmazzák a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként. Ezzel szemben Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez.

A szinte teljesen tejtermék-mentes kínai konyhában elengedhetetlen kalciumforrásként épült be használata – szükséges is, hiszen a kínaiak nagy része laktóz-allergiás.

Súlyarányosan több kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej (hétszer annyit), vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik. A kalciumon kívül jelentős mennyiségben található benne magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-vitaminok. Rendkívül sokrétűen felhasználható: pirítva, őrleményként, krémként, sózva (szezámsó) hidegen sajtolt olaj formájában tehetjük péksüteményekre, salátákra, köretekbe.


Felhasználás

A szezámmagot rendkívül sokféleképpen tudjuk elkészíteni. Készülhet belőle pirított és sózott formájában szezámsó (gomasszió), süthetjük kenyérbe és péksüteménybe, szórhatjuk salátára, köretre. Fontos azonban, hogy a nehezen elrágható piciny magokat az emészthetőség megnövelése érdekében durvára daráljuk és így fogyasszuk el, mert ha a mag nincs feltárva, kevéssé hasznosul a szervezetünkben.

A szezámmagot megvásárolhatjuk hántolatlan vagy hántolt formában (utóbbi a gyakoribb), de vehetünk pirított vagy fekete magokat is, sőt szezámmag-lisztet is vásárolhatsz nálunk.

A legtöbb pék hántolatlan szezámmagot használ. Az előpirított szezámmagnak csodálatos illata van, de a csomag kibontása után hamar elveszti aromáját. Jobb, ha mindig csak a főzéshez szükséges mennyiséget pirítjuk meg.

A fekete szezámmag kevésbé elterjedt, kissé erősebb aromájú és különösen finom olyan ételekben, ahol a magokat egészben fogyasztják. Mindegyik fajtát (hántolatlan, hántolt fehér és fekete) piríthatjuk olaj nélkül, serpenyőben, grillezve illetve forró olajba dobva. Mindegyik módszer más illatot eredményez.
Salátákhoz talán a serpenyőben szárazon pirított fekete szezámmag illik a leginkább.
Évszázadokon át szezámból sajtolták a világ számos részén a főzőolajat, Marco Polo például először Perzsiában találkozott a szezámolajjal, ahol oliva helyett használták, mivel az olajbogyó azon a vidéken nem termett. Úgy fogalmazott egy írásában, hogy még életében nem ízlelt ilyen finom olajat.

A szezámolaj többek között azért olyan jó minőségű, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy csekély mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.

 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

pirított szezámmag

 

Allergének

Szezámot tartalmaz. Nyomokban földimogyorót és glutént tartalmazhat.

 

Gyártás helye: Magyarország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!