Indonéz mozsár fűszerpasztákhoz 20*6 cm

Indonesian mortar and pestle 26*6 cm

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 0 g

A termékről

 

Termékleírás

Tradicionális indonéz kőmozsár otthoni használatra, fűszerpaszták készítésére: mozsártál (cobek) és mozsártörő (ulekan).

Nem egy szokványos darab: a mozsártál egy széles, sekély, enyhén homorú, nem túl durva felületű, igen nehéz edény; a mozsártörő egy bölényszarv formájú kő, amelynek egyik vége kissé gömbölyített, kb. 6 cm-es átmérőjű, a másik vége pedig elhajló és kúpszerűen elvékonyodó, mint egy nyél. A törő formája - bár szokatlan - kifejezetten ergonomikus, funkcionális, nagyon kézreálló.

Évszázadok óta minden hagyományos indonéz háztartás egyik alapeszköze, bumbu-k vagy fűszerpaszták készítésére használják, ezek közül talán a legismertebbek a sambal-ok vagy indonéz chilipaszták. A mozsaras paszták selymesek, lágyak, semmilyen más eszközzel nem lehet ezt a textúrát elérni, az elektromos darálók ugyan nagyon finomra aprítják, de nem tudják olyan jól szétzúzni a rostokat.

 

Hogyan használjuk?

Míg legtöbb mozsár esetében zúzó mozdulatokkal lehet a legjobb eredményt elérni, az indonéz mozsárnál más a technika: a törőt nagyon közel tartjuk az alapanyaghoz, préselő mozdulatokkal elroppantjuk, majd - a törőt előre-hátra, ill. körkörösen mozgatva - finomabb állagúra törjük, mintha szétkennénk az egészet a mozsár felületén.

Elsősorban fűszerpaszták készítésére lett kitalálva, tehát NEM szárított, egész fűszerek porítására. Ezekhez a pasztákhoz nedves és száraz anyagokat használnak, együttesen: friss fűszernövényeket (chili, salottahagyma, fokhagyma, gyömbércitromnád, galanga stb.), gyümölcsöket (paradicsom, mangó stb.), olajos magvakat (kukui dió, kókuszdió, mogyorófélék stb.), szárított, egész fűszereket, folyékony állagú ízesítőket (pl. tamarindlé).

A sorrend nagyon fontos: mindig az olajos magvakkal és szárított fűszerekkel kezdjünk, a durva rostozatú anyagokkal folytassuk, mint pl. a gyömbér és citromnád, majd jöhet a salottahagyma, fokhagyma és minden olyan, amiből nagyobb mennyiségünk van. Ezek után a folyékony anyagokat adagoljuk, majd a könnyen poríthatókat és az őrleményeket. Időnként adjunk hozzá egy kis sót, ez segít a durvább rostokat is széttörni.

Ha friss chilivel dolgozunk, érdemes először megtisztítani, a magokat és a szárat eltávolítani. Használhatunk elősütött chilit is, vagy akár szárítottat, ez utóbbinál rehidratáljuk, mielőtt mozsárba tesszük. Minden alapanyagot aprítsunk olyan nagyságúra, amellyel egy ekkora mozsárban könnyen elboldogulunk.

 

Előkészítés

Első használat előtt elő kell készíteni, be kell „avatni”. Mossuk meg az edényt és a törőt meleg, illatmentes mosószeres vízzel, majd öblítsük le.

Különböző módszerek vannak a további előkészítésre:
1. Dobjunk a mozsártálba 3 – 4 cikk megtisztított fokhagymát és kb. 2 evőkanál durva, finomítatlan sót, törjük az egészet egynemű pasztává, szétkenve az edény alján. Hagyjuk állni néhány órát vagy egy egész éjszakát, majd kaparjuk ki a pasztát, és mossuk meg a mozsarat meleg vízben. Szárítsuk meg levegőn.
2. Nyers rizst törjünk porrá benne, ezáltal el tudjuk távolítani azokat az apró kőrészecskéket, amik lepattanhatnak az első használatkor. A rizsport dobjuk ki, majd egy kis földimogyorót zúzzunk össze, hogy a mogyoróolaj bevonja a mozsár belső felületét. Dobjuk ezt is ki, és mossuk meg a mozsarat meleg vízben. Szárítsuk meg levegőn.

Minden használat után mossuk el meleg vízzel, esetleg meleg, illatmentes mosószeres vízzel. Semmiképp ne használjunk illatos tisztítószert, mert a kő átveszi az illatát. Ne súroljuk soha túlságosan.

 

Az összetevőkről

 

Származási ország: Indonézia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!