Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Yamasaku üvegzöld porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Indonéz mozsár fűszerpasztákhoz 20*6 cm
Indonesian mortar and pestle 26*6 cm
A termék adatai
Kiszerelés: 0 g
A termékről
Termékleírás
Tradicionális indonéz kőmozsár otthoni használatra, fűszerpaszták készítésére: mozsártál (cobek) és mozsártörő (ulekan).
Nem egy szokványos darab: a mozsártál egy széles, sekély, enyhén homorú, nem túl durva felületű, igen nehéz edény; a mozsártörő egy bölényszarv formájú kő, amelynek egyik vége kissé gömbölyített, kb. 6 cm-es átmérőjű, a másik vége pedig elhajló és kúpszerűen elvékonyodó, mint egy nyél. A törő formája - bár szokatlan - kifejezetten ergonomikus, funkcionális, nagyon kézreálló.
Évszázadok óta minden hagyományos indonéz háztartás egyik alapeszköze, bumbu-k vagy fűszerpaszták készítésére használják, ezek közül talán a legismertebbek a sambal-ok vagy indonéz chilipaszták. A mozsaras paszták selymesek, lágyak, semmilyen más eszközzel nem lehet ezt a textúrát elérni, az elektromos darálók ugyan nagyon finomra aprítják, de nem tudják olyan jól szétzúzni a rostokat.
Hogyan használjuk?
Míg legtöbb mozsár esetében zúzó mozdulatokkal lehet a legjobb eredményt elérni, az indonéz mozsárnál más a technika: a törőt nagyon közel tartjuk az alapanyaghoz, préselő mozdulatokkal elroppantjuk, majd - a törőt előre-hátra, ill. körkörösen mozgatva - finomabb állagúra törjük, mintha szétkennénk az egészet a mozsár felületén.
Elsősorban fűszerpaszták készítésére lett kitalálva, tehát NEM szárított, egész fűszerek porítására. Ezekhez a pasztákhoz nedves és száraz anyagokat használnak, együttesen: friss fűszernövényeket (chili, salottahagyma, fokhagyma, gyömbér, citromnád, galanga stb.), gyümölcsöket (paradicsom, mangó stb.), olajos magvakat (kukui dió, kókuszdió, mogyorófélék stb.), szárított, egész fűszereket, folyékony állagú ízesítőket (pl. tamarindlé).
A sorrend nagyon fontos: mindig az olajos magvakkal és szárított fűszerekkel kezdjünk, a durva rostozatú anyagokkal folytassuk, mint pl. a gyömbér és citromnád, majd jöhet a salottahagyma, fokhagyma és minden olyan, amiből nagyobb mennyiségünk van. Ezek után a folyékony anyagokat adagoljuk, majd a könnyen poríthatókat és az őrleményeket. Időnként adjunk hozzá egy kis sót, ez segít a durvább rostokat is széttörni.
Ha friss chilivel dolgozunk, érdemes először megtisztítani, a magokat és a szárat eltávolítani. Használhatunk elősütött chilit is, vagy akár szárítottat, ez utóbbinál rehidratáljuk, mielőtt mozsárba tesszük. Minden alapanyagot aprítsunk olyan nagyságúra, amellyel egy ekkora mozsárban könnyen elboldogulunk.
Előkészítés
Első használat előtt elő kell készíteni, be kell „avatni”. Mossuk meg az edényt és a törőt meleg, illatmentes mosószeres vízzel, majd öblítsük le.
Különböző módszerek vannak a további előkészítésre:
1. Dobjunk a mozsártálba 3 – 4 cikk megtisztított fokhagymát és kb. 2 evőkanál durva, finomítatlan sót, törjük az egészet egynemű pasztává, szétkenve az edény alján. Hagyjuk állni néhány órát vagy egy egész éjszakát, majd kaparjuk ki a pasztát, és mossuk meg a mozsarat meleg vízben. Szárítsuk meg levegőn.
2. Nyers rizst törjünk porrá benne, ezáltal el tudjuk távolítani azokat az apró kőrészecskéket, amik lepattanhatnak az első használatkor. A rizsport dobjuk ki, majd egy kis földimogyorót zúzzunk össze, hogy a mogyoróolaj bevonja a mozsár belső felületét. Dobjuk ezt is ki, és mossuk meg a mozsarat meleg vízben. Szárítsuk meg levegőn.
Minden használat után mossuk el meleg vízzel, esetleg meleg, illatmentes mosószeres vízzel. Semmiképp ne használjunk illatos tisztítószert, mert a kő átveszi az illatát. Ne súroljuk soha túlságosan.
Az összetevőkről
Származási ország: Indonézia