*lime pickle -swad

Lime pickle -swad

Ár:
1.389 Ft
db
Átmeneti készlethiány!

A termék adatai

Kiszerelés: 300 g
Bruttó egységár: 4 630 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Indiai lime pickle, hindi nevén nimbu ka achaar. Fermentációval készült termék, kirobbanóan élénk, rendkívül gazdag és komplex ízvilággal. Pikáns, kiegyensúlyozottan savanyú, fanyar és sós; különösen aromás és fűszeres. Halal minősítésű, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges ízesítőt, -színezéket. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is.

Egyik leguniverzálisabbnak számító indiai pickle, a zöld mangó pickle mellett; mindenki fogyasztja, készíti, épp ezért rengeteg - szinte háztartásonként változó - variációja van.

 

Mi is az indiai pickle?

Indiában a pickle (hindiül: achar, achaar) készítésének több évezredes hagyománya van. Összetéveszthetetlenül egyedi jegyeket hordoz, mind fűszerezés, mind alapanyagok és tartósítási mód tekintetében. Eleinte csak a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartósítására szolgált, később ez változott, és mind a mai napig sokkal nagyobb hangsúlyt kap az élvezeti értéke, nem is beszélve a pozitív élettani hatásairól (emésztésjavító, antioxidáns, rostban gazdag stb.). Nincs olyan étkezés, amelynek ne lenne része valamilyen pickle, jelenléte kb. olyan megkerülhetetlen, mint a koreai konyhában a kimchi, az algír és tunéziai konyhában a harissa, a mexikóiban a salsa.

Kivétel nélkül az összes achar fűszeres, talán ez az egyetlen, ami mindegyiknél egyöntetűen visszaköszön. Az őrölt és egész fűszerek nagyon praktikus célt szolgálnak, baktériumölő, tartósító funkciójuk van.

Bár az achar leggyakrabban sós, csípős, savanyú, fanyar vagy ezek bármilyen kombinációja, van édes változata is, ugyan ez nem túl gyakori. Készülhet gyümölcsből (amla vagy indiai egres – amla ka achar; mangó – aam ka achar; lime – nimbu ka achar; jackfruit – kathal ka acha; paradicsom – tamatar ka achar; chili – hari mirch ka achar stb.), zöldségből (padlizsán – brinjal achar; sárgarépa – gajar ka acahar; uborka – kaakro ka achar stb.), aromás fűszernövényekből (fokhagyma – lahsun ka achar; hagyma – pyaaz ka achar), hüvelyesekből (csicseriborsó – chane ka achar), vagy ezek valamilyen társításából. A fő és mindig domináns alapanyagát egészben hagyják, vagy nagyobb darabokra szeletelik. A tartósításához jellemzően olajat (északon mustárolaj, délen inkább szezám-/mogyoró-/kókuszolaj, nyugaton szezám-/mogyoróolaj) használnak, és valamennyi citromot vagy ecetet, olykor pedig sós felöntőlevet.

Különbözik a chutney-tól, amely gyakran paszta állagú, de lehet folyékony is, száraz is, sőt darabos is. Számos esetben édes (de lehet savanyú, csípős, sós stb. is). Az acharhoz képest viszonylag rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, leginkább frissen fogyasztják.

 

Felhasználás

Kínáljuk kísérő ízesítőként rizs és rizses ételek mellé, mint pl. a pulao vagy pilaf (rizses-zöldséges egytálétel különféle aromás fűszerekkel és zöldfűszerekkel), khichdi (rizs-lencse (dahl) egytálétel), joghurtos rizs, egyszerű párolt rizs, biryani (húsos/zöldséges rizs egytálétel) stb.

Adjuk samosa (bő olajban sütött, sós töltelékkel töltött tésztabatyu), paratha (rétegezéssel készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér), papad (bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből), chapati (teljes kiőrlésű lisztből készített, kelesztetlen indiai lepénykenyér), dahlok (fűszeres lencsefőzelékszerűségek), curry-k (pl. vajas panír masala, krumpli curry stb.), tandoori csirke mellé.

Tegyük paneer kathi tekercsbe, szórjuk joghurt alapú chaat-okra (különféle összetételű sós-fűszeres snack-ek).

Használjuk bátran az indiai konyhától függetlenül is, kenjük sajtos melegszendvicsekre, tegyünk egy kiskanállal az indiai ízvilágú tortilla tekercsekbe, -pizzákra; ízesítsünk vele salátaönteteket, sült rizst. Társítsuk halakhoz, fehér húsokhoz, tenger gyümölcseihez. Vegyítsük össze mangó pickle-lel, pürésítsük, és ezzel a pasztával dörzsöljük be a grillezésre szánt csirkehúst.

Keverjük el majonézben (vagy joghurtban), és használjuk mártogatóként párolt húsokhoz, zöldségekhez, dresszingként salátákhoz, egyszerű, főtt babokhoz, szószként szendvicsekhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

lime 64%, só, kukoricaolaj, chili, mustár, édeskömény, görögszéna, savanyúságot szabályozó: E330; római kömény, kurkuma, fekete bors, asafoetida

 

Allergének

Mustárt tartalmaz. Nyomokban szulfitokat, földimogyorót, dióféléket, szóját, tejet, búzát, szezámot tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 521 kJ/125 kcal
Zsír: 7,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 3,0 g
Szénhidrát: 8,1 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 2,7 g
Só: 11,6 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó, óvjuk a közvetlen napsugárzástól. Felbontás után 3 hónapon belül használjuk el.

Származási ország: India

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!