Umeboshi sós-szárított japán szilva -king of plum

Umeboshi -king of plum

Ár:
2.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 100 g
Bruttó egységár: 22 500 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Perillával (shiso) fűszerezett, savanyított-erjesztett-szárított ume gyümölcs, egy klasszikus japán pickle és ízesítő. Az ume (Prunus mume) mind a szilvával, mind a sárgabarackkal rokon, és bár a sárgabarackkal áll sokkal közelebbi rokonságban, mégis japán szilvának hívják.

Az erjesztés és az eleve különösen magas savtartalma (citromsav, almasav stb.) miatt rendkívül savanyú, fanyar. Meglehetősen sósnak hat, amit egy derengő édeskés ízárnyalat kísér. Összességében elég szélsőséges, tolakodó ízvilágú, de meg lehet szeretni. Mint általában a tömegeladásra készített umeboshikat, ezt is valamennyire kiáztatták, hogy az eredeti, nagyon tömény sósságát csökkentsék, de hogy ezek után mégis eltartható legyen, B1 vitamint és savanyúságot szabályozó anyagot adtak hozzá. Az édesítők a sósság kiegyensúlyozására szolgálnak.

Hogy a készítésnél eltérnek a hagyományostól, azt többnyire egészségügyi megfontolásból teszik. Így tehát csökkentik a termék sótartalmát, cserébe viszont a termék veszít ízének intenzitásából, alacsonyabb lesz a citromsav tartalma, és az eltarthatósági ideje is csökken.

 

Mi is az umeboshi?

A hagyományos készítésű umeboshi a legnépszerűbb japán tsukemononak (pickle) számít, nemcsak magas élvezeti értéke, hanem egészséges élelmiszer státusza miatt is. Manapság a világ többi részén is egyre ismertebb, superfoodként tartják számon.

A 8. század vége felé kezdték készíteni Japánban.

Mint általában az erjesztett ételeket, az umeboshit is a gyümölcs tartósításának szükségessége hívta életre, és persze az is, hogy nyersen nem fogyasztható. Menetközben derült ki, hogy rengeteg jótékony élettani hatása is van. Maga a friss ume fertőtlenítő, erősítő, lúgosító, ásványi anyagokban gazdag. Illata a sárgabarackéhoz, színe narancshoz és savassága a bogyós gyümölcsökéhez hasonló.

A legjobb umeboshihoz teljesen érett gyümölcsöt (kanjuku ume) használnak. Lesózzák (min. 20% só/ 1 kg gyümölcs), hordókban rétegezik, esetleg vörös shisot (piros-lila perilla vagy akajiso) adnak hozzá. A shiso pirosasra festi a só által kivont ume levét, ebben áll a gyümölcs kb. két hétig, ami alatt egy természetes tejsavas fermentáció zajlik le, annak minden „hozományával”. Miután kiszedik, napon szárítják, és gyakran valamennyire még kiáztatják belőle a sót. Az utólagos érlelése pár hónaptól három évig is eltarthat, természetesen minél hosszabban érlelik, annál jobb lesz.

A tradicionálisan készített, adalékanyagmentes umeboshi tele van ásványi anyagokkal (mint kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium stb.), antioxidánsokkal, vitaminokkal (A, C, B komplex stb.), jó hatással van különböző emésztőrendszeri panaszokra, tonizáló, antibakteriális, lúgosító hatású.

 

Felhasználás

Japánban önmagában is fogyasztják – minden nap egy ume szilva – ahogy a jó egészséghez mifelénk mindennapra egy almát ajánlottak a régiek.

Egészben, apróra darabolva vagy pürésítve adják az ételekhez.

A legklasszikusabb japán umeboshi társítások a legegyszerűbbek. Ilyen puritán kombináció az egy szem umeboshi párolt fehér rizzsel vagy udon tésztával vagy hiyayakkoval (hideg selyem tofu). Kombinálják sasami yakitorival (pürésített umeboshis fűszerpasztával töltött csirkenyárs), bancha teával, forró shochuval (tradicionális japán árpa-, rizs- vagy édesburgonya párlattal).

Néha „töltelékként” használják onigiribe (noriba tekert rizsgolyó), makisushiba. Fontos összetevője az ume chazukenek (rizses leveses egytálétel: párolt rizs, nori, umeboshi, zöld teával leforrázva), a fúziós ume shiso tésztának (japán stílusú - wafu - tészta), a toriniku no umeni-nek (ume-ben párolt csirke), az umeniku ae-nek (salátaöntet cukor, mirin, szójaszósz és pürésített umeboshi keverékéből). Megfázás esetén egy bevett házi gyógyír az okayu (rizskása) umeboshival.

Különleges ízadalék tésztákhoz, stir-fry-okhoz, salátákhoz. Különlegessé teszi az édes bundáskenyeret, desszerteket. A halételeknek pikáns, sós ízt ad, ill. semlegesíti a sötét húsú halak esetleges kellemetlen szagát.

Jó kis vegán étek uborkával, avokádóval, sushi rizzsel kombinálva, nori lapba csomagolva, húsevőknek pedig ugyanez az alap egy kis extra garnélával.

Akárcsak a sózott citrom esetében, az umeboshinál is érdemes kísérletezni, mert rengeteg lehetőség rejlik benne. Általánosságban bármilyen olyan ételhez jó lehet, amellyel egy komplexebb, savanykás ízvilág harmonizál, ill., amelynél alapból só-ecet kombinációt használnánk (pl. egy savanykás salátadresszing (pl. daikon salátához), majonéz, rizottó, füstölt hús/hal, marinádok).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szilva, perilla, só, glükózszirup, alkohol, ízfokozó E621, savanyúságot szabályozó, növényi színezék, édesítőszer: E957; B1 vitamin

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 305.5 kJ/73 kcal
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 17.5 g
- amelyből cukrok: 0.18 g
Fehérje: 0.7 g
Só: 11.7 g

 

Tárolás: Hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!