Basmati rizs gőzölt -bibi

Basmati rice steam -bibi

Ár:
13.200Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 10000 g
Bruttó egységár: 1 320 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A basmati egy hosszúszemű Indica rizsfajta. Tűszerűen vékony, aromás rizs. Az aromás rizsek egy olyan természetes aromát tartalmaznak, amely pandan ízt kölcsönöz a rizsnek. Főként Észak Indiában, a Himalája lábainál termesztik, de termesztik Pakisztánban és Nepálban is.

A gőzölt basmati hasonlóan előnyös tulajdonságokkal bír, mint az érlelt basmati. A gőzölési eljárás során a hántolatlan szemeket gőzölik, majd szárítják és hántolják. Ez a minőségét és tulajdonságait hasonlóan befolyásolja, mintha több évig érlelnék: felülete keményebb lesz, főzési ideje lecsökken, főzés során a szemek nem sérülnek és nem törnek el, aromája koncentráltabb lesz. Színe fehér marad. Teljesen hántolt; mivel többszörösen polírozott, a rizsszemek vékonyabbak, az átlagos szemcsehossz min. 7 mm.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után keményebbek és viszonylag szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, így a basmati is, több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. Ami megkülönbözteti a basmatit a többi hosszúszemű rizsfajától, hogy kevesebb keményítőt tartalmaz összességében, amitől jóval könnyebb, lazább állagú lesz.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a basmatiban több amilóz van, ezért közepesnek számító glikémiás indexszel rendelkezik (56 és 69 között).

Felhasználás

Nagyon népszerű rizs az indiai, dél-ázsiai és perzsa konyhában. Az egyik ikonikus indiai étel a biryani (rizses egytálétel), amelyet elsősorban basmatival készítenek, a perzsa konyha pedig a tahdighoz (perzsa ropogós rizsétel) használja. Ideális alapanyag piláfokhoz (pulao), a curry-k kedvelt kísérője. Különböző ízesítéssel készítik: citromos, római köményes, joghurtos, kókuszos stb.

Ha fokozni szeretnénk a rizs természetes aromáját, a főzővizébe bedobhatunk különböző fűszereket, mint pl. zöld kardamom, fahéj, római kömény stb. Ázsiában pandan levéllel is szokták főzni, ezzel fokozzák a benne rejlő természetes pandan aromát.

Általánosságban bármilyen olyan étel körete lehet, amelynél fontos, hogy a rizs könnyű legyen és a szemek ne tapadjanak össze: kitűnő párolt vagy sült húsok, zöldséges ételek, halak és tenger gyümölcsei mellé.

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyóvízben mosd meg, így eltávolítod a rizs felületén levő keményítőt. A rizs pandan ízéért felelős aroma hosszas főzéssel elhalványul. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, és emiatt aromásabb marad a rizs.

1 csésze 2 adagnak felel meg. A rizs - víz arány 1:2.

Fontos szem előtt tartani, hogy a gőzölt rizsnek valamelyest rövidebb a főzési ideje, ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő megtalálásához.

Ha extra pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá az előkészített rizst, és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a két csésze vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 10-12 percig.
Kóstoljuk meg, és ha a rizs még nem puha vagy maradt még víz az alján, főzzük egy picit tovább, amíg elkészül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 5 percet, lefedve. A végén egy villával lazítsuk fel a rizst, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk.

Indiában nem pirítják a rizst, hanem az előáztatott rizst hideg vagy forrásban levő, sózott, esetleg fűszerezett (ghi-t is adnak hozzá alkalmanként) vízhez adják (rizs - víz arány 1:2), egyszer megkavarják. Felforralják az egészet, majd alacsony hőfokon kb. 10-12 percig főzik, fedő alatt. Leveszik a tűzről, és 5 percig hagyják pihenni, lefedve. A végén fellazítják villával.

Egy másik ehhez hasonló módszer, a hagyományos, amikor az előkészített rizst forrásban levő vízhez adják (bő víz, mint a tésztánál), kb. 10-12 percig főzik, közepes lángon, fedő nélkül, majd leszűrik, hagyják 5 percet pihenni, végül pedig villával fellazítják.

Az összetevőkről

gőzölt basmati rizs

TÁPANYAG-ÖSSZETÉTEL 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1505 kJ/ 359 kcal
Zsír: 0,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 79 g
- amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 6,4 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Pakisztán

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!