Paella-rizottó rizs -la fuensantica

Paella-risotto rice -la fuensantica

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 990 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Rövidszemű Japonica rizsfajta, a híres spanyolországi Valencia térségből, ahonnan az ikonikus paella is származik, és ahol a legjobb paella rizseket termesztik.

A nyers szemek hosszúsága max. 5 mm, főzéskor méretük kb. háromszorosára nő, és inkább szélességre növekszenek, hosszuk javarészt változatlan marad.. A paella rizsekre általánosan az a jellemző, hogy elég magas az amilóz, és viszonylag alacsony az amilopektin keményítő tartalmuk, ez természetesen rizsfajtánként némileg eltér.

Egy másik sajátosság, hogy kitűnő a nedvszívó képességük, saját tömegükhöz képest 2-szeres folyadékmennyiséget képesek magukba szívni, és könnyen magukba zárják az aromákat főzés során. Főzéskor a szemek belseje relatív kemény marad, kívül viszont puhább; a szemek nem tapadnak össze.

Glikémiás indexe magas.

 

Felhasználás

Elsősorban és leginkább paella készítéséhez ajánlott. Használható rizottóhoz is, de ha tökéletes rizottó a cél, akkor válasszunk inkább egy Carnaroli- vagy Arborio rizst.

Levesekhez (spanyol rizs és csirke leves), különböző spanyol rizses ételekhez is használják (pl. Arroz al horno vagy spanyol sütőben sütött rizs, Arros a banda, spanyol rizses – halalaplében főzött – egytálétel, Arros negre, tintahalas - fekete színű - rizses egytálétel, stb.).

A félig kihűlt rizsből arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető. Jó lehet akár risi e bisi-hez is (olasz rizses-zöldborsós étel), ha nincs Vialone Nano rizsünk, vagy Minestrone levesbe.

Megfelelő desszertek, pudingok, rizskása (édes vagy sós) készítéséhez, rizses töltelékekbe, krokettekhez, ill. olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

 

Előkészítés és főzés

Általánosságban a rizs – víz arány 1:2,5.

Ha paellához, valamilyen spanyol rizses ételhez, rizottóhoz vagy rizspudinghoz, rizskásához (sós vagy édes) használjuk, ne mossuk meg, és ne áztassuk a rizst használat előtt, mert a külső keményítő réteget eltávolítanánk.

Ha olyan állagú rizst szeretnénk, mint amilyen a paella rizse, egy kis felhevített olajon közepes hőfokon 2 percig kavargassuk a rizst. Öntsük fel forró vízzel, forraljuk fel újra, kavarjuk meg egyszer, majd újra alacsony hőfokon főzzük kb. 18-20 percig, fedő nélkül. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig.

Ha rizottót készítünk, akkor a rizs – víz arány 1:4. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2-3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18-20 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 1494 kJ/352 kcal
Zsír: 0,6 g
Szénhidrát: 79,1 g
Fehérje: 7,5 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Származási ország: Spanyolország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!