Rizottó rizs "a" -scotti

Risotto rice „a” -scotti

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 151 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

„A” minőségű, hosszúszemű olasz rizottó rizs. Az „A” minőségű rizs egy magasabb minőséget képvisel, abban különbözik a „B”-től, hogy kevesebb darabos és apró törmeléket tartalmaz.

Mint hosszúszemű rizsnek, amilopektin tartalma alacsonyabb, amilóz tartalma magasabb. Emiatt főzéskor kevesbé lesz krémes egy rövidszemű/középhosszú-szemű rizshez vagy egy specifikus rizottó rizshez viszonyítva. Ezzel együtt, a speciális rizottó főzési technikával elég jó eredményt lehet elérni: lassú tűzőn készítve, folyamatosan kavargatva, a forró vizet/folyadékot apránként adagolva, így a rizsben található keményítő magába tudja szívni a főző folyadékot és az ízeket, és egy viszonylag krémes ételt kapunk.

Glikémiás indexe közepes.

 

Felhasználás

Elsősorban rizottóhoz ajánlott, de paella is készíthető vele, ha éppen nincs Valencia/Bomba rizsünk (rizs - víz arány 1:2). A félig kihűlt rizottóból arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Használjuk rizses töltelékekhez, rakott ételekbe.

Készítsünk krémes rizspudingot, rizskását és egyéb krémes, keményítős desszerteket.

Amennyiben nem a rizottó módszerrel főzzük, mossuk meg, és áztassuk a rizst, majd használjuk hasonlóan, mint egy bármilyen más általános hosszúszemű rizst.

 

Előkészítés és főzés

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizs – víz arány 1 : 3 - 4. A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2 - 3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 15 - 20 percig.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen hosszúszemű rizst. Ez esetben meg kell mosni, és érdemes áztatni. A rizs – víz arány 1 : 2. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 15 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 5 - 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

hosszúszemű rizottó rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1488 kJ/351 kcal
Zsír: 1,4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 78,0 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 6,7 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!