Supiri keeri gőzölt rövidszemű rizs -annam

Supiri keeri rice -annam

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 890 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A supiri keeri/keeri samba egy rövidszemű rizs, a Samba rizsfajta egyik alfaja, amelyet feldolgozása során gőzöltek (supiri=gőzölt). Egyike az öt, Srí Lankán legnagyobb volumenben termesztett rizsnek, de Indiában, Pakisztánban, Thaiföldön és Kínában is termesztik. A többi Samba rizshez képest szemei rövidebbek (2 – 4 mm), keményebbek, és aromája még „kukoricásabb”.

A gőzölési eljárás során a hántolatlan szemeket gőzölik, majd szárítják és hántolják, mindez pozitívan befolyásolja a minőségét és tulajdonságait: felülete keményebb lesz; áttetszőnek hat; főzési ideje lecsökken; főzés során a szemek nem sérülnek és nem törnek; aromája koncentráltabb lesz; az eredendően közepesnek számító glikémiás indexe alacsonyabbra vált.

 

Felhasználás

Alapvetően a Keeri samba nem egy száraz rizsfajta, a szemek valamelyest összetapadnak a főzés során. De a gőzölt változata kevésbé ragacsos, így kitűnő választás biryanihoz (rizses-húsos/zöldséges egytálétel), sült rizshez, a kaha bath-hoz (srí lankai illatos sárga rizs), kiri bath-hoz (reggelire fogyasztott tejes rizs), tenger gyümölcseiből készített curry-k mellé köretnek, ill. általánosan, egyszerű rizsköretnek.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt mossuk meg a rizst, hideg, folyó vízben, amíg az átfolyó víz tiszta lesz.

A rizs:víz aránya 1:1 ½, ha szárazabb rizst szeretnénk, 1:2, ha ragacsosabb rizs a cél.

Tegyük az előkészített rizst egy edénybe, öntsük fel a megfelelő mennyiségű hideg vízzel, fedjük le, és forraljuk fel. Ha felforrt, kis lángon folytassuk a főzést kb. 12 - 15 percig, amíg a rizs magába szívja a vizet. A fedőt ne vegyük le főzés közben, és ne kavarjuk meg a rizst. Ha elkészült, vegyük le a tűzhelyről, a fedőt hagyjuk rajta, így pihentessük kb. 5 percig.
 

Az összetevőkről

 

Összetétel

gőzölt keeri (samba) rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1685 kJ/401 kcal
Zsír: 0,7 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 88,6 g
- amelyből cukrok: 0 g
Rost: 0,11 g
Fehérje: 7,6 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Srí Lanka

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!