Sushi rizs -riso vignola

Sushi rice -riso vignola

Ár:
2.181 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 181 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Eredetileg Japánból származó, nemesített kerekszemű rizs, egy Japonica-fajta, amit az 1900-as évek elejétől termesztenek Olaszországban.

A rövid, kerek, gyöngyre emlékeztető, enyhén áttetsző szemek nedvszívó képessége igen jó. Megfőzve a rizs enyhén ragacsos, nedves.

Magas a glikémiás indexe, mivel jelentős az amilopektin keményítő tartalma. Az amilopektin egy gyorsabban és könnyebben emészthető, magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, azzal a nagyon fontos jellemzővel, hogy a főzés során zselésedik, amitől a főtt rizs összetapad úgy, hogy a kissé ruganyos szemek mégis megőrzik formájukat.

Mivel hántolt, javarészt szénhidrátot - keményítőt - tartalmaz, fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot elég keveset, cserébe magas élvezeti értékkel bír.

 

Felhasználás

Ugyan nem kifejezetten sushi rizs, de nagyon hasonló, éppen ezért ajánlják sushihoz, ill. japán curry-k mellé köretként, omurice-hoz (sült rizs tojásrántottával, ketchuppal nyakon öntve), takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), vagy olyan koreai ételekhez, amelyek rövidszemű, enyhén ragacsos rizzsel készülnek.

Ideális választás olyan ételek készítéséhez, amelyeknél fontos, hogy a rizsszemek a főzőlé ízét magukba szívják, és az elkészült étel állaga krémes, ragacsos legyen.

Tökéletes levesekhez, különösen minestrone-hez (tésztával vagy rizzsel gazdagított, sűrű, olasz zöldségleves), sütőben sült rakott ételekhez (pl. timballo – rizzsel is készíthető többösszetevős rakott étel), töltött krokettekhez, töltelékekhez, soufflé-hoz, olyan rizssalátához, amelyet valamilyen formába „öntenek” tálalás előtt.

A félig kihűlt rizsből arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Jó alapanyag rizspudinghoz, rizskásákhoz, rizses sütikhez, egyéb krémes, keményítős desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

Amennyiben a rizst rizspudinghoz és krémes, rizses desszertekhez használjuk, nem szükséges megmosni előtte.

Ha más célra használjuk, addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne.

Ha főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje lecsökken kb. 20%-kal, a rizs egyenletesebben fő meg, és jobb lesz az állaga.

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1.1 / 1.2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 12 - 14 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni egy kicsit lefedve. Al dente rizst kapunk. Ha 10 - 15 percig hagyjuk lefedve, akkor a rizs tovább puhul.

Ha leveshez használjuk, fontos, hogy 14 percet ne nagyon lépjük túl. Ha tejben készítjük, akkor legalább 15 percig főzzük, vagy egy kicsit tovább.

Ha a rizst sushi készítéséhez szeretnénk használni, először mossuk meg hideg vízben. Addig kell mosni (lehetőleg edényben, és nem folyóvízben), amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt, amitől a kész rizs vizenyős lenne. Áztassuk 15 percig, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk állni 10 percig. Fél csésze rizsecetben keverjünk el 2 evőkanál cukrot és egy teáskanál sót, melegítsük fel, amíg a cukor és a só elolvad, majd hagyjuk kihűlni. 500 g rizshez adjunk 500 ml vizet, fedjük le, és forraljuk fel. Kis lángon főzzük további 10 - 15 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 15 percig pihenni. Az ízesített ecetet adagoljuk a rizshez. Használjunk falapátot, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Takarjuk le az egészet egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki a rizs, de ki tudjon hűlni alatta.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű Originario rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1504 kJ/354 kcal
Zsír: 0.4 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 80.4 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,0 g
Fehérje: 6,7 g
Só: 0,013 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!