Vörös rizs hosszúszemű -royal tiger

Red rice -royal tiger

Ár:
3.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 890 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Nem ragacsos, thai hosszúszemű vörös rizs, amit Red Cargo rizsnek is hívnak. Ugyan hasonlít a jázmin rizshez, de nem jázmin rizs-fajta.

Enyhén mogyoróízű, emlékeztet a barna rizsre, de van egy jellegzetes földes aromája is. Belseje fehér, külső része lehet vörös, lila vagy gesztenyebarna, a benne található antocián pigment - egy vízoldékony, nagyon erős antioxidáns - miatt. Főzés során a színe elhalványul. Akárcsak a barna rizs, ez sem hántolt. Rágósabb, mint a fehér rizs.

Legmagasabb tápértékű rizs az összes érintetlen, ép csírájú rizs között. Magas a magnézium-, mangán-, molibdén- és foszfortartalma. Magasabb a fehérje- és rosttartalma, mint a fehér rizsnek. Gazdag vasban, kalciumban, cinkben és B vitaminban.

Glikémiás indexe közepes (kb. 55).

 

Felhasználás

Bármilyen olyan ételhez használható, általánosságban, amelyet barna rizzsel vagy hosszúszemű fehér rizzsel készítenénk: használjuk stir-fry-hoz, sült rizshez, thai stílusú vagy indiai curry mellé köretként, rizssalátákhoz. Jó köret grillezett, sült és párolt húsokhoz/zöldségekhez. Különösen jól kiegészíti a szaftos ételeket.

Mivel nagyon hasonlít az olasz hibridhez, az Ermes vörös hántolatlan rizshez, nyugodtan használható ennek helyettesítésére.

Össze lehet keverni fehér- vagy barna jázmin rizzsel, ez esetben külön főzzük meg a különböző fajta rizseket, mert a vörös rizs elszínezi a főzővizet, így a benne készülő ételeket is, ill. az eltérő főzési idő, rizs-víz arány miatt is külön érdemes főzni.

 

Áztatás és főzés

Mint minden hántolatlan rizst, ezt is érdemes főzés előtt megmosni és áztatni, min. 30 percig, de célszerűbb egy éjszakán át, így kevésbé lesz rágós.

1 rész vörös rizshez 2 – 2,5 rész víz szükséges.

Az előkészített rizst öntsük fel hideg vízzel. Forraljuk fel, kavarjuk meg egyszer, majd alacsony hőfokon/lángon főzzük lefedve kb. 20-25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.

Főzhetjük bő vízben is, mint az indián rizst (rizs - víz arány 1:3-4). Kb. 20 percig kell főzni, vagy ameddig teljesen megpuhul. A végén szűrjük le.

Rizsfőzőben való főzéshez 1 rész rizshez 1.5-2 rész víz szükséges. Miután a rizs elkészült, hagyjuk állni a rizst 15-20 percig, anélkül, hogy a rizsfőző tetejét felnyitnánk.

!!!A vörös rizs főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizsé, de rövidebb, mint a barnáé. Az áztatás ez esetben is csökkenti valamelyest a főzési időt.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

vörös hosszúszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1534 kJ/ 362 kcal
Zsír: 3,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,9 g
Szénhidrát: 74 g
- amelyből cukrok: 1,5 g
Rost: 1,5 g
Fehérje: 8,8 g
Só: 0 g

 

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!