Camargue-i sóvirág provence-i fűszerkeverékkel -le saunier de camargue

Fleur de sel of camargue with herbs of provence -le saunier de camargue

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 125 g
Bruttó egységár: 23 128 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Valódi francia érzetű fűszersó: az illatos, aromás provence-i fűszerek (kakukkfű, borsikafű, rozmaring, oregánó, majoránna, izsóp) és az ínyenc tengeri só-ritkaság, a camargue-i fleur de sel tökéletes társítása.

A só a dél-franciaországi Camargue vidékén elterülő Aigues-Mortes sómezőiről származik.

A camargue-i sóvirágot, ill. az ezzel párhuzamosan képződő tengeri sót több évszázados múltra visszatekintő - a guérande-itól eléggé eltérő - hagyományos módszerrel állítják elő.

A lepárló medencék sokasága többezer hektáron fekszik. A folyamat úgy kezdődik, hogy a sós tengervizet nagy víztároló tavakba pumpálják. Márciustól augusztusig a sókészítők azzal vannak elfoglalva, hogy a tengervizet az elsődleges víztárolókból hatalmas medencék és csatornák bonyolult hálózati rendszerén keresztül medencéről medencére, végül pedig az utolsó fázisban hatalmas kiterjedésű kristályosító medencékbe tereljék. Ez egy elég hosszú folyamat, amely közben a víz 90%-a elpárolog, ezáltal pedig fokozatosan nő a só koncentrációja, és a víz színe mindinkább rózsaszín lesz a benne egyre jobban elszaporodó és felhalmozódó mikroalgák (Dunaliella Salina) jelenléte miatt. A lepárlást nagyban segíti a nap és a szél munkája. Az utolsó állomáson, a kristályosító medencékben a víz szintje már nagyon sekély, alig 10 - 15 cm, a sóvirágok itt formálódnak. Kialakulásuk és betakarításuk júliusban és augusztusban történik. Ebben nagy szerepe van a relatív hűvös éjjelek és a meleg nappalok közötti hőmérsékletkülönbség miatt létrejövő termikus sokknak. A sóvirágokat a lágyan fújó szél a medencék szélére sodorja, és a sekély víz aljára süllyednek, ahonnan kora hajnalban a sómunkások kilapátolják. Lecsomagolás előtt 10 - 12 hónapig szárítják, ami alatt a só eredeti rózsaszín árnyalata eltűnik.

A sóvirág keletkezése rendkívül érzékeny folyamat: rengeteg időjárási feltételnek kell teljesülnie egyszerre (nem lehet túl meleg, száraz, eső- és szélmentes időjárás szükséges), de legalább ilyen fontos a betakarítás időzítése, mert ha túl sokáig várnak, a vízben megnő a magnézium szintje, amitől a sóvirágok elnehezednek, pasztaszerűvé válnak, és ez már nem minősül sóvirágnak.

A camargue-i sóvirág tisztítatlan, finomítatlan, jódozatlan, hófehér sókülönlegesség, amely tisztább, fehérebb, mint általában a sóvirágok. Magas a magnéziumtartalma, kevésbé sós, lágyabb. Egyenlőtlen szemcseméretű, finom, ropogós, könnyen összemorzsolható csillogó sókristályokból áll. Lassabban olvad a szájban, épp ezért íze hosszan kitart. Alapvetően egy magasabb nedvességtartalmú sónak számít, de általában a sóvirágokhoz képest kevésbé nedves. Küllemre kicsit a kásás hóra emlékeztet, amely mintha megolvadt, majd részben visszafagyott volna.

 

Felhasználás

Abszolút alap a provence-i konyha ételeihez, használjuk száraz dörzsfűszerként húsokhoz, vagy dekorsóként/utóízesítőként grillételekhez, zöldségekhez (különösen a semlegesebb ízűekhez, mint pl. spárga, cukkini, krumpli, tökfélék, padlizsán stb.) és salátákhoz.

Szórjuk paradicsomra, paradicsomos ételekre, Boeuf Bourguignon-ra (francia vörösboros marhapörkölt-féleség), kecskesajtra, burrata-ra (olasz tehénsajt mozzarellából és tejszínből), sültcsirkére, omlettre, párolt halra, bárányhúsos ételekre, sós pitékre, mediterrán ízvilágú hús- vagy zöldségpörköltekre (pl. Comtadine pörkölt, ratatouille), krémlevesekre, párolt rizsre.

Érdekes ízesítő sült vagy grillezett gyümölcsökhöz (pl. sárgabarack, körte).

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

sóvirág 92%, provence-i fűszerkeverék 8% (kakukkfű, borsikafű, rozmaring, oregánó, majoránna, izsóp)

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől!

Származási ország: Franciaország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!