Kala namak indiai só finom szemcsés

Kala namak salt fine grain

Ár:
351Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 46 g
Bruttó egységár: 7 630 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Finom szemcsés (0,4 – 0,8 mm) Kala Namak vagy fekete só, az indiai, pakisztáni, nepáli és bangladeshi konyha közkedvelt kősója. Indiából származik.

Az indiai Kala Namak alapja az észak-indiai Didwana tóból vagy a sós vizű Sambhar tóból nyert só, időnként azonban a Pakisztánban bányászott rózsaszín Himalája sót is használják alapanyagként. A hagyományos elkészítési módszer szerint a sóhoz bizonyos növényeket, magokat és/vagy fűszereket (haritaki/amla/bibhitaki/babul kéreg stb.) adtak, és kemencébe rakott kerámia edényekben, szénnel együtt hevítették 24 órán át. Miután a só megolvadt, és a szükséges kémiai reakciók végbementek, kihűtötték, tárolták, és „érlelték” egy ideig.

Manapság a fekete sót már leginkább szintetikusan állítják elő, nátrium-klorid, nátrium-szulfát, nátrium-biszulfát és vas-szulfid hozzáadásával.

A Kala Namak durva sóként, vagy amikor tömbökben van nem is fekete, inkább barnás-sötét rózsaszín/sötétlila, apró szemcsékre darálva pedig világos és sötét lilás. Nagyon sajátos ízvilág jellemzi: erőteljes, átható kénes-ásványi íze van, amely leginkább főtt kemény tojásra emlékeztet.

Jódozatlan, finomítatlan, magas az ásványi anyag tartalma. Fő összetevője a nátrium-klorid, emellett kiemelkedő mennyiségben van jelen a vas-szulfid, ill. nátrium-szulfát, nátrium-hidrogén-szulfát, nátrium-biszulfit, nátrium-szulfid és hidrogén-szulfid. A vas-szulfid adja a színét, a kénvegyületek az illatát és ízét.

 

Felhasználás

Utóízesítőként kitűnő, főzéshez azonban nem ajánlott, mert a kénes íze elnyomná az étel eredeti ízét.

Jellegzetes íze miatt, nem illik minden ételhez. Van, amihez viszont nagyon jó, ilyenek például bizonyos chutney-k (édes chutney, Teekha Pudina chutney), pickle-félék, raita-k (indiai joghurt alapú szósz), különféle sós indiai snack-ek, Aloo Ka Bomb (paneer-ral töltött fűszeres főtt krumpli), curry-k, gyümölcssaláták. Indiában italokat is fűszereznek vele, ilyen pl. a Jal Jeera (mentás-csípős-édes indiai ital), Nimbu Paani (fűszeres limonádé), különféle lassi-k, gyümölcslevek.

Gazdagítja a saláták, zöldségek, sült tészták és rizses ételek, bő olajban sült ételek, tofu, csirke, vörös húsok ízét. Nagyon jó otthon készült chipsre szórva.

A chaat masala, a pav bhaji masala és a chole masala indiai fűszerkeverékeknek egyik fontos alkotóeleme, de belekeverhető tandoori fűszerkeverékbe vagy chana masalaba is.

Mivel íze kísértetiesen hasonlít a tojás ízéhez, ezért kitűnő tojás helyettesítő vegán étrendben, nagyon jó vegán majonézben, -tojássalátában, -tojáskrémben, tofu rántottában.

Az összetevőkről

 

 

Összetétel

kősó

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Óvjuk a nedvességtől, közvetlen napfénytől és melegtől! Hogy ízét, illatát minél tovább megőrizze, tároljuk légmentesen lezárható tárolóban.

Származási ország: India

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!