Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Burgonyakeményítő
Potato starch
A termék adatai
Kiszerelés: 3000 g
Bruttó egységár: 1 467 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Mi ez? Hogyan készül? És mit tud?
Burgonyából „kivont” tiszta keményítő (összetett szénhidrát), egy hófehér, púderfinomságú, szagtalan, íztelen por. A gumókat megtisztítják, aprítják, majd kipréselik a nedvüket. Centrifugálással és többszöri szűréssel kiválasztják a tiszta keményítőt, amit végül megszárítanak.
Fontos: nem összetévesztendő a burgonyaliszttel! Míg az utóbbi főtt, szárított és finom porrá őrölt egész, hámozott burgonyából készül, íze karakteres, addig a burgonyakeményítő diszkréten háttérbe húzódik – semleges ízű, szagtalan, de konyhatechnológiai szempontból egészen lenyűgöző (remek sűrítőanyag és „ragasztó”, ami sütéshez és főzéshez egyaránt használható).
Legfőbb komponensei az amilopektin (~75–80%) és az amilóz (~20–25%). Ez a kombináció teszi lehetővé, hogy a keményítő alacsonyabb hőfokon is gyorsan besűrítse a folyadékokat – sűrűvé, enyhén selymessé (értsd: viszkózussá) varázsolva azokat. A keményítők világában nagynak számító burgonyakeményítőszemcsék (10–110 mikron) kiemelkedően jó vízmegkötő képességet biztosítanak, és selymes, homogén állagot eredményeznek – mintha egy észrevétlen sous chef dolgozna helyettünk.
Fizikai és viselkedési jellemzők – Hogyan viselkedik főzés, sav, idő és hő hatására?
A burgonyakeményítő nemcsak arról híres, hogy gyorsan dolgozik, hanem arról is, hogy jól tudja, mikor és milyen körülmények között kell igazán odatenni magát. Nézzük, mikor teljesít a legjobban – közérthetően és praktikusan:
♦ Zselésedés kezdete (58°C): ekkor kezd megduzzadni a keményítő, és enyhén sűrűbbé válik a folyadék. Mintha a szósz éppen felébredne álmából.
♦ Optimális tartomány (63–67°C): itt történik a varázslat. A keményítőrészecskék teljes pompájukban dolgoznak – sűrítik, fényesítik a mártást.
♦ Csúcsviszkozitás (66–68°C): ez az a pont, amikor a szósz a legteltebb, legkrémesebb. Ennél többet már nem lehet (és nem is kell) kihozni belőle.
♦ Degradációs küszöb (70°C fölött): ha túl sokáig forraljuk, a keményítő lebomlik, és a mártás újra híg lesz. Olyan ez, mint amikor a túlzásba vitt dicséret visszafelé sül el.
♦ Hőstabilitás: rövid ideig jól bírja a forróságot, de hosszú távon gyengül a sűrítőereje – ezért mindig a főzés végén érdemes hozzáadni.
♦ pH-tűrés: savas közeg (pl. citromlé, paradicsom) csökkentheti a hatékonyságát, de a hozzáadott keményítő mennyiségének növelésével helyrebillenthető az egyensúly.
♦ Cukor hozzáadása: késlelteti a keményítő zselésedését (a gélesedési hőmérsékletet megemeli), és csökkenti a végső sűrűséget.
♦ Hideg vízben és alkoholban nem oldódik: csak szuszpenziót képez – azaz szétoszlik ugyan, de nem less egynemű, és idővel le is ülepszik.
♦ Retrogradáció: kevésbé hajlamos rá, vagyis hűtés után is szép, sima marad a textúra – nem alakul ki gumiszerű, morzsolódó állag.
♦ Szinérézis (vízkiválás, avagy a keményítő pityergése): alacsony – még másnap is olyan krémes marad a szósz, mintha frissen tálaltuk volna. Ez különösen praktikus, ha előre főzünk vagy fagyasztani szeretnénk.
A lényeg: a burgonyakeményítő olyan, mint egy jól képzett táncos – tudja, mikor lépjen a színpadra, mennyi ideig maradjon, és mikor kell visszavonulnia. És ha betartjuk a ritmust, garantált a siker.
Története – Miből lesz a cserebogár?
A 19. századi Németországban indult útjára, ma pedig a világ minden pontján ott bujkál a selymes mártásokban, áttetsző nudlikban, és mindenhol, ahol fontos a textúra – néha annyira csendben dolgozik, hogy észre sem vesszük.
Miben különbözik? – Keményítő vs. keményítő?
A burgonyakeményítő különösen jól használható a gyors, alacsony hőmérsékleten történő sűrítéshez, és sima, áttetsző, viszkózus állagot ad. Nézzük, hogyan viszonyul más keményítőkhöz és rostanyagokhoz:
♦ Kukoricakeményítő: Hasonló célokra használható, de magasabb hőmérsékleten kezd zselésedni (62–72 °C), viszkozitása lassabban alakul ki, és az így kapott szószok kevésbé áttetszőek. Hosszabb főzés során jobban bírja a hőt, vagyis hőstabilabb.
♦ Tápiókakeményítő: Szintén fényes, áttetsző állagot ad, de rágósabb, elasztikusabb textúrát eredményez – különösen desszertekhez vagy gyöngyformában bubble tea-hoz ajánlott. Fagyasztás után is jól tartja a szerkezetét.
♦ Nyílgyökérliszt: Áttetszőbb gélt képez, savas környezetet jobban tűri, de hőstabilitása alacsonyabb – magasabb hőmérsékleten könnyen elveszíti sűrítőerejét.
♦ Búzakeményítő: Glutént tartalmaz, így nem alkalmas gluténmentes étrendhez. Íze karakteresebb, kevésbé semleges, és nem biztosít olyan áttetsző, fényes állagot.
♦ Bambuszrost: Nem keményítő, hanem vízoldható rost – sűrítésre nem alkalmas, viszont diétás rostkiegészítőként jól működik, például kalóriaszegény receptekben.
Összefoglalva – miben verhetetlen a burgonyakeményítő?
► ha gyors sűrítésre van szükség alacsony hőmérsékleten;
► ha tiszta, áttetsző szószokat szeretnénk anélkül, hogy kellemetlen mellékízt hagyna maga után;
► ha a sűrített ételt hosszabb ideig szeretnénk tárolni – még hűtve vagy fagyasztva is megőrzi a textúráját, nem válik szét;
► ha extra ropogós bunda a cél (pl. tofu vagy zöldségek esetén), vagy ha rugalmas, jól kezelhető tésztára van szükség (pl. gnocchi vagy keményítőalapú nudli).
►ha áttetsző vegán (desszert) zselét és aszpikot készítenénk.
Helyettesíthetőség – Miben és hogyan váltható ki?
A burgonyakeményítő helyettesíthető más keményítőkkel, de az eredmény nem mindig azonos. Ha kukoricakeményítőt használsz helyette, 1:1 arányban válthatod ki, de számíts arra, hogy opálosabb és sűrűbb lesz a szósz. Tápiókával vagy nyílgyökérliszttel is működhet, de ezek más állagot adnak: a tápióka nyúlósabb, a nyílgyökér lágyabb, áttetszőbb.
„Sokmindenmentes” – A speciális étrendek barátja
A burgonyakeményítő simán beilleszthető glutén-, laktóz- és tojásmentes diétába. Vegánok, vegetáriánusok is bátran használhatják; egy igazi jolly joker, aki minden asztaltársasághoz alkalmazkodik.
Felhasználás
A klasszikustól a kreatívig - a burgonyakeményítő nem hivalkodó alapanyag – nem villog, nem ropog, nem terpeszkedik az étel közepén. De, amikor megérkezik, minden kisimul: a szósz selymesebb, a panír ropogósabb, a piskóta pedig légiesebb lesz. Íme néhány példa, hogy hol és hogyan brillírozik ez a hófehér por.
Általános felhasználási tippek
Ha van otthon egy zacskó burgonyakeményítő, gyakorlatilag bármiből kihozhatod a maximumot – legyen szó sűrítésről, állagjavításról vagy egy titkos roppanásról.
Gondolj csak bele: egy raguleves vagy meleg mártás, ami szép, fényes és selymesen sűrű – nem betonkemény, nem híg, pont olyan, amilyennek lennie kell. Egy ázsiai szósz, ami szinte táncol a tésztán. Egy palacsinta, ami könnyebb, mint a vasárnap reggel. Egy gnocchi, ami nem szétesik, hanem ruganyosan várja a villát. Egy ropogós panír, ami úgy roppan, ahogy a reklámokban szokás (de itt tényleg).
És akkor még ott vannak a brownie-k, a gofrik, a muffinok, a kenyértészták, a pudingok – amik puhák és levegősebbek, ill. zselésebbek tőle. Egy kis kanál belőle a bundázott zöldségekbe, a húspogácsákba, a meleg salátaöntetekbe vagy akár egy fagyasztott szorbetbe, és máris érzed, hogy „valami történt”.
Röviden: ha valaminek jobb állagot, tartást szeretnél adni vagy élvezeti értéket növelnél – legyen az leves, szósz, fasírt, piskóta, marinád vagy jégkrém – a burgonyakeményítő mindig beugrik, amikor a liszt már rég feladta.
Hagyományos receptek
A burgonyakeményítő a világ számos konyhájának csendes, ám nélkülözhetetlen hőse.
Néhány ismertebb példa: karaage (japán sült csirke) – ropogós bunda, gluténmentesen is; agedashi tofu (keményítőbundás tofu) – kívül ropog, belül selymes; helmipuuro (finn keményítőpuding) – lágy, meleg desszert; rødgrød (dán gyümölcspuding) – élénk színű, fényes felületű; sponge cake (burgonyakeményítő-alapú piskóta) – levegős és könnyed; spudnut (burgonyafánk) – kívül arany, belül foszlós; boxty (ír krumplis palacsinta) – serpenyős klasszikus; potato flatbread (burgonyás lepény) – lágy, de jól kezelhető tészta; crispy cauliflower (ropogós karfiol) – kívül aranykérges, belül szaftos.
Reformkonyhai felhasználások
Reformkonyhai és allergiamentes felhasználásokban is otthon van, főként, mint állagjavító részösszetevő: gluténmentes kenyerek és péksütemények készítésében, gluténmentes tészták (spagetti, penne, lasagne) részalapanyagaként, gluténmentes süteményekben, mint piskóta, muffin vagy kekszalap, valamint gluténmentes pizzatésztákban. Francia mártásokban simán leváltja a hagyományos sűrítőket.
Tojásmentes (vegán) receptekhez is remek választás: süteményekben tojáspótlóként funkcionál (1 tojás helyett 1 evőkanál keményítő + 3 evőkanál víz), omlettszerű tofuételek kötésére, vegán majonéz emulgeálására, illetve tojás nélküli pudingok és krémek készítéséhez.
Tejmentes ételkészítésben a növényi sajtok (pl. kesu vagy mandula alapú) kötőanyagaként is használják.
Hogyan használjuk sűrítésre? – Lépésről lépésre
1. Keverjük el hideg vízben: 1–2 teáskanál keményítőt kb. 2 evőkanál vízhez adjunk, csomómentesen.
2. Adjuk meleg ételhez: ne forrásban – ideális a 60–68 °C tartomány, 1–2 teáskanál keményítő kb. 250–300 ml folyadékot képes sűríteni.
3. Főzzük rövid ideig: amint sűrűsödik, vegyük le a hőről – hosszabb forralás csökkenti a hatását.
4. Ha le szeretnénk fagyasztani, érdemes kombinálni: például egy kevés tápiókakeményítő hozzáadásával javíthatjuk a stabilitását.
Az összetevőkről
Összetétel
burgonyakeményítő
Allergének
Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után tároljuk légmentesen zárt tárolóedényben.
Származási hely: Hollandia
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.