Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Kukoricakeményítő
Cornstarch
A termék adatai
Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 1 182 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Mi ez? Hogyan készül? És mit tud?
A kukoricakeményítő egy hófehér, púderfinomságú, szagtalan és semleges ízű por, amelyet a kukoricaszemek belsejéből –az endospermiumból – nyernek ki. Vizes őrléssel először szétválasztják a kukoricaszemek fő összetevőit, majd a keményítőt centrifugálással és finomszűréssel leválasztják a fehérjékről, rostokról stb. A tisztított keményítőoldatot ezután megszárítják.
Fontos, hogy ne keverjük össze a kukoricaliszttel – az az egész kukoricaszem őrleménye, enyhén sárgás, és ízben is karakteresebb. A kukoricakeményítő ezzel szemben visszafogott, de sokoldalú: sűrít, stabilizál, javítja az állagot – krémekben, mártásokban, desszertekben, panírokban. Olyan, mint egy jó rendező a háttérben: nem tolakszik előtérbe, de nélküle összeomlana a darab.
Összetételét tekintve a kukoricakeményítő főként amilopektint (~70–75%) és amilózt (~25–30%) tartalmaz. Mivel az amilopektin aránya magas, a kukoricakeményítő viszonylag lágyabb, kevésbé rugalmas gélt képez, szép, homogén állaggal, ami bár stabil, de opálos (mert a főként amilopektinből álló, elágazó molekulaszerkezet a zselésedés során szórja a fényt, így a gél nem marad áttetsző).
Érdekesség, hogy a burgonyakeményítőnek még magasabb az amilopektin-tartalma (~75–80%), mégis áttetsző gélt képez – ennek oka, hogy az ő amilopektinje nagyobb és lazábban elágazó szerkezetű, ezért kevésbé szórja a fényt. Ráadásul a burgonyakeményítő szemcsék jóval nagyobbak, így több vizet vesznek fel, ami szintén hozzájárul a tisztább gélképződéshez.
A kukoricakeményítő szemcséinek mérete 2–30 mikron között mozog, vagyis viszonylag kicsi és egyenletes. Ezek a kisebb szemcsék gyorsabban duzzadnak, egyenletesebben oszlanak el a folyadékban, és finomabb, homogénebb textúrát eredményeznek.
Összehasonlításként: a burgonyakeményítő szemcséi kifejezetten nagyok – akár 100 mikronosak is lehetnek, így több vizet kötnek meg, de darabosabb állagot adnak. A tápiókakeményítő szemcsemérete hasonló tartományban mozog (kb. 5–35 mikron), tehát némileg nagyobb lehet, de még mindig finomabb, mint a burgonyáé. A búzakeményítő viszont kétféle szemcséből áll: a nagyobb, A-típusúak 20–35 mikronosak, míg a kisebb B-típusúak mindössze 2–10 mikron közöttiek – vagyis itt polimodális eloszlásról beszélhetünk.
Fizikai és viselkedési jellemzők – Hogyan viselkedik hő, idő és sav hatására?
Nézzük, mire számíthatunk főzés közben – és mit érdemes tudni róla, mielőtt bevetjük:
► Zselésedés kezdete: nem kapkodja el, kb. 62°C-nál kezd sűrűsödni.
► Optimális tartomány: 70–80°C között teljesedik ki igazán. Itt válik belőle sima, telt állagú szósz vagy puding.
► Csúcsviszkozitás: 80–82°C körül éri el a maximumot – innentől már csak a lejtő, szóval nem érdemes túlfőzni.
► Hosszabb forralás: ha túl sokáig forralod, a keményítő lebomlik, visszahígul – mint egy sorozat, aminek a harmadik évadát jobb lett volna nem megcsinálni.
► Hőstabilitás: a burgonyakeményítőnél jobban bírja a meleget. Otthoni körülmények között akár 100–110°C-ig is tartja a textúrát néhány percig, mielőtt elengedné magát.
► pH-érzékenység: savas közegben (citrom, ecet, paradicsom) hajlamos hígabbá válni. Ilyen esetekben a nyílgyökérliszt vagy a tápiókakeményítő jobb választás lehet – stabilabbak savas környezetben. Érdekesség: magas zsírtartalmú folyadék sűrítésére sem alkalmas.
► Cukor: nagy mennyiségű cukor hozzáadása késlelteti a gélesedést, és enyhén csökkenti a végső sűrűséget – gondolj csak egy túl mézes szószra, ami lassabban áll össze.
► Hideg vízben és alkoholban nem oldódik: csak elkeveredik, majd leül – mint egy introvertált vendég egy zsúfolt buliban.
► Retrogradáció: hűtés után hajlamos visszahígulni, a szép sűrűség kissé odavész.
► Szinérézis (vízkiválás): – közepes. Fagyasztani érdemes más keményítőkkel együtt (pl. tápiókával), ha azt szeretnénk, hogy a mártás ne kapjon sírógörcsöt a kiengedés után.
Története – Miből lesz a cserebogár?
A kukoricakeményítő az 1840-es évek Amerikájában indult útjára, ahol először ipari alapanyagként vetették be papírgyártásnál és textiliparban – ételként még szóba sem került. Aztán valaki felfedezte, hogy nemcsak gépekhez, hanem pitékhez is kiváló. Innen már nem volt megállás.
Miben különbözik? – Keményítő vs. keményítő?
A keményítő nem egyenlő a keményítővel – legalábbis nem minden konyhai helyzetben. A kukoricakeményítő sokszor jó választás, de nem mindig a legjobb. Íme a versenytársak és a különbségek:
♦ Burgonyakeményítő: gyorsabban és alacsonyabb hőmérsékleten zselésedik, áttetszőbb gélt eredményez. Kevésbé bírja a hosszabb hőkezelést – egy tartósan forralt szószban vagy nyitott pitében könnyen elveszti sűrítőerejét. A kukoricakeményítő lassabban indul, de stabilabb marad – egy megbízható típus, aki nem vág közbe, de végig a helyén van.
♦ Tápiókakeményítő: fényesebb, rugalmasabb, már-már ragacsos gélt képez – főleg desszertekhez ideális, vagy ott, ahol extra rugalmasságra van szükség (pl. bubble tea gyöngyök). Fagyasztást is jobban bírja, mint a kukorica, és savas közegben is stabilabb, főleg, ha alacsony hőmérsékletű ez a közeg. A kukorica ezzel szemben jobban teljesít magas hőterhelésnél, és nem annyira nyúlós a végeredmény.
♦ Nyílgyökérliszt: ha savas közegben kell sűrítened, ez lehet a befutó. A nyílgyökér csodásan teljesít citromos vagy ecetes ételekben, áttetsző gélt eredményez, és jól tűri az alacsony pH-t. Cserébe hosszabb főzésnél elvékonyodhat – mintha kicsit elfáradna útközben. A kukoricakeményítő stabilabb, de kevésbé tűri az ilyen savas nyomást.
♦ Búzakeményítő: gluténtartalmú, ami sokaknál kizáró ok. Emellett a szemcséinek eltérő eloszlása miatt az általa képzett gél kevésbé egyenletes – néha szemcsés, darabos hatású. Süteményekhez vagy panírokhoz lehet jó, de ha a homogenitás a cél, a kukorica sokkal megbízhatóbb.
♦ Bambuszrost: bár néha a keményítőkkel együtt emlegetik, valójában nem is az. Nem sűrít, inkább rostként viselkedik – textúrajavítóként, rostpótlásra használják. A kukoricakeményítő ezzel szemben a főzés valódi szerkezetépítője – míg a bambuszrost inkább a térfogatot, rosttartalmat és állagot segít optimalizálni.
Minden keményítőnek megvan a maga szakterülete – a kukorica akkor jön igazán jól, ha hőtűrés, sűrűség és egy kis strukturális biztonság kell.
Összefoglalva – miben verhetetlen a kukoricakeményítő?
♦ ha tartósan magasabb hőfokon kell sűríteni;
♦ ha opálos, telt szósz a cél (pl. mártások), vagy tömörebb, lekváros állagú pitetöltelékhez keresel stabilizálót;
♦ ha főzött desszertet készítesz, ahol nem számít az áttetszőség (pl. vaníliakrém, tejpuding);
♦ ha roppanós textúrájú panírt szeretnél (pl. tofu, csirkeszárny);
♦ ha hosszú sütési időt igénylő ételben van szükség sűrítőre (pl. nyitott gyümölcspite);
♦ ha valamit nem csak főzni, hanem… takarítani is kell: a kukoricakeményítő ugyanis zseniális olajfolt-felszívó, és csíkmentes ablaktisztító is lehet.
Helyettesíthetőség – Miben és hogyan váltható ki?
Ha valamiért nem tudsz vagy nem akarsz kukoricakeményítőt használni, több másik versenyző is beugorhat a helyére – persze mindegyik picit más karakter. A burgonyakeményítővel például szinte egy az egyben helyettesíthető: 1:1 arányban működik, áttetszőbb gélt eredményez, és már alacsonyabb hőmérsékleten is elkezd sűríteni – gyors és látványos. A tápiókával szintén 1:1 arányban váltható, de kissé nyúlósabb és fényesebb lesz – ideális desszertekhez, vagy ha szereted a csillogást a tányéron. A nyílgyökér már egy fokkal érzékenyebb figura: 1:1.25 arányban ajánlott, cserébe szépen tűri a savas környezetet, és kifejezetten lágy, finom gélt képez – ha egy szóval kéne jellemezni, azt mondanánk: elegáns.
„Sokmindenmentes” – A speciális étrendek barátja
A kukoricakeményítő természetes módon gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes. Teljesen növényi eredetű, így vegán és vegetáriánus étrendben is biztonságosan használható.
Felhasználás
A klasszikustól a kreatívig - a kukoricakeményítő ott dolgozik, ahol a textúrán múlik az élmény. Nem hivalkodó, nem árasztja el az ételt ízzel, de megadja azt a selymes, sima tartást, amitől egy szósz mártás lesz, nem híg lé, egy süti töltelék pedig krémesen áll, nem folyik szét a tányéron
Általános felhasználási tippek
Leggyakrabban mártásokhoz, ragukhoz, levesekhez és főzött dresszingekhez használjuk, amikor viszkozitásra és selymességre van szükség. De remekül működik gyümölcstöltelékekben is – például almás pitében, ahol segít, hogy a töltelék ne áztassa el az alsó tésztaréteget, és szépen egyben maradjon.
Használhatod főzött krémekhez (különösen tejtermékkel készültekhez jó), pudingokhoz, gyümölcsragukhoz, vagy habos, tejmentes desszertekhez – csak ne lepődj meg, ha az állag ettől lesz igazán mesteri. Gluténmentes süteményekben, muffinokban vagy gofriban is megállja a helyét: javítja a textúrát, és kellemes könnyedséget ad a tésztának.
És még egy trükk: ha otthon porcukrot őrlünk kávédarálóval, érdemes egy csipet kukoricakeményítőt keverni hozzá – megakadályozza, hogy a porcukor összeálljon vagy csomósodjon, főleg, ha kicsit párás a levegő.
És hogy egy teljesen más terepen is megvillanjon: ha valaha is álltál tanácstalanul a tükör előtt zsíros hajjal és nulla idővel a hajmosásra, a kukoricakeményítő itt is besegíthet. Egy csipet a hajtőre, ujjbeggyel vagy ecsettel eldolgozva, majd átfésülve – és máris úgy néz ki a frizurád, mintha legalábbis egy szalonban frissítették volna, pedig valójában csak a kamraszekrényhez szaladtál.
Világkonyhai példák – nemzetközi és hazai klasszikusok
Az amerikai meggyes / almás / sütőtökös pite, a francia crème pâtissière (főzött vaníliakrém) vagy a brit custard (tojásos-tejes krém) aligha létezne nélküle.
Németországban a gyümölcskrémes süteményekben stabilizál, az angol trifle rétegeiben is ott dolgozik csendben, az angolszász eredetű gravy (sült szaftból, húsalapléből és sűrítőből készült, selymes állagú, telt ízű szósz) sem lenne ugyanaz nélküle. A perui mazamorra morada (fekete kukoricás gyümölcsdesszert), a brazil pavê (réteges kekszes-tejszínes édesség), a kínai mapo tofu, tang cu lǐ jǐ (édes-savanyú sertés), narancsos csirke, wonton leves vagy nai wong bao (lágy tojáskrémmel töltött gőzgombóc), mind-mind a kukoricakeményítő stabilitására építenek.
Japánban ott van a karaage (bundázott csirke), a mitarashi dango (édes szójaszószos rizsgolyó), az agedashi tofu (bő olajban sült ropogós tofu), vagy a japán sajttorta. Koreában a dakgangjeong (ropogós-édes sültcsirke), a hobak-sogogi-deopbap (marhás-sütőtökös rizses tál) vagy a dakgogi mandu (csirkés töltött tésztabatyu) sem az igazi nélküle.
Reformkonyhai felhasználások
A gluténmentes étrendben alap – legyen szó sütemények tésztájáról, krémjéről, töltelékéről, gabonamentes kenyerekről, szószok, mártások sűrítéséről.
Akár tojáspótlóként is bevethető süteményekben: 1 evőkanál kukoricakeményítő + 3 evőkanál víz = 1 tojás. Használják vegán majonézhez emulgeálószerként, vagy például tejmentes besamelmártáshoz, ahol a simaságot és a testet egyszerre adja meg. Növényi sajtok készítésénél is előkerül: segít a krémes állag kialakításában.
Hogyan használjuk sűrítésre? – Lépésről lépésre
1. Keverj el simára 1–2 teáskanál kukoricakeményítőt kb. 2 evőkanál hideg vízben. (! Fontos: Kevés folyadékkal nem vagy rosszul működik, megfelelő mennyiségű folyadékot tud csak besűríteni!)
2. Öntsd a meleg, de még nem forrásban lévő ételbe, miközben kevered.
3. Forrald fel – 1–2 perc alatt besűrűsödik. Ekkor már elvégezte a dolgát, nem kell tovább főzni.
4. Ha túl sokáig a tűzön hagyod, elkezd lebomlani, és az állag újra híg lesz – mintha valaki vízzel öntené fel.
5. Ha az ételt le fogod fagyasztani, keverd más keményítőkkel – pl. tápiókával vagy kevés burgonyával –, így csökkentheted a vízkiválás esélyét.
Az összetevőkről
Összetétel
kukoricakeményítő
Allergének
Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben csomagolták, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.
Származási hely: Magyarország
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával. Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.