Akitakomachi kerekszemű sushi rizs -akafuji

Akitakomachi round-grain sushi rice -akafuji

Ár:
9.950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 4 975 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Prémium minőségű, rövidszemű, gömbölyded alakú japán sushi rizs, egy Japonica rizs. Ritkaságszámba megy, mivel Japán nem nagyon exportálja az országban megtermő rizst.

Ezt a rizsfajtát is a közönséges japán rizs vagy uruchimai kategóriába sorolják, ami valójában egy gyűjtőfogalom, ide tartozik minden rövidszemű japán rizs, amelyet a japánok napi szinten fogyasztanak valamilyen formában (sushi, rizsgolyó, rizsecet, sake stb.). Az uruchimai nem összetévesztendő a mochigome-vel, a ragacsos rizsek csoportjával, ahova az összes olyan rövidszemű rizsfajtát sorolják, amelyik ragacsos. A mochigome-t és az uruchimai-t teljesen más célra használják, és nem csereszabatosak Japán határain kívül, a világ többi részén a rövid, kerekszemű rizseket, amiket elsősorban sushi készítéshez használnak, egyszerűen csak sushi rizsnek hívják.

Az akitakomachi, a híres koshihikari rizs egyik közeli fajtaváltozata, a három legnépszerűbb japán sushi rizs közé tartozik. Észak-Japánban, az Akita Prefektúrában termesztik főként, és Ono no Komachi költőről nevezték el, aki az Akita Prefektúra szülöttje.

A rizs főbb jellemzői: a szemek kisebbek; íze édeskés, lágyabb, könnyebb, mint a koshihikarié; megfőzve enyhén csillogó felületű, jól magába zárja a nedvességet, ruganyos-gumis érzetű, mégis puha. A szemek összetapadnak, de megőrzik formájukat, nem főnek szét. Valamivel kevésbé ragacsos, mint a koshihikari.

Mint általában a rövidszemű rizseknek, magas az amilopektin tartalma, így a glikémiás indexe is 76 körül mozog.

 

Felhasználás

A sushi rizs elsősorban a japán konyhához kapcsolódik, de Koreában is majdnem ugyanolyan népszerű; ez a mindennapi rizs mindkét országban. Példaképpen felsorolunk néhány fontosabb ételt/ételcsoportot, de ez közel sem meríti ki sem a tradicionális, sem a konyhafüggetlen felhasználási lehetőségeinek körét.

Az akitakomachi elsődleges felhasználási területe a sushi bármilyen fajtája (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki stb.), de kitűnő alapanyag rizsgolyók (onigiri) készítéséhez is.

Japánban leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshuku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Sushi rizst használnak a takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), yakimeshihez (sültrizs) és az ochazukehez (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal) is. Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában sushi rizzsel készítik a kimbap-ot (gimbap), a koreai sushit. A gimbap elsőre nagyon hasonlónak tűnik a japán makisushihoz, de jobban megvizsgálva, vannak megkülönböztető jegyei: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt kerekszemű rizs tovább variálható, pl. ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1,1/1,2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15 - 20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 - 15 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1,45. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkcióra vált, hagyjuk még pihenni kb. 15 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2,5 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

 

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kerekszemű sushi rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1460 kJ / 344 kcal
Zsír: 0.9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.3 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0.6 g
Fehérje: 6.1 g
Só: 0.02 g

 

Tárolás: Száraz helyen tartandó.

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!