Koshihikari japán kerekszemű rizs

Koshihikari round grain rice

Ár:
8.950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 4 475 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Japán Niigata prefektúrájában termesztett rövid-, kerekszemű Japonica rizs. Ez a közel 65 éve létező hibrid rizs nevét a történelmi Koshi tartományról kapta, és szó szerint azt jelenti, hogy „Koshi fénye”. Az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett és legkedveltebb rizs Japánban, ami azért számít ritkaságnak nálunk, mert Japán nagyon kevés rizst exportál.

Ezt a rizsfajtát is a közönséges japán rizs vagy uruchimai kategóriába sorolják, ami valójában egy gyűjtőfogalom, ide tartozik minden rövidszemű japán rizs, amelyet a japánok napi szinten fogyasztanak valamilyen formában (sushi, rizsgolyó, rizsecet, sake stb.). Az uruchimai nem összetévesztendő a mochigome-vel, a ragacsos rizsek csoportjával, ahova az összes olyan rövidszemű rizsfajtát sorolják, amelyik ragacsos. A mochigome-t és az uruchimai-t teljesen más célra használják, és nem csereszabatosak. Japán határain kívül, a világ többi részén a rövid, kerekszemű rizseket, amiket elsősorban sushi készítéshez használnak, egyszerűen csak sushi rizsnek hívják.

A koshihikarinak kicsi, kövér szemei vannak; íze édeskés, nagyon enyhén diós tónusú; megfőzve ruganyos-gumis érzetű, egyszerre tömör és puha; nem száraz, mivel megfelelően magába zárja a nedvességet. A szemek fényesek, nagyon jól tapadnak, nem főnek nyálkásra, megőrzik formájukat, és miután kihűlnek sem keményednek meg.
Mint általában a rövidszemű rizseknek, magas az amilopektin tartalma, így a glikémiás indexe is 76 körül mozog.

 

Felhasználás

A koshihikari a japán sushi séfek nagy kedvence, kiváló alapanyag a sushi bármilyen fajtájához (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki stb.), de tökéletes rizsgolyók (onigiri) készítéséhez is.

Japánban leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.], vagy a karaage csirke (bő olajban sült csirke) mellé. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), ochazukehez (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), spam musubihoz (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshihez (sültrizs) is használják. Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában sushi rizzsel készítik a kimbap-ot (gimbap), a koreai sushit. A gimbap elsőre nagyon hasonlónak tűnik a japán makisushihoz, de jobban megvizsgálva, vannak megkülönböztető jegyei: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt kerekszemű rizs tovább variálható, pl., ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1 (1.1 / 1.2) rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15 - 20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 - 15 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1.45. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkcióra vált, hagyjuk még pihenni kb. 15 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2.5 evőkanál. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

kerekszemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 1455 kJ / 342 kcal
Zsír: 0.81 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.29 g
Szénhidrát: 77.6 g
- amelyből cukrok: 0.2 g
Fehérje: 6.1 g
Só: 0 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási hely: Japán

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!