Gluténmentes általános szójaszósz -megachef

Gluten-free all-purpose soy sauce -megachef

Ár:
1.890 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 200 g
Bruttó egységár: 9 450 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Tradicionális japán módszerrel készült, Thaiföldön gyártott, természetes erjesztésű, gluténmentes, Halal minősítésű, általános szójaszósz. Nem tartalmaz MSG-t, mesterséges színezéket; GMO-mentes.

Sötét vörösesbarna, édeskés, sós-umamis, gazdag és kiegyensúlyozott ízvilágú, könnyű. Mivel leginkább egy japán sötét vagy kínai világos szójaszószhoz hasonlít szín-állag tekintetében, és nem színezi el az ételt, hanem csak sóz-ízesít, ezért főzéshez, ízesítéshez, mártogatáshoz ajánlott, ha egészségügyi megfontolásból a hagyományos szójaszósz nem jöhet szóba.

 

Mi a szójaszósz?

A szójaszósz, másképpen jiangyou egy több, mint 2000 éves, kínai eredetű ízesítő. Nemcsak a kínai konyhában számít alapvetőnek, hanem egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában (Japán - shoyu, Korea - hansik/gaeryang ganjang, Vietnám - nuoc tuong, Tajvan, Thaiföld - sii-íu, Indonézia - kecap manis/asin, Malajzia - kicap, Szingapúr - kicap, Fülöp-szigetek - toyu, Burma, Hawaii - shoyu). Fontos hangsúlyozni, hogy országonként másképp készítik, és ennek megfelelően eltérő az íze, színe, sóssága, állaga. Így tehát a megfelelő szójaszósz kiválasztásánál mindig arra kell törekedni (ha lehet), hogy annak a konyhának a szójaszószát válasszuk, amelyhez a receptünk tartozik.

Többszázféle szójaszósz létezik, hiszen rengeteg tényezőtől függ, hogy milyen lesz a végtermék. Az, hogy a szójaszósz milyen eljárással készül, ez mennyi ideig tart, milyen gombakultúrát használnak, milyen arányban van jelen a víz, a só, a szója és a búza/más gabonaféle, milyen gabonafélét és milyen extra alapanyagokat adnak hozzá, mind-mind befolyásolja, hogy milyen lesz a szójaszósz.

A szójaszósz fermentálással vagy vegyi úton, hidrolízissel készül. Valamikor csak a hagyományos, természetes erjesztés létezett, napon érleléssel, ami egy hónapokig tartó folyamatot jelentett. Ma már különféle gyorsabb megoldásokat is alkalmaznak, melyek közel sem olyan minőségű végterméket eredményeznek, ilyen pl. a savas hidrolízissel készített, hidrolizált szójafehérje alapú, cukrozott, színezett, ízesített szójaszósz vagy a mesterségesen gyorsított erjesztésű, alacsony sótartalmú szilárd fermentálású szójaszósz (LSF). A legjobb minőségű szójaszószok ma is a természetes, hosszú erjesztésűek, amit a csomagoláson is jelölnek.

Nagyvonalakban minden fermentált szójaszósz készítésénél hasonló lépéseket követnek. A szójababot áztatják, megfőzik/gőzölik, a búzát/más gabonafélét megpirítják és összetörik. A gabona helyett gyakran lisztet használnak, főleg a kínai szójaszószok esetében. A szóját és gabonát/lisztet összekeverik, beoltják a megfelelő Aspergillus kultúrával és más mikroorganizmusokkal. Meleg, nedves, jól szellőző helyen tartják 1 - 7 napig, amíg a penészgomba átszövi a keveréket, és elkezdi a tápanyagok lebontását. A beoltott elegyhez sós felöntőlevet vagy durva sót adnak, és hagyják erjedni (30 nap - több hónap - több év). Minél hosszabban erjesztik, annál összetettebb, mélyebb lesz az ízvilága, akárcsak egy jó bor vagy balzsamecet esetében. A végén préselik és leszűrik, a szilárd anyagokat eltávolítják, a szójaszószt pedig pasztörizálják.

A fermentálás teljes átalakulást hoz minden szempontból, mind tápanyagösszetétel, szín, íz, illat tekintetében. A gombakultúrák és mikroorganizmusok lebontják az összetett tápanyagokat könnyen emészthető egyszerűekre, a fehérjéket szabad aminosavakra és peptidekre (umami íz), a zsírokat rövid szénláncú zsírsavakra, az összetett szénhidrátokat egyszerű cukrokra (édeskés íz). Bizonyos cukrok tejsavvá és alkohollá alakulnak. Ph értéke a savas irányba tolódik, és egy nem-enzimatikus barnulás (Maillard reakció) is lezajlik. Egyszerre lesz sós, édes, savanykás, umami ízű és kesernyés, bár ez utóbbi igazán nem érzékelhető, mert a többi íz elfedi.

A kész szójaszósz mérsékli/megszünteti a nyers halak/tenger gyümölcsei/húsok/belsőségek tipikus szagát; tartósítja a vele/benne készített alapanyagokat; kiemeli az édes ízeket, tompítja a túlzottan sós ízeket; más umami-gazdag alapanyaggal elegyítve növekszik az ízfokozó kvalitása.

 

Felhasználás

Remek választás teljesen általános - konyhafüggetlen - használatra, akár mint önálló hús- vagy zöldségmarinád, vagy mint ízesítő, összetett marinádokhoz, salátadresszingekhez, levesekhez, pörköltekhez, umamiban gazdag paradicsomos mártásokhoz, -ételekhez, hús- és zöldségfasírtokhoz, tojásos ételekhez, párolt rizshez, ázsiai stílusú rizs- és tésztaételekhez, -stir fry-okhoz, öntetekhez, mártásokhoz, serpenyős burgonyához, húsok és zöldségek főzővizéhez vagy a párolásukhoz használt folyadékhoz.

Kitűnő sóhelyettesítő, kenegető szósz grill- és BBQ ételekhez, umami-gazdag ízesítő fűszervajhoz. Használható önálló mártogatóként vagy többösszetevős mártogatók ízesítéséhez.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

víz, szójabab 21%, rizs, só, glükóz-fruktóz szirup, tartósítószer: E202

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 ml termékben

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 232 kJ/54 kcal
Zsír: 0 g
-amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 12 g
-amelyből cukrok: 12 g
Fehérje: 2,0 g
Só: 15,1 g

 

Tárolás: Felbontás után hűtőben tartandó.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!