Tamarind paszta magnélküli -thai dancer

Wet tamarind seedless -thai dancer

Ár:
2.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 5 625 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Magnélküli préselt tamarind paszta tömbben. Bár van egy kis munka a pasztával, mielőtt bármire is használjuk (lásd lent), mégis ez a legjobb választás a már kész szószokkal szemben. Természetes, 100%-os tamarind, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.

A pasztát a Tamarindus indica, hüvelyesek rendjébe tartozó örökzöld fa puffadt, szabálytalan hüvely alakú érett termésének húsából nyerik. Fölöttébb tömény ízesítő, erőteljesen savanyú, de valahogy másként, mint a citrom, lime vagy bármelyik citrusféle, és van egy egészen szubtilis édeskés tónusa. Állaga leginkább a friss datolyára emlékeztet. Magas a tartársav, cukor, fehérje, B vitamin, foszfor, vas és kalcium tartalma.

Ellensúlyozza az ételek csípősségét, lágy savanykás tónust ad az édes ételeknek, tökéletes húspuhító, nagyon jó tartósítószer. Nagyon sokoldalú, mindenféle étel-italhoz társítják, legyen az lekvár, cukorka, üdítőital, hús- és halragu, lencseétel, leves, chutney, pickle, szósz, salsa. Ízvilága lehet domináns, vagy szinte megfoghatatlan, lehet úgy is használni, hogy erőteljesen uralja az ételt, de úgy is, hogy éppen csak sejtesse jelenlétét.

 

Felhasználás

A tamarind használata nagyon elterjedt, nemcsak Indiában, Thaiföldön, Közel-Keleten, Srí Lankán, Indonéziában, Afrikában, hanem Dél- és Közép Amerika bizonyos országaiban (Brazília, Mexikó, Karib-térség) is.

A teljesség igénye nélkül, íme néhány példa, ahogy a világ különböző konyhái a tamarindot használják.

Indiában alap-ízesítőnek számít a déli államokban, a nyugati és keleti partvidéki területeken. Használják chutney-khoz (pl. imli vagy édes tamarind chutney; gyömbér és tamarind chutney), pickle-hez (pl. keralai inji puli – gyömbér-tamarind pickle), curry-khez (Andhra hal curry, Kerala hal curry, hyderabadi-i baghare baigan – padlizsán curry, dhansak curry – édes-savanyú ízvilágú párszi curry), levesekhez (huli - fűszeres, savanyú lencse-zöldség-tamarind leves; rasam - dél-indiai csípős-fűszeres-édes-savanyú sűrítés nélküli leves; tamarind gojju - tamarindlében főtt zöldségek), különböző zöldséges/lencsés ragukhoz/főzelékszerűségekhez (hyderabadi-i khatti dal - savanyú lencsefőzelék; sambar - dél-indiai savanykás lencse-vegyes zöldség ragu; ulli theeyal - salottahagyma tamarind - kókusz szószban), puliyogare-hez (Karnataka-stílusú tamarindos rizs), halak pácolásához.

Az édes-savanyú-sós ízek kiegyensúlyozottságára építő thai konyha is gyakran nyúl tamarindhoz, kihagyhatatlan összetevője a pad thai-nak, bizonyos thai leveseknek (tom khlong – csípős-savanyú füstölt halleves), stir fry-oknak, curry-knek (pl. Kaeng som – halas/garnélás és vegyes zöldséges savanyú curry, Kaeng hangle – sertéshús curry, földimogyoróval, chilivel, tamarinddal). Használják salátákhoz (som tam - zöld papaya saláta; yam som-o – pomelo saláta), sült halakhoz (pla rad prik - sült hal tamarind szósszal; pla sam rot – bő olajban sült hal édes-savanyú-csípős tamarind mártással), a híres Kai look-kuey vagy vej-tojás öntetéhez.

Indonéziában tamarinddal ízesítik a sayur asem-et (savanyú zöldségleves), a gulai ikan asam pedas-t (csípős-savanyú hal curry), cuko-t (tamarind szósz), a jamu-t (növényi tonizáló ital, tamarind, kurkuma, kókuszvirág cukor és víz egyvelege). Hal savanyításához is használják. Tamarinddal távolítják el a tenger gyümölcseinek esetlegesen erősebb halszagát.

Vietnámban tamarind ízesíti a canh chua ca-t (édes-savanyú halleves), canh chua tom-ot (édes-savanyú garnéla leves), tom rang me-t (tamarindos garnéla), citromnádas-tamarindos csirkét, nuoc da me-t (édes tamarindital). Alapösszetevője a nuoc mam me-nek, a tamarind mártogató szósznak, amit tavaszi tekercs mellé adnak.

A közel-keleti konyhák is bővelkednek tamarindos receptekben: perzsa tamarinddal töltött hal, marha dolma őszibarackkal és tamarinddal, iraki masgouf (tamarinddal és kurkumával pácolt hal), iraki dolma (töltött zöldségek), a shish taouk grillcsirke mellé kínált gránátalmás-tamarindos mártogató, perzsa ghalieh mahi (halragu tamarinddal és zöldfűszerekkel) vagy ghalieh meygoo (garnéla tamarinddal és zöldfűszerekkel), aleppói zsidó tamarindos raguban úszó húsgolyók, szír harak osbao (lencse és tészta, tamarinddal, szumákkal és gránátalmával), tamar hindi (arab tamarind üdítő), török tamarind serbet (tamarindos üdítő).

Mexikóban BBQ húsok fényezéséhez, salsa-k (csirke tamarind salsával), szószok (sertéskaraj tamarind szósszal, garnéla tamarind szószban) ízesítésére használják, italokat készítenek (pl. atola de tamarindo – kukoricalisztes tamarindos ital; agua de tamarindo – tamarind víz).

Jamaikán, Dominikán, Kubában tamarindgolyókat (tamarindpép és cukor), a Bahamákon üdítőt (tamarind ade – tamarind paszta, víz, cukor, szegfűszeg), szintén a Bahamákon, ill. Brazíliában szirupot (tamarind, cukor), Costa Ricán tamarind lekvárt készítenek belőle.

A híres Worcestershire szósz és a HP szósz egyik alkotóeleme.

A világ konyháinak klasszikus receptjein túllépve, próbáljunk kísérletezni vele. Használjuk pl. savanyításhoz a klasszikus alapanyagok helyett, citrom, lime, ecet helyett. Keverjük el BBQ marinádokban (főleg vörös húsokhoz húspuhítóként), reggeli zabkásában vagy rizskásában; locsoljuk párolt zöldségre, stir fry-ra, mielőtt a tűzről levesszük; adjuk salátadresszingekhez, saját készítésű BBQ szószokhoz, sült zöldségek mártogató szószához (pl. keverjünk el néhány csepp tamarindot egy kis joghurtban).

Ízesítsünk vele desszerteket (sziruppá főzve vagy frissen), fagylaltokat, szorbékat; savanykás ízvilágú szénsavas üdítőitalokat, limonádét, smoothie-t, ice tea-t.

Használjuk citromlé gyümölcsösebb ízvilágú alternatívájaként.

Bizonyos fűszerekkel igencsak jól harmonizál, társítsuk pl. fahéjjal vagy vaníliával, gyömbérrel, fekete borssal stb.

Elkészítés

Kb. 55 g tamarind pasztát áztassunk 140 ml meleg vízbe, majd szűrjük át. Ebből kb. ¾ csészényi tamarind szósz lesz. Ha egy nagyon intenzív koncentrátumot szeretnénk kapni, áztassuk be a kevés vízbe, a vizet öntsük le és a megpuhított pépet törjük át egy szitán.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

tamarind

Figyelem: Enyhén hashajtó hatású!

 

Tárolás: Eredeti csomagolásában szinte a végtelenségig eltartható, sötét, hűvös helyen. Felbontás után tároljuk hűtőben, legalább 3 hónapig eláll.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!