Akciós termékek
Akciós mélyhűtött termékek
Akciós szárazáru
Algák
Aszalt gyümölcsök
Átmeneti készlethiány
Ázsiai levesalapok
Bambusznyársak
Chiliszószok és paszták
Ázsiai chiliszószok és paszták
Édes chiliszószok és paszták
Extrém chiliszószok és paszták
Mexikói-karib-amerikai chiliszószok és paszták
Cukrászati alapanyagok
Aromák
Csokoládédíszek
Cukordíszek
Ételfestékek
Kandírozott és liofilizált gyümölcsök
Marcipán és fondant
Öntetek és krémek
Öntő és bevonó csokoládék
Ostyák
Segédanyagok
Cukrászati eszközök
Desszert kapszlik
Egyéb kellékek
Fém- és műanyag kiszúrók
Gyertyák
Habzsákok és fejek
Lapátok-kések-kártyák
Muffin papírok
Nyalóka
Sütőformák
Szilikon formák
Torta alátétek és tálcák
Torta- és egyéb dobozok
Cukrok és édesítőszerek
Cukrok
Egyéb édesítőszerek
Mézek
Szirupok
Dezsőke
Ecetek és dresszingek
Balzsamecetek
Borecetek
Dresszingek
Egyéb ecetek
Gyümölcs- és ízesített ecetek
Rizsecetek
Édességek és sós snackek
Édességek
Sós snackek
Evőeszközök
Evőeszköz
Evőpálcák
Főzőeszközök
Egyéb eszközök
Főző- és sütőedények
Gőzölők
Kések
Mozsarak és őrlők
Sushi kellékek
Szűrők és szedők
Wok és eszközei
Fűszer- és egyéb tárolók
Fűszerek
Borsok
Chilik
Fűszerkonzervek
Fűszerpaprikák
Monofűszerek
Fűszerfélék
Ételízesítők és levesalapok
Fűszerolajok
Fűszerkeverékek
Afrikai fűszerkeverékek
Bárány és vad fűszerkeverékek
Curry fűszerkeverékek
Hal fűszerkeverékek
Indiai fűszerkeverékek
Ital fűszerkeverékek
Közel-keleti fűszerkeverékek
Marha-steak-grill-bbq fűszerkeverékek
Mediterrán fűszerkeverékek
Mexikói-dél amerikai-kreol fűszerkeverékek
Olasz fűszerkeverékek
Rizs-burgonya fűszerkeverékek
Saláta-zöldség fűszerkeverékek
Sertés fűszerkeverékek
Süti-kenyér fűszerkeverékek
Szárnyas fűszerkeverékek
Távol-keleti fűszerkeverékek
Fűszerpaszták
Egyéb fűszerpaszták
Indiai fűszerpaszták
Indonéz fűszerpaszták
Japán fűszerpaszták
Kínai fűszerpaszták
Koreai fűszerpaszták
Mexikói-dél-amerikai fűszerpaszták
Thai és vietnámi fűszerpaszták
Gombák
Göngyöleg
Hűtött termékek
Egyéb hűtött termékek
Friss csírák
Friss fűszerek
Friss zöldáru
Hüvelyesek
Hüvelyes konzervek
Szárított hüvelyesek
Instant tészták és készételek
Instant tészták
Készételek
Italok
Ázsiai szeszes italok
Koktél alapanyagok
Üdítőitalok
Japán tálalóedények
Ansen porcelán
Aurora porcelán
Blue oribe porcelán
Ebi/kani/sakana porcelán
Edo brown porcelán
Egyéb japán tálalóedények
Emerald vert porcelán
Finley blue porcelán
Finley grey porcelán
Fleur de ligne porcelán
Glassy green porcelán
Green oribe procelán
Hana blue porcelán
Izayoi porcelán
Japán melamin és lakk
Japán sushi tálak
Kobaltkék porcelán
Kuro porcelán
Mino yaki porcelán
Mokuzai porcelán
Neko porcelán
Nezumi grey kő
Nippon porcelán
Onyx noir porcelán
Seigaiha porcelán
Sendan porcelán
Silver grey porcelán
Sky blue porcelán
Sori porcelán
Tajimi porcelán
Tetsu kessho porcelán
Türkiz porcelán
Wasabi porcelán
White grey rim porcelán
Yamasaku azur porcelán
Kakaók és kávék
Forró csokoládék
Kakaók
Kávék
Kifutó termékek
Élelmiszer
Eszköz
Kínai tálalóedények
Black maru porcelán
Egyéb kínai tálalóedények
Fehér fényes porcelán
Fehér írásos porcelán
Fekete fényes porcelán
Fekete írásos porcelán
Fekete matt porcelán
Fekete-szürke porcelán
Kínai melamin és lakk
Kínai sushi tálak
Montenegro porcelán
Ogawa porcelán
Kínálótálak
Konzervek
Ázsiai konzervek
Gyümölcskonzervek
Halkonzervek
Olívabogyók
Paradicsomkonzervek
Pickle
Savanyúságok
Zöldségkonzervek
Köretek
Egyéb köretek
Gabonák
Lekvárfélék
Chutney
Lekvárok
Zselék
Lisztek és kenyerek
Különleges kenyerek
Lisztek
Panírporok
Mélyhűtött termékek
Mélyhűtött dim sum
Mélyhűtött gombák és zöldségek
Mélyhűtött tenger gyümölcsei
Mélyhűtött tészták és kenyerek
Mustár majonéz torma
Majonézek
Mustárok és tormák
Olajok
Főzőolajok
Salátaolajok
Olajos magok és magkrémek
Magkrémek
Magok
Partieszközök
Reformkonyha
Csírázó magok és edényeik
Fasírtporok
Gabonapelyhek
Táplálkozást kiegészítők
Zöldségkrémek
Rizs
Basmati rizsek
Egyéb rizsek
Jázmin rizsek
Olasz rizsek
Sushi rizsek
Sók
Étkezési sók
Különleges és ízesített sók
Sűrítők és zselésítők
Szójaszósz
Egyéb szójaszósz
Indonéz szójaszósz
Japán szójaszósz
Kínai szójaszósz
Koreai szójaszósz
Thai szójaszósz
Szószok és mártások
Bbq szószok
Észak-afrikai és közel-keleti szószok-pácok
Európai szószok-pácok
Halszószok
Indiai szószok-pácok
Indonéz szószok-pácok
Japán szószok-pácok
Kínai szószok-pácok
Koreai szószok-pácok
Mexikói és közép-amerikai szószok
Olasz tésztaszószok
Thai-vietnámi szószok-pácok
Teák
Fehér teák
Fekete filteres teák
Fekete szálas teák
Fűszeres teák
Gyümölcs filteres teák
Gyümölcsteák
Herbateák
Mate teák
Rooibos teák
Teaválogatások
Zöld filteres teák
Zöld szálas teák
Teakellékek
Egyéb tea kellékek
Teáscsészék
Teáskannák
Teáskészletek
Teaszűrők és filterek
Tejek és tejszínek
Kókusztejek és tejszínek
Növényi tejek és tejszínek
Sűrített tejek
Tészták
Ázsiai búza- és hajdinatészták
Egyéb gluténmentes tészták
Hazai tészták
Olasz tészták
Rizs- és üvegtészták
Tamarind paszta magnélküli -thai dancer
Wet tamarind seedless -thai dancer
A termék adatai
Kiszerelés: 400 g
Bruttó egységár: 5 625 Ft/ kg
A termékről
Termékleírás
Magnélküli préselt tamarind paszta tömbben. Bár van egy kis munka a pasztával, mielőtt bármire is használjuk (lásd lent), mégis ez a legjobb választás a már kész szószokkal szemben. Természetes, 100%-os tamarind, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.
A pasztát a Tamarindus indica, hüvelyesek rendjébe tartozó örökzöld fa puffadt, szabálytalan hüvely alakú érett termésének húsából nyerik. Fölöttébb tömény ízesítő, erőteljesen savanyú, de valahogy másként, mint a citrom, lime vagy bármelyik citrusféle, és van egy egészen szubtilis édeskés tónusa. Állaga leginkább a friss datolyára emlékeztet. Magas a tartársav, cukor, fehérje, B vitamin, foszfor, vas és kalcium tartalma.
Ellensúlyozza az ételek csípősségét, lágy savanykás tónust ad az édes ételeknek, tökéletes húspuhító, nagyon jó tartósítószer. Nagyon sokoldalú, mindenféle étel-italhoz társítják, legyen az lekvár, cukorka, üdítőital, hús- és halragu, lencseétel, leves, chutney, pickle, szósz, salsa. Ízvilága lehet domináns, vagy szinte megfoghatatlan, lehet úgy is használni, hogy erőteljesen uralja az ételt, de úgy is, hogy éppen csak sejtesse jelenlétét.
Felhasználás
A tamarind használata nagyon elterjedt, nemcsak Indiában, Thaiföldön, Közel-Keleten, Srí Lankán, Indonéziában, Afrikában, hanem Dél- és Közép Amerika bizonyos országaiban (Brazília, Mexikó, Karib-térség) is.
A teljesség igénye nélkül, íme néhány példa, ahogy a világ különböző konyhái a tamarindot használják.
Indiában alap-ízesítőnek számít a déli államokban, a nyugati és keleti partvidéki területeken. Használják chutney-khoz (pl. imli vagy édes tamarind chutney; gyömbér és tamarind chutney), pickle-hez (pl. keralai inji puli – gyömbér-tamarind pickle), curry-khez (Andhra hal curry, Kerala hal curry, hyderabadi-i baghare baigan – padlizsán curry, dhansak curry – édes-savanyú ízvilágú párszi curry), levesekhez (huli - fűszeres, savanyú lencse-zöldség-tamarind leves; rasam - dél-indiai csípős-fűszeres-édes-savanyú sűrítés nélküli leves; tamarind gojju - tamarindlében főtt zöldségek), különböző zöldséges/lencsés ragukhoz/főzelékszerűségekhez (hyderabadi-i khatti dal - savanyú lencsefőzelék; sambar - dél-indiai savanykás lencse-vegyes zöldség ragu; ulli theeyal - salottahagyma tamarind - kókusz szószban), puliyogare-hez (Karnataka-stílusú tamarindos rizs), halak pácolásához.
Az édes-savanyú-sós ízek kiegyensúlyozottságára építő thai konyha is gyakran nyúl tamarindhoz, kihagyhatatlan összetevője a pad thai-nak, bizonyos thai leveseknek (tom khlong – csípős-savanyú füstölt halleves), stir fry-oknak, curry-knek (pl. Kaeng som – halas/garnélás és vegyes zöldséges savanyú curry, Kaeng hangle – sertéshús curry, földimogyoróval, chilivel, tamarinddal). Használják salátákhoz (som tam - zöld papaya saláta; yam som-o – pomelo saláta), sült halakhoz (pla rad prik - sült hal tamarind szósszal; pla sam rot – bő olajban sült hal édes-savanyú-csípős tamarind mártással), a híres Kai look-kuey vagy vej-tojás öntetéhez.
Indonéziában tamarinddal ízesítik a sayur asem-et (savanyú zöldségleves), a gulai ikan asam pedas-t (csípős-savanyú hal curry), cuko-t (tamarind szósz), a jamu-t (növényi tonizáló ital, tamarind, kurkuma, kókuszvirág cukor és víz egyvelege). Hal savanyításához is használják. Tamarinddal távolítják el a tenger gyümölcseinek esetlegesen erősebb halszagát.
Vietnámban tamarind ízesíti a canh chua ca-t (édes-savanyú halleves), canh chua tom-ot (édes-savanyú garnéla leves), tom rang me-t (tamarindos garnéla), citromnádas-tamarindos csirkét, nuoc da me-t (édes tamarindital). Alapösszetevője a nuoc mam me-nek, a tamarind mártogató szósznak, amit tavaszi tekercs mellé adnak.
A közel-keleti konyhák is bővelkednek tamarindos receptekben: perzsa tamarinddal töltött hal, marha dolma őszibarackkal és tamarinddal, iraki masgouf (tamarinddal és kurkumával pácolt hal), iraki dolma (töltött zöldségek), a shish taouk grillcsirke mellé kínált gránátalmás-tamarindos mártogató, perzsa ghalieh mahi (halragu tamarinddal és zöldfűszerekkel) vagy ghalieh meygoo (garnéla tamarinddal és zöldfűszerekkel), aleppói zsidó tamarindos raguban úszó húsgolyók, szír harak osbao (lencse és tészta, tamarinddal, szumákkal és gránátalmával), tamar hindi (arab tamarind üdítő), török tamarind serbet (tamarindos üdítő).
Mexikóban BBQ húsok fényezéséhez, salsa-k (csirke tamarind salsával), szószok (sertéskaraj tamarind szósszal, garnéla tamarind szószban) ízesítésére használják, italokat készítenek (pl. atola de tamarindo – kukoricalisztes tamarindos ital; agua de tamarindo – tamarind víz).
Jamaikán, Dominikán, Kubában tamarindgolyókat (tamarindpép és cukor), a Bahamákon üdítőt (tamarind ade – tamarind paszta, víz, cukor, szegfűszeg), szintén a Bahamákon, ill. Brazíliában szirupot (tamarind, cukor), Costa Ricán tamarind lekvárt készítenek belőle.
A híres Worcestershire szósz és a HP szósz egyik alkotóeleme.
A világ konyháinak klasszikus receptjein túllépve, próbáljunk kísérletezni vele. Használjuk pl. savanyításhoz a klasszikus alapanyagok helyett, citrom, lime, ecet helyett. Keverjük el BBQ marinádokban (főleg vörös húsokhoz húspuhítóként), reggeli zabkásában vagy rizskásában; locsoljuk párolt zöldségre, stir fry-ra, mielőtt a tűzről levesszük; adjuk salátadresszingekhez, saját készítésű BBQ szószokhoz, sült zöldségek mártogató szószához (pl. keverjünk el néhány csepp tamarindot egy kis joghurtban).
Ízesítsünk vele desszerteket (sziruppá főzve vagy frissen), fagylaltokat, szorbékat; savanykás ízvilágú szénsavas üdítőitalokat, limonádét, smoothie-t, ice tea-t.
Használjuk citromlé gyümölcsösebb ízvilágú alternatívájaként.
Bizonyos fűszerekkel igencsak jól harmonizál, társítsuk pl. fahéjjal vagy vaníliával, gyömbérrel, fekete borssal stb.
Elkészítés
Kb. 55 g tamarind pasztát áztassunk 140 ml meleg vízbe, majd szűrjük át. Ebből kb. ¾ csészényi tamarind szósz lesz. Ha egy nagyon intenzív koncentrátumot szeretnénk kapni, áztassuk be a kevés vízbe, a vizet öntsük le és a megpuhított pépet törjük át egy szitán.
Az összetevőkről
Összetétel
tamarind
Figyelem: Enyhén hashajtó hatású!
Tárolás: Eredeti csomagolásában szinte a végtelenségig eltartható, sötét, hűvös helyen. Felbontás után tároljuk hűtőben, legalább 3 hónapig eláll.
Származási ország: Thaiföld
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.